02 Μάι 2024
READING

Ακόμα και αν το TikTok δεν απαγορευτεί, δεν θα είναι ποτέ το ίδιο

4 MIN READ

Ακόμα και αν το TikTok δεν απαγορευτεί, δεν θα είναι ποτέ το ίδιο

Ακόμα και αν το TikTok δεν απαγορευτεί, δεν θα είναι ποτέ το ίδιο

Μας ενδιαφέρει στ’ αλήθεια αν θα απαγορευτεί το TikTok;

Η μακροχρόνια διαμάχη του TikTok με τις αμερικανικές αρχές μπορεί σύντομα να φτάσει στο τέλος της. Ο Λευκός Οίκος, επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να απαγορεύσει σε εθνικό επίπεδο την εφαρμογή διαμοιρασμού βίντεο, εάν η ιδιοκτήτρια εταιρεία του TikTok, η ByteDance με έδρα το Πεκίνο, δεν μπορέσει να πειστεί να το πουλήσει.

Αυτές τις μέρες, ο CEO του TikTok, καταθέτει ενώπιον του Κογκρέσου, ελπίζοντας να ανατρέψει την αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των Αμερικανών νομοθετών ότι η πλατφόρμα πρέπει να σπάσει τους κινεζικούς δεσμούς της ή να απαγορευτεί. Ανεξάρτητα, όμως από το αν οι Η.Π.Α. προχωρήσουν ή όχι στην απαγόρευση, καμία από τις πιθανές εκβάσεις δεν είναι πολύ καλή για την εφαρμογή.

Το TikTok έχει ήδη αλλάξει

Ο Chew προσπαθεί να πείσει τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι το TikTok δεν διαφέρει πολύ από άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των social media, συμπεριλαμβανομένων και εταιρειών με έδρα τις Η.Π.Α. Από μια άποψη έχει δίκιο: το TikTok έχει πράγματι γίνει παρόμοιο με άλλες κοινωνικές εφαρμογές, αλλά όχι με την έννοια της ασφάλειας των δεδομένων που επιδιώκει ο Chew.

Διαβάστε ακόμα: Το TikTok αγωνίζεται να παραμείνει στις Η.Π.Α.

Το TikTok δεν είναι η ίδια κοινωνική πλατφόρμα που ήταν πριν από ένα χρόνο. Είναι -κι αυτό- γεμάτο με διαφημίσεις. Η ροή των βίντεο διακόπτεται τώρα από διαφημίσεις για δημητριακά χωρίς ζάχαρη, προϊόντα καθαρισμού και έτοιμα γεύματα. Κι αν κάποιος χρήστης πατήσει κλικ σε κάποια από αυτές τις διαφημίσεις, τότε η ίδια διαφήμιση για το ίδιο προϊόν θα εμφανίζεται επίμονα κάθε φορά που επιστρέφει στην εφαρμογή. Αυτό ονομάζεται “enshittification”.

Ο όρος “enshittification”, για τον οποίο δεν υπάρχει αντίστοιχη λέξη στη γλώσσα μας, αφορά την τάση που έχουν οι κοινωνικές πλατφόρμες να αλλάζουν τόσο, που τελικά καταλήγουν να “αυτοκαταστρέφονται”. Στην αρχή, είναι φιλικές προς τους χρήστες τους. Στη συνέχεια κάνουν κατάχρηση της εμπιστοσύνης των χρηστών τους για να βελτιώσουν τα πράγματα για τους επιχειρηματικούς πελάτες τους. Και, τέλος, καταχρώνται αυτούς τους επιχειρηματικούς πελάτες για να ανακτήσουν όλη την αξία για τον εαυτό τους.

Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη τις ανησυχίες για την ασφάλεια και το enshittification, αξίζει πραγματικά να σωθεί το TikTok; Αν μπορούμε να παρακολουθούμε βίντεο μικρής διάρκειας από άλλες πλατφόρμες που συλλέγουν δεδομένα, που οδηγούνται από το κέρδος και είναι γεμάτες διαφημίσεις – τα Shorts του YouTube ή τα Reels του Instagram, τα οποία είναι σχεδόν κλώνοι της εμπειρίας του TikTok – μας ενδιαφέρει πραγματικά αν χάσουμε το TikTok;

Και όσο αφορά στο περιεχόμενο, οι περισσότεροι δημιουργοί δεν είναι πιστοί στο TikTok. Πολλοί δημοσιεύουν τη δουλειά τους στο Instagram, το YouTube και αλλού. Οι χρήστες του TikTok στις ΗΠΑ μπορεί τελικά να αρκεστούν στο να μεταναστεύσουν σε άλλες πλατφόρμες για τη σύντομη “βιντεοσύνθεσή” τους.

Το κέρδος του ανταγωνισμού

Προφανώς, οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι από μια απαγόρευση του TikTok θα ήταν η Meta και η Google. Τα δύο τεχνολογικά μεγαθήρια έχουν επιτύχει σε μεγάλο βαθμό να κρατήσουν τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές μακριά. Το Κογκρέσο απέτυχε να υιοθετήσει ακόμη και τον πιο βασικό νόμο περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής για την προστασία των Αμερικανών από την πρακτική των εταιρειών τεχνολογίας να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα από τους χρήστες.

Και η στρατηγική δημοσίων σχέσεων του TikTok γύρω από την εμφάνιση του Chew στην Ουάσινγκτον φαίνεται να έχει διαβάσει κάποιες σελίδες από το εγχειρίδιο του Facebook. Πριν από την ακρόαση, το TikTok έκανε συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, τοποθέτησε διαφημίσεις σε πολιτικά ενημερωτικά δελτία της Ουάσινγκτον, έφερε δημιουργούς να ασκήσουν πιέσεις για λογαριασμό του και διαφήμισε τη μεγάλη βάση χρηστών του στις Η.Π.Α.

Διαβάστε ακόμα: Τι σημαίνουν οι 150 εκατομμύρια μηνιαίοι χρήστες του TikTok στην Ευρώπη;

Όμως, μπροστά στην ολοένα και πιο εχθρική στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα και την αυξανόμενη αντίληψη ότι το TikTok δεν μπορεί να είναι ουδέτερο, κανένα από τα σημεία δημοσίων σχέσεων της πλατφόρμας δεν είναι πιθανό να επιβεβαιωθεί.

Για να καταφέρει ο Chew να αλλάξει γνώμη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα πρέπει να αποδείξει στους Αμερικανούς νομοθέτες ότι το TikTok δεν αποτελεί απειλή για τις Η.Π.Α. και ότι δεν πρόκειται να ενεργήσει ποτέ για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης στο μέλλον. Κι αυτό είναι μάλλον ένα αδύνατο εγχείρημα.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: CNN | Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.