20 Ιούν 2024
READING

Η Aegean επενδύει στους πιλότους και το πλήρωμα του μέλλοντος

4 MIN READ

Η Aegean επενδύει στους πιλότους και το πλήρωμα του μέλλοντος

Η Aegean επενδύει στους πιλότους και το πλήρωμα του μέλλοντος

Πώς εξελίσσεται η επένδυση για το εκπαιδευτικό hub στην Αθήνα

Μόλις τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η Aegean είχε ανακοινώσει τη νέα της επένδυση ύψους 140 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου οικοσυστήματος για την αερομεταφορά στην Ελλάδα, κάνοντας το πρώτο βήμα για την επέκταση του ήδη σημαντικού παγκόσμιου δικτύου κέντρων εκπαίδευσης της καναδικής CAE. Συγκεκριμένα, τη δημιουργία του πρώτου “πράσινου” hangar της Ευρώπης στη μέχρι πρότινος αδρανή Τεχνική Βάση της παλαιάς Ολυμπιακής Αεροπορίας, με ορίζοντα υλοποίησης 5 έως 7 χρόνια.

Η κοινοπραξία που δημιούργησαν η CAE και η Aegean τον Μάρτιο, έβαλε τις βάσεις για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου πλάνου που θα βάλει την Αθήνα στο επίκεντρο των παγκόσμιων αερομεταφορών. Η ονομασία του είναι “Aegean CAE Flight Training Center” και φιλοδοξεί να κυριαρχήσει στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κανένα κενό στις υποδομές

Το πρώτο εκπαιδευτικό κέντρο για πληρώματα αερομεταφορών στην Ελλάδα φιλοδοξεί να καλύψει ένα σημαντικό κενό σε υποδομές σε τοπικό επίπεδο για υπηρεσίες υποστήριξης τρίτων μέσω δύο κύριων παράλληλων δραστηριοτήτων.

Αρχικά τη λειτουργία συντήρησης πτητικών μέσων, με την ανάπτυξη και σταδιακή στελέχωση της τεχνικής βάσης, τελικής χωρητικότητας έως και 10 θέσεων βαριάς συντήρησης, επισκευών και ελέγχων για πτητικά μέσα διαφόρων τύπων.

Όπως και την ανάπτυξη του Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων με επένδυση σε συνολικά 7 προσομοιωτές πτήσης τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι θα καλύπτουν ανάγκες εκπαίδευσης για αεροσκάφη τύπου Airbus, ATR και Boeing, καθώς και τη δημιουργία εγκαταστάσεων, για τη διενέργεια ειδικής εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας. Στο ίδιο σύστημα θα ενταχθεί και η ήδη υπάρχουσα Σχολή Εκπαίδευσης Μηχανικών της Olympic Air, με ισχυρή παράδοση λειτουργίας, αλλά και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός Πιλότων της Aegean, που λειτουργεί ήδη.

Οι προσομοιωτές και το εκπαιδευτικό κέντρο

Το εκπαιδευτικό κέντρο Aegean-CAE θα έχει χωρητικότητα έως και 7 προσομοιωτών πλήρους πτήσης και θα αποτελέσει μέρος της νέας Τεχνικής Βάσης της Aegean συνολικής έκτασης 85.000 τ.μ. που θα δημιουργηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.

Το Aegean CAE Flight Training Center αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του έως το τέλος του 2023 αρχικά και θα αποτελέσει τον πιο τεχνολογικά αναβαθμισμένο και σύγχρονο κόμβο αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης το Εκπαιδευτικό Κέντρο θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, ενώ προβλέπει την εγκατάσταση τριών επιπλέον προσομοιωτών.

Το πτητικό μέλλον δημιουργείται εδώ

Σε μια τυπική χρόνια σπαταλώνται 5.000 ημέρες των πληρωμάτων σε μετακινήσεις σε κέντρα εκπαίδευσης του εξωτερικού. Η Aegean θα παρέχει τη δυνατότητα να εντάξει στην αρχική εκπαίδευση των μελλοντικών πιλότων τη χρήση προσομοιωτών, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα υποτροφιών που επανεκκίνησε πρόσφατα.

Ειδικότερα και σε συνέχεια του επιτυχημένου προγράμματος υποτροφιών πιλότων που ξεκίνησε η εταιρεία το 2018, με τους πρώτους 49 από τους συνολικά 100 υποψήφιους να βρίσκονται ήδη στα πιλοτήριά της και τους επόμενους 40 να έχουν ενταχθεί στο δυναμικό της εταιρεία στα τέλη του 2022, προσφέρει τη δυνατότητα σε 120 νέες και νέους συνολικά, για τα επόμενα τρία χρόνια, να αποκτήσουν επαγγελματικό πτυχίο πολιτικής αεροπορίας και να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους, ως μελλοντικοί κυβερνήτες αεροσκαφών του στόλου της Aegean και της Olympic Air.

Με την πρωτοβουλία αυτή, η αξία της οποίας ξεπερνά συνολικά τα 7 εκατ. ευρώ, η Aegean επιδιώκει να βοηθήσει τους νέους και τις νέες που ονειρεύονται να γίνουν πιλότοι, να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των διδάκτρων που απαιτείται. Μια υποστήριξη εξαιρετικά σημαντική, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι το συνολικό κόστος σπουδών για κάθε μελλοντικό πιλότο, συμπεριλαμβανόμενης της εκπαίδευσης στον τύπο αεροσκάφους, ξεπερνά τις 90.000 ευρώ. Ενώ, παράλληλα, συμβάλει και στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό με ένα ακόμη Πρόγραμμα Υποτροφιών, μετά και από το Πρόγραμμα Υποτροφιών υποψήφιων μηχανικών αεροσκαφών που ξεκίνησε τους προηγούμενους μήνες.

Οι εκπαιδευτικοί στόχοι

Στην πλήρη του ανάπτυξη, το νέο εκπαιδευτικό κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Aegean, αυτό το πρώτο σύγχρονο οικοσύστημα υπηρεσιών υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα αναμένεται να δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε διάστημα πέντε έως επτά ετών.

Το Aegean CAE Flight Training Center, ως μέρος της νέας τεχνικής βάσης της Aegean στον ΔΑΑ, θα αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα αλλά και “πράσινα” κτίρια του είδους του στην Ευρώπη. Το νέο κέντρο θα τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια με 35.000 τ.μ. φωτοβολταϊκών πάνελ τα οποία είναι εγκατεστημένα στο “πράσινο” κέλυφος του κτηρίου, παράγοντας 3 MW ή 4,4 Gwh ετησίως.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.