30 Απρ 2024
READING

Στα σκαριά ο Mixed Use Tower στο Ελληνικό

4 MIN READ

Στα σκαριά ο Mixed Use Tower στο Ελληνικό

Στα σκαριά ο Mixed Use Tower στο Ελληνικό

Προσφορές και διαγωνισμός από τη Lamda Development για τον δεύτερο πύργο του Ελληνικού

Μετά το Riviera Tower, ήρθε η ώρα για τις προσφορές για τον πύργο μεικτών χρήσεων εντός του Commercial Hub στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, στο πλαίσιο διαγωνιστικών διαδικασιών για την πρώτη φάση ανάπτυξης του Ελληνικού από την Lamda Development.

Το μοντέλο με το οποίο έχουν προχωρήσει οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τον Riviera Tower και το Vouliagmenis Mall Complex, δηλαδή του Early Contractor Involvement (ECI), θα εφαρμοστεί και στον πύργο μεικτών χρήσεων στο Commercial Hub στο Ελληνικό. Με βάση αυτό το μοντέλο που θέλει εγχώρια γκρουπ να συνεργάζονται με διεθνή εξειδικευμένα σχήματα, στον διαγωνισμό προσήλθαν οι κοινοπραξίες ΓΕΚ Τέρνα με την ACC (δραστηριότητα σε Αφρική και Μέση Ανατολή και χώρα ίδρυσης το Λίβανο), Άβαξ με Rizzani de Eccher (ιταλική εταιρεία) και Άκτωρ με MAN (λιβανέζικη εταιρεία).

Ο πύργος μεικτών χρήσεων στο Commercial Hub

Ο Mixed Use Tower-MUT αφορά ψηλό κτήριο-τοπόσημο μέχρι 200 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, επί της Λεοφώρου Ποσειδώνος και επένδυση 200 εκατ. ευρώ. Η Lamda έχει ανακοινώσει συμφωνία πλαίσιο με εταιρεία του ομίλου Brook Lane Capital (επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα το Λονδίνο). Οι δύο εταιρείες θα υλοποιήσουν το δεύτερο αυτό πύργο στο Ελληνικό, μεικτής επιφάνειας 49.000 τ.μ. μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού με ποσοστά η κάθε μία 30% και 70% αντίστοιχα. O σχεδιασμός του έχει ανατεθεί στο διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο AEDAS, ενώ τη διαχείριση του ξενοδοχείου και των κατοικιών θα αναλάβει εταιρεία διαχείρισης (hotel operator).

Ο πύργος μεικτής χρήσης, που θα περιλαμβάνει πολυτελές ξενοδοχείο, κατοικίες και γραφειακούς χώρους, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της πρώτης πενταετίας ανάπτυξης του έργου, καθώς πρόκειται για έργο της πρώτης φάσης ανάπτυξης του Ελληνικού.

Οι υπόλοιποι διαγωνισμοί

Η Lamda Development έχει επίσης στη διάθεσή της προσφορές για τον Early Contractor Involvement του Vouliagmenis Mall Complex. Πρόκειται για το μεγάλο εμπορικό κέντρο που θα κατασκευαστεί στο Ελληνικό σε συνδυασμό με γραφειακούς χώρους.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι τους γραφειακούς χώρους έκτασης 40 χιλ.τ.μ. του Vouliagmenis Mall Complex θα αγοράσει η Τράπεζα Πειραιώς, έναντι τιμήματος 147 εκατ. ευρώ για να στεγάσει τις κεντρικές της υπηρεσίες, ωστόσο, φαίνεται πως η Πειραιώς έχει υπαναχωρήσει. Η Lamda Development εξετάζει εκ νέου το πως θα διαχειριστεί συνολικά τους γραφειακούς χώρους που θα αναπτύξει στο Ελληνικό και στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ως πιθανό η τράπεζα να έχει κάποια συμμετοχή.

Στην περίπτωση του Vouliagmenis Mall Complex, η Lamda Development θα επιλέξει τον Early Contractor Involvement μεταξύ τεσσάρων κοινοπραξιών: Άβαξ-Rizzani de Eccher, Αρχιρόδον-Ibuild (με έδρα το Ντουμπάι), ΓΕΚ Τέρνα-ACC και Άκτωρ-MAN.

Ο “πράσινος” Riviera Tower

Στην αρχή του κατασκευαστικού κύκλου και πιο συγκεκριμένα των εργασιών θεμελίωσης του υψηλότερου στη Μεσόγειο και πρώτου στην Ελλάδα “πράσινου” παραθαλάσσιου οικιστικού ουρανοξύστη ύψους 200 μέτρων, βρίσκεται η Lamda Development. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει από την κοινοπραξία Bouygues-Intrakat.

Το νέο αρχιτεκτονικό τοπόσημο, μοναδικής σημασίας και εμβέλειας θα έχει 50 ορόφους και 180 διαμερίσματα, όλα διαμπερή με ανεμπόδιστη πανοραμική θέα. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός αισθητικά λιτού κτιρίου, με σημαντική παρουσία του πράσινου και του υδάτινου στοιχείου που θα ενισχύει το βιοκλιματικό χαρακτήρα του.

Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του Riviera Tower, σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας, θα είναι ένας από τους πιο “πράσινους” ουρανοξύστες παγκοσμίως και ένα υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού, ενσωματώνοντας τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές και τα πλέον σύγχρονα διεθνώς πρωτόκολλα ασφάλειας.

Μάλιστα, το κτίριο έχει ήδη λάβει προ-πιστοποίηση αξιολόγησης αειφόρου ανάπτυξης LEED Gold, στοιχείο που, πέραν της συμβολής στην προστασία του κλίματος, αναβαθμίζει περαιτέρω την εμπορική του αξία.

Οι πωλήσεις των διαμερισμάτων του ουρανοξύστη σημείωσαν τεράστια επιτυχία. Έχουν ήδη υπογραφεί συμβόλαια για τα 127 διαμερίσματα του Riviera Tower, δηλαδή για το 75% του συνόλου των διαμερισμάτων και έχει εισπραχθεί ήδη το 20% του τιμήματος, ενώ για το υπόλοιπα έχουν κατατεθεί προκαταβολές και τα συμβόλαια αναμένεται να υπογραφούν εντός του δεύτερου τριμήνου του 2023.

Την ίδια στιγμή, για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, προϋπολογισμού 100 με 120 εκατ. ευρώ, έχουν κατατεθεί προσφορές από ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ, Άβαξ και την κοινοπραξία Μυτιληναίος-Intrakat και για την πρώτη φάση της ανάπτυξης του μητροπολιτικού πάρκου, προϋπολογισμού 50-60 εκατ., από Άκτωρ, Άβαξ και Μυτιληναίος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.