02 Μάι 2024
READING

H βιωσιμότητα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Lidl Ελλάς

4 MIN READ

H βιωσιμότητα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Lidl Ελλάς

H βιωσιμότητα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Lidl Ελλάς

Όχημά της, ένα δομημένο πλάνο εταιρικής υπευθυνότητας

Για τη Lidl Ελλάς και τους ανθρώπους της, το περιβάλλον μέσα στο οποίο δρα, αποτελεί μια συνεχή καθημερινή πρόκληση. Μέσα από έναν διαρκή και επιδραστικό διάλογο με όλα τα μέρη ενδιαφέροντος -τους εργαζομένους, τους πελάτες και την κοινωνία- βαδίζει με συνέπεια και καθαρούς στόχους, χτίζοντας όλο και περισσότερο αξιοπιστία και εμπιστοσύνη μέσα στην ελληνική οικογένεια. Αλλά και απαντώντας στις προκλήσεις της εποχής, μέσα από την ταυτόχρονη αναβάθμιση της αγοραστικής εμπειρίας και τη μεγέθυνση του “πράσινου” αποτυπώματός της στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Το DNA της Lidl Ελλάς εξάλλου είναι άρρηκτα δεμένο με την έννοια της βιωσιμότητας. Απόδειξη, η ένταξή της για 6η συνεχή χρονιά στην ηγετική ομάδα των «Sustainable Companies» και «The Most Sustainable Companies in Greece 2023».

Διακρίσεις Βιωσιμότητας 

Η ανάδειξη αυτή έρχεται από το Sustainability Performance Directory 2023 του εξειδικευμένου οργανισμού σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης Quality Net Foundation, και μετά από αξιολόγηση βάσει ESG κριτηρίων και ένταξη αυτών στον Επιχειρηματικό Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainability Performance Directory), που έχει διαμορφωθεί με βάση τις προδιαγραφές του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας. Η επιβεβαίωση της τελικής αξιολόγησης και κατάταξης των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε από Ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή, αποτελούμενη από έγκριτα μέλη της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.

H Lidl Ελλάς διακρίθηκε σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο επίπεδο, ο τίτλος «Sustainable Company» πιστοποιεί τη συμμόρφωση της εταιρείας με τον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας, την εθνική προσαρμογή του The Sustainability Code, του αναγνωρισμένου δηλαδή ευρωπαϊκού πλαισίου αναφοράς μη χρηματοοικονομικών δεδομένων, στο σύνολο των κριτηρίων του, και την αναγνωρίζει ως Υπεύθυνο Οργανισμό στη Βιώσιμη Ανάπτυξη πανευρωπαϊκά.

Σε δεύτερο επίπεδο, η ένταξη της εταιρείας στη λίστα των «The Most Sustainable Companies in Greece 2023» αποτελεί ανώτατη διάκριση για την εταιρεία στη χώρα, καθώς την αναδεικνύει ως πρότυπο σε όρους επιχειρηματικού σχεδιασμού για μία ολιστική βιώσιμη λειτουργία.

Η ένταξή της στις The Most Sustainable Companies in Greece αποτελεί την επισφράγιση της εταιρικής της στρατηγικής για τη βιωσιμότητα και ταυτόχρονα μία έμπρακτη αναγνώριση ότι η διαρκής επιδίωξή της για ένα βιώσιμο επιχειρείν αποτελεί στρατηγικό προσανατολισμό και δέσμευση για το μέλλον.

Μια δυναμική στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι κυριολεκτικά η δύναμη που εμπνέει και αναζωογονεί την επιχειρηματική φιλοσοφία της Lidl Ελλάς με στόχο την κοινή ωφέλεια για τον πλανήτη, την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τους πελάτες.

H στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης που εφαρμόζει, δεν είναι στατική. Διαρκώς αφουγκράζεται τις ανάγκες της εποχής και ανάλογα προσαρμόζει το επιχειρηματικό της αποτύπωμα. Έτσι διαμορφώνει ένα δομημένο πλάνο εταιρικής υπευθυνότητας και προχωράει σε πράξεις. Με πρωτοποριακές ενέργειες, όπως μαραθώνιους καινοτομίας, τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της και τη μετάβαση σε ενεργειακά πιο αποδοτικές εφαρμογές, αλλά και με την στήριξη πολλαπλών κοινωφελών προγραμμάτων, επενδύοντας σε μακροχρόνιες στρατηγικές συνεργασίες.

Μέσα από όλα αυτά η Lidl Ελλάς αποδεικνύει πως η ηγεσία στην αγορά και την οικονομία μπορεί να γίνει με συναίσθηση ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές. Από τη διαφάνεια και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την καινοτομία στη διαχείριση φυσικών πόρων και την κυκλική οικονομία μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα, η συνεπής εφαρμογή σχετικών πρακτικών διασφαλίζουν ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Οι έξι πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης

Η νέα στρατηγική βιώσιμη ανάπτυξης της Lidl Ελλάς βασίζεται στο τρίπτυχο «Καλό για τον πλανήτη», «Καλό για τους ανθρώπους» και «Καλό για σένα», και περιλαμβάνει έξι στρατηγικούς πυλώνες: Την προστασία του κλίματος, τον σεβασμό της βιοποικιλότητας, τη διατήρηση των πόρων, το δίκαιο επιχειρείν, την προάσπιση της υγείας και τη συμμετοχή στον διάλογο, και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνολική εταιρική στρατηγική. Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία διατυπώνει στόχους και δεσμεύσεις, υλοποιεί το επενδυτικό της πρόγραμμα και εναρμονίζεται με τα κριτήρια ESG.

Κυρίως όμως η Lidl Ελλάς αντιλαμβάνεται τον ρόλο της στην συνολική αλυσίδα. Αν λείψει ένας κρίκος ή αν δεν «κλειδώνει» καλά με τον επόμενο, τότε το πρόβλημα αφορά και μεταφέρεται σε όλη την αλυσίδα. Με γνώμονα λοιπόν τις διεθνείς και εθνικές προκλήσεις βιωσιμότητας, όπως η κλιματική αλλαγή, η απειλή φυσικών οικότοπων, τα ανεπαρκή εργασιακά και κοινωνικά πρότυπα και τις ασυνείδητες καταναλωτικές συμπεριφορές, επικαιροποιεί και εξελίσει τη στρατηγική της για τη βιωσιμότητα, προσβλέποντας σε ένα καλύτερο αύριο για τον πλανήτη και την κοινωνία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.