20 Σεπ 2024
READING

Πώς μπορούν οι γυναίκες να κάνουν τη διαφορά στην ισότητα των φύλων

4 MIN READ

Πώς μπορούν οι γυναίκες να κάνουν τη διαφορά στην ισότητα των φύλων

Πώς μπορούν οι γυναίκες να κάνουν τη διαφορά στην ισότητα των φύλων

Οι γυναίκες σε ηγετικούς ρόλους

Εδώ και χρόνια, όταν μιλούσαμε για ηγεσία, αναφερόμασταν στην εμπειρία των ανδρών στην ηγεσία, ενώ αγνοούσαμε τις βαθιές διαφορές στις εμπειρίες στο χώρο εργασίας μεταξύ των δύο φύλων. Όμως, οι γυναίκες ηγέτες έχουν καταφέρει και καταρρίπτουν πολλά εμπόδια στο χώρο εργασίας που προκαλούνται από τις προκαταλήψεις λόγω φύλου. Ωστόσο υπάρχουν πολλές προκλήσεις που βρίσκονται ακόμα εκεί.

Το δύσκολο ταξίδι των γυναικών προς την κορυφή τούς επιτρέπει να αναπτύξουν τον εαυτό τους με αξιοσημείωτο τρόπο. Κι αυτό αφήνει λιγότερα περιθώρια σε οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την ανάγκη για περισσότερες γυναίκες στην ηγεσία.

Διαβάστε ακόμα: Το εργασιακό χάσμα μεταξύ των φύλων

Σύμφωνα με την έκθεση του Women Business Collaborative (WBC) σχετικά με τις γυναίκες CEOs στην Αμερική, φαίνεται πως πλέον υπάρχει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της προκατάληψης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στους Millennials και στους Gen Z-ers, που αντιμετωπίζουν το εργασιακό περιβάλλον με πραγματική ανάγκη και επιθυμία για ένταξη.

Τι λένε τα στατιστικά

Λαμβάνοντας ως σημείο σύγκρισης τον αριθμό των γυναικών διευθύνοντων συμβούλων, οι Η.Π.Α. τα πάνε περίφημα. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση του 2021 “Gender 3000” της παγκόσμιας εταιρείας επενδύσεων και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Credit Suisse, η Ευρώπη και η Ιαπωνία έχουν ακόμη καλύτερες επιδόσεις σε αριθμούς CEO.

Η έκθεση κατέδειξε επιπλέον ότι οι γυναίκες κατέχουν σήμερα σχεδόν το ένα τέταρτο των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός των γυναικών σε θέσεις C-suite είχε ήδη βελτιωθεί στο 20% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η ηγεσία χρειάζεται περισσότερες γυναίκες

Οι γυναίκες σκέφτονται με γνώμονα την κοινότητα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πολλές οργανώσεις προωθούν την επένδυση σε γυναίκες, αφού οι πιθανότητες να επιστρέψουν τα χρήματα στην κοινότητα -όπως στην εκπαίδευση των παιδιών ή στην πρόνοια- είναι μεγαλύτερες. Με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης να επηρεάζει εκθετικά τις ζωές ανυποψίαστων πολιτών, η προσέγγιση με γνώμονα την κοινότητα θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για να δραστηριοποιηθεί κανείς σε αυτόν τον εξειδικευμένο τομέα. Οι συνέπειες των προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης που δεν λαμβάνουν υπόψη τις καταπιεσμένες φωνές είναι επιζήμιες και ενισχύουν περαιτέρω την ανισότητα.

Η ανάγκη για περισσότερες γυναίκες στην ηγεσία αφορά επίσης τη λήψη ηθικών αποφάσεων, όπως η μη ανάθεση περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών σε κοινότητες των οποίων οι ηγέτες δεν τις προστατεύουν. Οι εταιρείες με περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια έχουν αποδείξει ότι λαμβάνουν πιο ηθικές αποφάσεις.

Χρειαζόμαστε όμως περισσότερες γυναίκες και για έναν ακόμη λόγο: αποτελούν τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό και χρειάζεται μεγαλύτερη δίκαιη εκπροσώπηση αυτού του ποσοστού. Και όταν πρόκειται για την ανάπτυξη των διευρυμένων πραγματικοτήτων (Virtual reality, Augmented Reality, Mixed reality) -οι οποίες, μέχρι τώρα, ήταν άκρως υπέρ των ανδρών όσον αφορά τη χρήση τους- η συμπερίληψη της προοπτικής των γυναικών είναι ζωτικής σημασίας. Ειδικά τώρα που τα ακαδημαϊκά ιδρύματα χρησιμοποιούν την εικονική πραγματικότητα σε υψηλότερο ποσοστό, το γεγονός ότι οι γυναίκες θεωρούνται λιγότερο ικανές να χρησιμοποιήσουν αυτές τις τεχνολογίες, καθίσταται εξαιρετικά προβληματικό.

Η ηγεσία των γυναικών όμως δεν αφορά μόνο την πρόβλεψη των τάσεων στην τεχνολογία. Έχει να κάνει με το να αφήνεται πίσω ένα αναξιοποίητο δυναμικό, απλώς και μόνο επειδή κάποτε υπήρχε η προκατάληψη ότι οι γυναίκες δεν ήταν ικανές να λάβουν σωστές αποφάσεις.

Διαβάστε ακόμα: Μεγαλώνει η κρίση το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων;

Είναι έτοιμο το εργασιακό περιβάλλον για τις γυναίκες;

Ο τυπικός χώρος εργασίας που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα στις περισσότερες επιχειρήσεις, ανταποκρίνεται ελάχιστα στις βασικές ανάγκες των γυναικών, όσον αφορά την ισότητα στις αμοιβές και τις προαγωγές. Οι υποδομές ενός κόσμου όπου οι γυναίκες δεν ήταν ευπρόσδεκτες στα τραπέζια όπου λαμβάνονταν οι αποφάσεις, υπάρχουν ακόμα. Και δυστυχώς, αυτά τα τραπέζια εξακολουθούν να μην διαθέτουν τέτοιες θέσεις για τις γυναίκες.

Και αν έχουν, οι καρέκλες αυτές είναι εξαιρετικά άβολες – σε σημείο που ο αγώνας που καταβάλλουν οι γυναίκες για να τοποθετηθούν εκεί, προκαλεί τόση ψυχική εξάντληση που δεν μπορούν να το κάνουν για πολύ καιρό. Οι γυναίκες δεν φιλοδοξούν πια να κρατήσουν αυτές τις θέσεις και, έτσι, απομακρύνονται από το τραπέζι όταν ο κόσμος τις χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.