02 Μάι 2024
READING

Πώς σκοπεύει η Ford να αναβιώσει το Ντιτρόιτ;

3 MIN READ

Πώς σκοπεύει η Ford να αναβιώσει το Ντιτρόιτ;

Πώς σκοπεύει η Ford να αναβιώσει το Ντιτρόιτ;

Τι είναι το  και ποια είναι η σημασία του για το Ντιτρόιτ και την αυτοκινητοβιομηχανία;

Ο Κεντρικός Σταθμός του Μίσιγκαν ήταν κάποτε ένας πολυσύχναστος κόμβος μεταφορών και εμπορίου, καθώς αποτελούσε σημαντικό σταθμό του δικτύου προαστιακών σιδηροδρόμων που συνέδεε πόλεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, με την άνοδο των ιδιωτικών αυτοκινήτων στα μέσα του 20ου αιώνα, η χρήση του προαστιακού σιδηροδρόμου μειώθηκε και ο σταθμός έπεσε σε αχρηστία. Αυτό, μαζί με την παρακμή της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Ντιτρόιτ και την αυξανόμενη διαφθορά, οδήγησε σε μια περίοδο παρακμής για την πόλη.

Διαβάστε ακόμα: Η Ford ενισχύει την παραγωγή του ηλεκτρικού φορτηγού F-150 Lightning

Στις αρχές του 21ου αιώνα, το Michigan’s Central Station και οι παρακείμενοι 18-όροφοι πύργοι γραφείων είχαν εγκαταλειφθεί για 30 χρόνια, , αποτελώντας μια φυσική υπενθύμιση των προβλημάτων της πόλης. Η ξεθωριασμένη εξωτερική όψη του σταθμού ξεχώριζε πάνω από τις γειτονιές Corktown και Mexicantown, οι οποίες επίσης είχαν περάσει δύσκολες στιγμές.

Παρά τη μακρά περίοδο αχρηστίας του σταθμού, τα τελευταία χρόνια καταβλήθηκαν προσπάθειες για την αναζωογόνηση του κτιρίου και της γύρω περιοχής. Το 2018, η Ford Motor Company αγόρασε τον σταθμό με σχέδια να τον μετατρέψει σε κόμβο για τις δραστηριότητές της σε αυτόνομα οχήματα και ηλεκτρικά οχήματα. Η επένδυση αυτή πυροδότησε περαιτέρω ανάπτυξη στην περιοχή, με νέα εστιατόρια και επιχειρήσεις να ανοίγουν σε κοντινή απόσταση.

Η ανάπλαση του Michigan Central

Στόχος του προγράμματος ανάπλασης του ιστορικού σταθμού του Ντιτρόιτ είναι να φέρει περισσότερους εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας στην πόλη – αλλά και στη Ford – και να δημιουργήσει την επόμενη γενιά μεταφορών μέσω χώρων καινοτομίας και συνεργασίας.

Η πρώτη φάση του έργου, η οποία περιλαμβάνει τα εγκαίνια του κτιρίου Book Depository – ενός χώρου δημιουργών και νεοφυών επιχειρήσεων που επικεντρώνεται στην κινητικότητα – απευθύνεται σε επιχειρηματίες και ερευνητές στον τομέα των μεταφορών. Το έργο περιλαμβάνει επίσης 56 στρέμματα πάρκου ανοιχτού στο κοινό.

Το έργο είναι σημαντικό για το Ντιτρόιτ, καθώς αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κίνησης για την αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης, το οποίο έχει δει μείωση του πληθυσμού τις τελευταίες δεκαετίες. Από την πλευρά της, η Ford βλέπει το εν λόγω εγχείρημα ως ένα σημαντικό βήμα για να παραμείνει ανταγωνιστική και σχετική στην αγορά, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει και τις εντατικοποιημένες προσπάθειες να ανταγωνιστεί τη Silicon Valley στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα αυτοκίνητα.

Θα ακολουθήσουν κι άλλοι;

Η δέσμευση της Ford να αναζωογονήσει το κέντρο του Ντιτρόιτ αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κινήματος, αν και ο αντίκτυπός του δεν έχει ακόμη φανεί. Παρά την ανάπτυξη νέων αθλητικών γηπέδων, εστιατορίων και οικιστικών συγκροτημάτων στο κέντρο της πόλης, τα πρόσφατα στοιχεία της αμερικανικής απογραφής δείχνουν ότι η πόλη συνεχίζει να χάνει κατοίκους

Διαβάστε ακόμα: Η Ford φτιάχνει ανταλλακτικά αυτοκινήτων από καφέ των McDonald’s

Παρ’ όλα αυτά, η επένδυση της Ford στο Michigan Central, αναμένεται να προσελκύσει πολλές άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή. Το πρόσφατα εγκαινιασμένο Book Depository, φιλοξενεί ήδη πάνω από 25 εταιρείες με δεσμούς με το Newlab, έναν οργανισμό που έχει ξεκινήσει έναν χώρο καινοτομίας στο Μπρούκλιν.

Η αναζωογόνηση του Central Station του Μίσιγκαν είναι ένα παράδειγμα για το πώς οι πόλεις μπορούν να εργαστούν για να μετατρέψουν τους εγκαταλελειμμένους ή παραμελημένους χώρους τους σε ζωντανές περιοχές που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη και την ανάπτυξη της κοινότητας. Όσο αφορά στη Ford, το έργο αυτό αντιπροσωπεύει τη δέσμευσή της να παραμείνει ανταγωνιστική και σχετική στην αγορά.

Με πληροφορίες από Wired

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.