02 Μάι 2024
READING

Η καινοτομία είναι το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης

5 MIN READ

Η καινοτομία είναι το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης

Η καινοτομία είναι το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης

Τα επιχειρηματικά μοντέλα επόμενης γενιάς στον κλάδο της υγείας

Ενώ η κατανάλωση υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, δεν είναι σαφές ότι τα κέρδη του κλάδου θα συμβαδίσουν, δεδομένων των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19. Ως αποτέλεσμα, οι φορείς της υγειονομικής περίθαλψης που αναπτύσσουν νέα και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα θα δημιουργήσουν δυσανάλογη αξία σε αυτό το περιβάλλον.

Η καινοτομία μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη ανάπτυξη σε τρεις κατηγορίες: στα τμήματα που αναμένεται να ανακάμψουν από τις χαμηλές επιδόσεις των τελευταίων ετών, στα τμήματα που επωφελούνται από την αλλαγή των προτύπων περίθαλψης που προκύπτει άμεσα από τον Covid και σε όσα η ανάπτυξη αναμενόταν πριν από τον Covid και παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστα από την πανδημία.

Διαβάστε ακόμα: 10 τρόποι με τους οποίους η Nestlé βλέπει το μέλλον

Ανάπτυξη αναμένεται και σε μία σειρά από υποκατηγορίες στους φορείς υπηρεσιών και τεχνολογίας, καθώς οι εξειδικευμένοι φορείς είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες σε κλίμακα – για παράδειγμα, λογισμικό για πλατφόρμες και αναλύσεις δεδομένων.

Νέα και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα

Τα νέα και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα υπόσχονται την παροχή καλύτερης φροντίδας και τη δημιουργία υψηλότερων αποδόσεων. Οι κορυφαίοι οργανισμοί στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης δεν αρκούνται στο να δραστηριοποιούνται απλώς σε ελκυστικά τμήματα και αγορές, αλλά αναδιαμορφώνουν προληπτικά και ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του κλάδου και τον τρόπο παροχής περίθαλψης.

Το κοινό μεταξύ όλων των νέων επιχειρηματικών μοντέλων είναι η μεγαλύτερη ευθυγράμμιση των κινήτρων που συνήθως περιλαμβάνει την ανάληψη κινδύνων, την καλύτερη ολοκλήρωση της περίθαλψης και τη χρήση δεδομένων και προηγμένων αναλύσεων.

Μοντέλα διαχειριζόμενης φροντίδας νέας γενιάς

Για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τα νέα και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα που αποφέρουν ανώτερες αποδόσεις είναι αυτά που ενσωματώνουν την παροχή φροντίδας και την προηγμένη ανάλυση για την καλύτερη εξυπηρέτηση ατόμων με ολοένα και πιο σύνθετες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης.

Καθώς οι χρόνιες ασθένειες και άλλες μακροχρόνιες παθήσεις απαιτούν πιο συνεχή διαχείριση που υποστηρίζεται από τους παρόχους (για παράδειγμα, συνθήκες συμπεριφορικής υγείας), αυτά τα μοντέλα διαχείρισης περίθαλψης επόμενης γενιάς έχουν συγκεντρώσει την προσοχή.

Σύμφωνα με έρευνα της ΜcKinsey, οι οργανισμοί που ανέπτυξαν μοντέλα διαχειριζόμενης φροντίδας επόμενης γενιάς παράγουν 0,5 ποσοστιαίες μονάδες περιθωρίου EBITDA (κέρδη προ φόρων και τόκων) πάνω από τις μέσες προσδοκίες μετά την εξίσωση για την κλίμακα του οργανισμού, το γεωγραφικό αποτύπωμα και το μείγμα των τομέων.

Αλλά τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα αυτών των μοντέλων υπερβαίνουν την οικονομική ανάλυση των αποδόσεων. Παρατηρούμε ότι τα μοντέλα αυτά αναπτύσσονται στις γεωγραφικές περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ευκαιρία να επηρεάσουν θετικά τα άτομα. Αυτές οι αγορές προσφέρουν ουσιαστικούς τρόπους βελτίωσης των αποτελεσμάτων και μείωσης του κόστους.

Επαναπροσδιορισμός της παροχής φροντίδας πέρα από το νοσοκομείο

Καθώς οι επενδύσεις επικεντρώνονται σε εναλλακτικούς χώρους περίθαλψης, η έρευνα της ΜcKinsey δείχνει ότι τα συστήματα υγείας που επιδιώκουν διαφοροποιημένα επιχειρηματικά μοντέλα που περιλαμβάνουν μεγαλύτερο εύρος περιουσιακών στοιχείων παροχής περίθαλψης (για παράδειγμα, ιατρεία γιατρών, περιπατητικά χειρουργικά κέντρα και κέντρα επείγουσας περίθαλψης) αποφέρουν αποδόσεις υψηλότερες από τις προσδοκίες .

Προσφέροντας ποικίλες ρυθμίσεις για τη λήψη περίθαλψης, πολλά από αυτά τα συστήματα έχουν καταφέρει να μειώσουν το κόστος, να ενισχύσουν τον συντονισμό και να βελτιώσουν την εμπειρία των ασθενών, διατηρώντας ή βελτιώνοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο ρόλος της τεχνολογίας

Η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών και της τεχνολογίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι αισθητή, καθώς οι φορείς προσφέρουν υπηρεσίες που βασίζονται στην τεχνολογία και συμβάλλουν στη βελτίωση της περίθαλψης των ασθενών και στην ενίσχυση της αποδοτικότητας. Οι εταιρείες υπηρεσιών και τεχνολογίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης εξυπηρετούν σχεδόν όλα τα τμήματα του οικοσυστήματος της υγειονομικής περίθαλψης.

Οι προσπάθειες αυτές περιλαμβάνουν τη συνεργασία με τους φορείς χρηματοδότησης και τους παρόχους για την καλύτερη σύνδεση μεταξύ δράσεων και αποτελεσμάτων, τη συνεργασία με τους καταναλωτές και την παροχή εύκολης πρόσβασης σε πληροφορίες υγείας σε πραγματικό χρόνο.

Οι παραδοσιακοί παίκτες έχουν την ευκαιρία να ενσωματώσουν καινοτόμες νέες τεχνολογίες για να μετασχηματίσουν και να εκσυγχρονίσουν τα υφιστάμενα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Ταυτόχρονα, οι νέοι -και συχνά μη παραδοσιακοί- παίκτες είναι σε θέση να συνεχίσουν να προωθούν την καινοτομία σε πολλαπλά υποτμήματα και μέσω συνδυασμών δυνατοτήτων (roll-ups).

Διαβάστε ακόμα: Νίκη για τη δημόσια υγεία ο ορισμός του “healthy”

Δημιουργία νέας αξίας

Σύμφωνα με τη ΜcKinsey, πριν από την πανδημία τα κέρδη για τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης αναμενόταν να είναι πιο δύσκολο να κερδηθούν απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν, κάτι που έγινε ακόμη πιο δύσκολο με τον Covid.

Οι νεοεισερχόμενοι και οι εδραιωμένοι οργανισμοί που μπορούν να επανασχεδιάσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα έχουν την ευκαιρία να βρουν τρόπους να καινοτομήσουν για να βελτιώσουν την υγειονομική περίθαλψη και, ως εκ τούτου, να κερδίσουν ανώτερες αποδόσεις. Η ευκαιρία και για τις δύο κατηγορίες οργανισμών που μπορούν να επανασχεδιάσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, είναι σημαντική. Και ενίοτε μοναδική.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα επόμενα χρόνια θα απαιτήσουν καινοτομία και νέες προοπτικές από τον κλάδο της υγείας. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη δεν δίστασαν ποτέ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, σε μια προσπάθεια να παρέχουν καινοτόμο και ποιοτική περίθαλψη που ωφελεί όλους. Η αναδιοργάνωση των οργανισμών για ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, η υιοθέτηση ενός μοντέλου οικοσυστήματος και η κλιμάκωση των καινοτομιών για την επίτευξη ουσιαστικών αλλαγών είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους είναι δυνατή η παροχή βοήθειας τόσο στους φορείς της υγειονομικής περίθαλψης όσο και στους ασθενείς.

Με πληροφορίες από ΜcKinsey

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.