03 Μάι 2024
READING

Θα απαγορεύσει το Παρίσι τα ηλεκτρικά σκούτερ;

4 MIN READ

Θα απαγορεύσει το Παρίσι τα ηλεκτρικά σκούτερ;

Θα απαγορεύσει το Παρίσι τα ηλεκτρικά σκούτερ;

Οι Παριζιάνοι ψηφίζουν για την απαγόρευση της ενοικίασης ηλεκτρικών σκούτερ από τη γαλλική πρωτεύουσα

Οι Γάλλοι βρίσκονται στη δίνη της μαζικής οργής που προκάλεσαν οι προσπάθειες του προέδρου Emmanuel Macron να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά τέσσερα χρόνια. Οι εργαζόμενοι στα σκουπίδια απεργούν, οπότε υπάρχουν μεγάλα βουνά σκουπιδιών σε κάθε δρόμο. Σε κάποια σημεία τα σκουπίδια έχουν πυρποληθεί από διαδηλωτές, αφήνοντας μια απανθρακωμένη κηλίδα στο πεζοδρόμιο.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το Παρίσι αποφάσισε να κάνει το πρώτο δημοψήφισμα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Αλλά το δημοψήφισμα δεν αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την αιτία των συνεχιζόμενων ταραχών. Αντιθέτως, αφορά την ενοικίαση μηχανών escooter.

Διαβάστε ακόμα: Η FedEx Express επεκτείνει τα ηλεκτρικά delivery carts

Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητη για την προστασία των πεζών και για να διασφαλιστεί ότι οι υποδομές της πόλης δεν θα υπερφορτωθούν από τον αυξανόμενο αριθμό ηλεκτρικών σκούτερ. Ωστόσο, οι αντίπαλοι της απαγόρευσης υποστηρίζουν ότι θα αποτελούσε παραβίαση της προσωπικής ελευθερίας και θα έβλαπτε την τουριστική βιομηχανία της πόλης. Επισημαίνουν επίσης ότι τα ηλεκτρικά πατίνια είναι ένας βολικός και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος μεταφοράς για πολλούς ανθρώπους.

Τελικά, στις 2 Απριλίου, οι κάτοικοι του Παρισιού ψήφισαν να απαλλαγούν οι δρόμοι της γαλλικής πρωτεύουσας από τα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά σκούτερ -οι αναβάτες των οποίων κατηγορούνται ότι παραβιάζουν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας- με ένα συντριπτικό ποσοστό 90% των ψήφων που δόθηκαν να υποστηρίζει την απαγόρευση.

Γιατί το Παρίσι θέλει να απαλλαχθεί από τα ηλεκτρικά σκούτερ;

Το Παρίσι ήταν πρωτοπόρο όταν εισήγαγε τα e-scooters το 2018, όταν οι αρχές της πόλης προσπάθησαν να προωθήσουν μη ρυπογόνες μορφές αστικών μεταφορών.Όσο όμως τα δίτροχα οχήματα αυξάνονταν σε δημοτικότητα, ιδίως μεταξύ των νέων, τόσο αυξανόταν και ο αριθμός των ατυχημάτων. Το 2022, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 459 τραυματίστηκαν σε ατυχήματα με e-scooters στην πόλη του φωτός.

Ωστόσο, η Lime, μια αμερικανική εταιρεία escooter που έφτασε στο Παρίσι το καλοκαίρι του 2018, αποδίδει την αλλαγή στην πολιτική. Η πρώιμη υιοθέτηση των escooters από την πόλη είχε μεγάλη απήχηση, αλλά ήταν χαοτική. Μέχρι το 2019, υπήρχαν τουλάχιστον 10 εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην πόλη, με μηδενική ρύθμιση. Αυτό οδήγησε την κυβέρνηση της πόλης να επιβληθεί το 2020, διώχνοντας επτά επιχειρήσεις από το Παρίσι και επιβάλλοντας όριο 5.000 escooters σε κάθε εναπομείνασα εταιρεία.

Η Lime ήταν μία από τις μόλις τρεις που επέζησαν από την εκκαθάριση. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, οι εν λόγω αλλαγές έφεραν τάξη στο Παρίσι, αλλά μόνο μέχρι την εκλογή του David Belliard του Κόμματος των Πρασίνων, του νέου αντιδημάρχου που είναι τώρα υπεύθυνος για τις μεταφορές, αργότερα το 2020.

Με τον Belliard στην εξουσία, οι εταιρείες σκούτερ λένε ότι οι σχέσεις χάλασαν και οι συναντήσεις τους σταμάτησαν. Έπρεπε να έχουν μια τριμηνιαία ανασκόπηση των υπηρεσιών με όλους τους φορείς εκμετάλλευσης, και αυτό δεν συνέβη για περισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με τη Lime.

Διαβάστε ακόμα: Τα cargo ποδήλατα είναι το μέλλον του last mile;

Οι εταιρείες σκούτερ παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα

Παρά τη διαφαινόμενη απαγόρευση, τόσο τα ενοικιαζόμενα όσο και τα ιδιόκτητα escooter είναι δημοφιλή στο Παρίσι. Οι εταιρείες escooter λένε ότι επενδύουν στην ασφάλεια. Η Lime εργάζεται σε τεχνολογία ανίχνευσης πεζοδρομίων, ενώ η Dott – μια ολλανδο-γαλλική εταιρεία οχημάτων μικροκινητικότητας -πιστεύει ότι εναπόκειται στην αστυνομία να επιβάλει καλύτερα τους υφιστάμενους κανόνες. Και η Tier -μία βρετανική εταιρεία σκούτερ και ποδηλάτων – περιορίζει το όριο ταχύτητας των σκούτερ της στα 15 χιλιόμετρα την ώρα για τις πρώτες 15 διαδρομές των χρηστών.

Όπως και πολλές άλλες πόλεις στην Ευρώπη, το Παρίσι βρίσκεται σε ένα μεταβατικό σημείο. Η νυν δήμαρχος, Anne Hidalgo, έχει κάνει εκστρατεία για λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους της πόλης. Αλλά, η απαγόρευση των escooter μοιάζει με τον αντίποδα αυτής της αποστολής. Αντίθετα, θα ήταν μια νίκη για το αυτοκίνητο.

Με πληροφορίες από Wired

Photo: Unsplash | Lime

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.