01 Μάι 2024
READING

Το Skroutz θέλει να δημιουργήσει shopping community

4 MIN READ

Το Skroutz θέλει να δημιουργήσει shopping community

Το Skroutz θέλει να δημιουργήσει shopping community

Με 8.000 συνεργαζόμενους εμπόρους, 2 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες και νέες ολιστικές υπηρεσίες

Ύστερα από 18 χρόνια λειτουργίας, η Skroutz βρίσκεται μπροστά σε μια εξαιρετικά μεγάλη πρόκληση: να συνδυάσει αποτελεσματικά όλα εκείνα τα στοχεία που την έφεραν στην πρώτη θέση τους τομέα παροχής υπηρεσιών διανομής και ηλεκτρονικών πωλήσεων στην Ελλάδα, και πραγματοποιώντας την είσοδό της σε διεθνείς αγορές, να χτίσει ένα shopping community.

Με 500 άτομα προσωπικό, η Skroutz επεκτείνεται διαρκώς μέσα από εξαγορές αλλά και με τις επενδύσεις που πραγματοποιεί, ενώ εκτός από τους τρεις ιδρυτές της στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει και ένας ισχυρός μέτοχος, η CVC Capital Partners με ποσοστό μειοψηφίας. Η μεγαλύτερη αλυσίδα στον τομέα παροχής υπηρεσιών διανομής και ηλεκτρονικών πωλήσεων στην εγχώρια αγορά, κατάφερε από το 2020 στο 2021 να αυξήσει το τζίρο της σχεδόν κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, από τα 38,8 εκατομμύρια ευρώ στα 57,5 εκατομμύρια ευρώ (καθαρά κέρδη μετά από φόρους 5 εκατ. ευρώ από 12,5 εκατ. ευρώ το 2020). Ενώ σχεδόν πενταπλάσιος είναι ο αριθμός των παραγγελιών, καθώς το 2022 σε σύγκριση με το 2020 αυξήθηκε κατά 379%.

Ο ρόλος των εμπόρων

Ο αριθμός των συνεργατών πλέον ανέρχεται στους περίπου 8.000 εμπόρους ύστερα από απόφαση της εταιρείας να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους ποιοτικούς αλλά και τους ποσοτικούς κανόνες για το τι χρειάζεται από έναν συνεργάτη για να πετύχει μέσω της πλατφόρμας. Οι ενεργοί έμποροι συμβάλλουν στο να παρέχει η Skroutz στους χρήστες μία ακόμα καλύτερη εμπειρία, ενώ παράλληλα δημιουργείται και μια δέσμευση από τους συνεργάτες ότι θα επενδύσουν και στην περαιτέρω ανάπτυξη τους μέσω του marketplace.

Οι νέες δυνατότητες που δίνει η Skroutz στους συνεργάτες της δημιουργούν ένα περιβάλλον εμπορίου που επαναπροσδιορίζει την αγοραστική εμπειρία. Οι καταναλωτές μέσα από την πλατφόρμα μπορούν να ανακαλύψουν τα καλύτερα προϊόντα για τις ανάγκες τους και να τα αγοράσουν με τον πιο εύκολο και ασφαλή τρόπο, ενώ οι έμποροι αποκτούν πρόσβαση σε ένα εξαιρετικά ενεργό καταναλωτικό κοινό μέσω του οποίου διευρύνουν εντυπωσιακά τις δυνατότητες των καταστημάτων τους και αυξάνουν την κερδοφορία τους.

Οι χρήστες

Οι μοναδικοί επισκέπτες της Skroutz ανέρχονται μηνιαίως σε 8 εκατομμύρια, ενώ οι εγγεγραμμένοι χρήστες στην πλατφόρμα ανέρχονται πλέον σε 4,7 εκατομμύρια, με τη συνδρομητική υπηρεσία Skroutz Plus να αριθμεί 160.000 μέλη και τους ενεργούς χρήστες να αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια.

Η επέκταση στο εξωτερικό

Ένα μήνα πριν η Skroutz ανακοίνωσε το μεγάλο βήμα επέκτασης της δραστηριότητάς της σε αγορές του εξωτερικού, εκπληρώνοντας έτσι τη στόχευση που είχε θέσει τα προηγούμενα χρόνια και ενισχύοντας καθοριστικά την αναπτυξιακή στρατηγική της εταιρείας.

Μετά τις Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Μάλτα, Κροατία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Λιθουανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Λετονία που είχαν ανακοινωθεί αρχικά, χώρες εκτός Ευρωζώνης, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σουηδία έρχονται να προστεθούν στον χάρτη της Skroutz, η οποία κάνει με αυτόν τον τρόπο άλμα εισόδου σε ένα ακόμα πιο ευρύ δίκτυο διανομής.

Επί της ουσίας η πλατφόρμα ηλεκτρονικών παραγγελιών, που πλέον είναι μεταφρασμένη και στα αγγλικά, καθιστά με αυτόν τον τρόπο διαθέσιμα τα προϊόντα της και στο εξωτερικό, ενώ δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές και άλλων χωρών να εντοπίσουν προϊόντα που επιθυμούν. Πλέον, η πλατφόρμα θα διαθέτει και θα διανέμει προϊόντα σε 24 συνολικά αγορές εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο όπου είχε ήδη παρουσία.

Το μοντέλο Fulfilled by Skroutz

Κατά το λανσάρισμά της τον περασμένο Ιούνιο, η Skroutz είχε χαρακτηρίσει το μοντέλο λειτουργίας Fulfilled by Skroutz ως “το ηλεκτρονικό εμπόριο της νέας εποχής”. Πράγματι, μέσω αυτής της υπηρεσίας έχουν ήδη επωφεληθεί 130 συνεργαζόμενα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στις κατηγορίες της τεχνολογίας, της μόδας, των καλλυντικών όσο και οι καταναλωτές. Τα συνεργαζόμενα καταστήματα στέλνουν τα προϊόντα στη Skroutz και συγκεκριμένα στις αποθήκες που διαθέτει πλέον το marketplace και όλη η διεκπεραίωση της παραγγελίας (συλλογή, συσκευασία, αποστολή) διεκπεραιώνεται από αυτής. Μέσω αυτής της υπηρεσίας γίνεται και η διαχείριση των επιστροφών, ενώ εξυπηρετούνται πάνω από 1.000 παραγγελίες ημερησίως. Στόχος είναι μετά από 12 μήνες το 20% των παραγγελιών του Skroutz Marketplace να διεκπεραιώνονται μέσω της Fulfilled by Skroutz, ελαχιστοποιώντας τα λάθη στις παραγγελίες και διασφαλίζοντας γρήγορες παραδόσεις.

Μαζί με τους εμπόρους και την κοινότητα των ενεργών χρηστών, η Skroutz καλείται να δημιουργήσει μια νέα εποχή για το marketplace, ένα shopping community. Η σημασία μιας τέτοιας προοπτικής, μάλιστα, είναι μεγάλη αφού η νέα γενιά των καταναλωτών, οι Gen Z-ers, σε ποσοστό 64% εμπιστεύονται τις αξιολογήσεις προϊόντων και υπηρεσιών από ανεξάρτητους καταναλωτές. Η πρόκληση αποκτά διαφορετική κλίμακα, αν δει κανείς τα στοιχεία που προέκυψαν από το συνέδριο “The power of e-commerce” που πραγματοποιήσε η Skroutz: Μέχρι το 2026 μία στις τέσσερις λιανικές πωλήσεις θα γίνονται online, ενώ το 2040 υπολογίζεται ότι το 95% όλων των αγορών θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.