30 Απρ 2024
READING

Η Tetra Pak και η κυκλική οικονομία και στην Ελλάδα

5 MIN READ

Η Tetra Pak και η κυκλική οικονομία και στην Ελλάδα

Η Tetra Pak και η κυκλική οικονομία και στην Ελλάδα

Υλοποιεί το καινοτόμο πρόγραμμα Go Nature Go Carton

H σουηδικής προέλευσης Tetra Pak του ομίλου Tetra Laval, δραστηριοποιείται στη χώρα μας πάνω από 40 χρόνια, με όχημα τις καινοτόμες συσκευασίες της που βρίσκουν οι καταναλωτές σε προϊόντα εταιρειών όπως Coca Cola 3E, ΜΕΒΓΑΛ, Κρι Κρι, Pepsico, Δέλτα, Friesland Campina (ΝΟΥΝΟΥ), Μινέρβα Ελαιουργική. Με την καινοτομία να διέπει κάθε της βήμα, ήδη από την πρώτη εμφάνιση της τετράεδρης χάρτινης συσκευασίας Tetra Classic το 1952, μέχρι σήμερα που οδηγός της αποτελεί η ανάγκη για βιωσιμότητα, η Tetra Pak επενδύει διαχρονικά στο μέλλον.

Με παρουσία σε περισσότερες από 160 χώρες, κύκλο εργασιών πάνω από 11 δισ. ευρώ, 54 εργοστάσια και περίπου 25 χιλιάδες εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Ruben Rausing το 1951 στο Λουντ, της Σουηδίας, πρωτοπόρησε στον τομέα της ασηπτικής επεξεργασίας κατά τη συσκευασία υγρών τροφίμων, ώστε ευαίσθητα τρόφιμα να μπορούν να διανεμηθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις με ασφάλεια.

Διαχρονική πρωτοπορία

Το πρώτο προϊόν της Tetra Pak, που κυκλοφόρησε το 1952, αφορούσε μια χάρτινη συσκευασία για την αποθήκευση και μεταφορά γάλακτος, την Tetra Classic, η οποία είχε τετράεδρο σχήμα (τρίπλευρη πυραμίδα) και ήταν πλήρως αεροστεγής με τη χρήση ενός συστήματος πλαστικοποιημένου χαρτιού. Στην πρώτη αυτή τετράεδρη συσκευασία οφείλεται και το όνομα της εταιρείας (Tetra από το ελληνικό “τέσσερα”).

Το 1963 η εταιρεία παρουσίασε το Tetra Brik, μια συσκευασία με κυβοειδές σχήμα, ενώ κάθε νέο προϊόν που λανσάρει συνοδεύεται από την αντίστοιχη τεχνολογική καινοτομία σε επίπεδο εξοπλισμού που τοποθετείται στις εγκαταστάσεις της σε όλο τον κόσμο Ανάμεσά τους η Tetra Evero για το γάλα, την Tetra Recart, που προορίζεται για λαχανικά και μπορεί να αντικαταστήσει τις κονσέρβες, επιτρέποντας πιο ελαφριά επεξεργασία των προϊόντων, αλλά και την Tetra Rex, που είναι κατασκευασμένη από plant based υλικά.

Η ανάγκη για ακόμη πιο πρωτοποριακές συσκευασίες

H παρούσα περιβαλλοντική συγκυρία είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για τη χρηστή διαχείριση των συσκευασιών, δεδομένου ότι ένα τεράστιο τμήμα αυτών σε διεθνές επίπεδο, δεν ανακυκλώνεται και καταλήγει στους ωκεανούς και στις χωματερές, συνεχίζοντας να μολύνει το περιβάλλον.

Ειδικά ο τομέας των τροφίμων λόγω της μαζικότητάς του, ευθύνεται για ένα πολύ μεγάλο μέρος από την κακή διαχείριση των συσκευασιών μετά τη χρήση τους, ενώ σύμφωνα με μετρήσεις, περίπου το 1/3 των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προέρχεται από το παγκόσμιο σύστημα των τροφίμων, σε όλη την αλυσίδα του.

Η πρωτοβουλία “Go Nature Go Carton”

Το όραμα της Tetra Pak για το μέλλον περιλαμβάνει τη συμβολή της στην κυκλική οικονομία και την εκκίνηση της πρωτοβουλίας “Go Nature Go Carton”, για τη δημιουργία ακόμα πιο βιώσιμων, χάρτινων συσκευασιών. Οι συσκευασίες αυτές αποτελούνται από φυτικά υλικά, είναι πλήρως ανανεώσιμες, ανακυκλώσιμες και με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Η Tetra Pak ενισχύει την ανακύκλωση καθώς δημιουργεί χάρτινες συσκευασίες σχεδιασμένες για να ανακυκλώνονται.

Αποτελούνται από ανανεώσιμα υλικά, όπως το χαρτί, σε ποσοστό κατά μέσο όρο 70%, που προέρχεται από ξύλο από υπεύθυνα αναπτυσσόμενα δάση. Παράλληλα, η Tetra Pak δεσμεύεται για χρήση 10% ανακυκλωμένου πλαστικού στις χάρτινες συσκευασίες της μέχρι το 2025, ενώ μειώνει τα απορρίμματα μέσω της καινοτομίας των μη αποσπώμενων καπακιών στις συσκευασίες.

Κλειδί για την περαιτέρω επέκταση της κουλτούρας ανακύκλωσης στη χώρα μας, αποτελεί η συνεργασία για την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, καθώς και η ενίσχυση όλης της αλυσίδας συλλογής και ανακύκλωσης των χάρτινων συσκευασιών.

Συνεργασία με την ΕΕΕΑ

Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΕΑ), που διαχειρίζεται το δίκτυο των μπλε κάδων ανακύκλωσης και τα οχήματα συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών, όπως και με το εργοστάσιο ανακύκλωσης της LM Eco. Η ΕΕΑΑ παρέχει στους δήμους της χώρας 540 οχήματα συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών. Μέτοχοι στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης είναι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και οι εταιρείες συσκευασίας. Συνολικά στη διάρκεια του 2022 ανακυκλώθηκαν 521.000 τόνοι απορριμμάτων.

Η εταιρεία κάλυψε πλήρως τους στόχους και τη νομική υποχρέωση των συμβεβλημένων επιχειρήσεων, με επίτευξη 518 χιλιάδων τόνων έναντι υποχρέωσης 276 χιλιάδων τόνων, δηλαδή κάλυψη του στόχου κατά 188%. Παράλληλα, ανακύκλωσε 53.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών (όχι συσκευασίες, κυρίως χαρτί εντύπων), που αν και δεν περιλαμβάνονται στη νομική της υποχρέωση, συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων της, που αφορούν στην Κεντρική, Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση.

Επιπλέον, η ΕΕΑΑ δίνει έμφαση στη χωριστή συλλογή γυάλινων συσκευασιών και έτσι έχουν τοποθετηθεί περισσότεροι από 10.500 μπλε κώδωνες για την εξυπηρέτηση 23.000 επιχειρήσεων horeca. Μεταξύ των θετικών αποτελεσμάτων της ανακύκλωσης συγκαταλέγονται η εξοικονόμηση ενέργειας ίσης με εκείνη που θα κατανάλωναν 870 νοικοκυριά και η αποφυγή 1,5 εκατ. τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε ετήσια βάση ενώ εάν τα υλικά που ανακυκλώθηκαν δεν είχαν τελικά ανακυκλωθεί.

Το πρωτοπόρο εργοστάσιο της LM Eco στην Καρδίτσα

H Tetra Pak έχει εγκαινιάσει και τη συνεργασία της με την LM Eco, την πρώτη μονάδα ανακύκλωσης στην Ελλάδα με εξειδίκευση στην ανακύκλωση χάρτινων συσκευασιών υγρών τροφίμων, που εδρεύει στην Καρδίτσα. Μέσω της ανακύκλωσης και της μετατροπής τους σε νέα υλικά και προϊόντα με πολλές εφαρμογές στην καθημερινότητα, η LM Eco δίνει νέα «ζωή» στις χάρτινες συσκευασίες, αλλά και σε υλικά πολυαλουμινίου και λευκοσίδηρου.

Πώς προωθείται η ανακύκλωση των συσκευασιών

Σε συνεργασία με την Tetra Pak, η LM Eco συγκεντρώνει τις απαραίτητες ποσότητες ανακυκλώσιμων ειδών στη μονάδα της Καρδίτσας και κατόπιν, μέσω διαχωρισμού πολυστρωματικών συσκευασιών που αποτελούνται από χαρτόνι, αλουμίνιο και πλαστικό, δημιουργεί εκ νέου πρώτη ύλη, χαρτόνι ή αλουμίνιο, διοχετεύοντάς το σε βιομηχανίες για νέα χρήση, όχι στο χώρο των τροφίμων. Η μονάδα επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή πέντε τόνους την ημέρα, ενώ στόχος είναι να αυξήσει τη δυναμικότητά της, μέσω επενδύσεων. Ήδη το 2021 και το 2022 ανακυκλώθηκαν 2.200 τόνοι χάρτινων συσκευασιών υγρών τροφίμων.

Με κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας, η Tetra Pak, με κύκλο εργασιών που άγγιζε τα 49 εκατ. ευρώ το 2022, συνεχίζει να αποδεικνύεται πρωτοπόρος στην ανακύκλωση των χάρτινων και εύκαμπτων συσκευασιών που διακινούνται τα τρόφιμα, τα ποτά και οι χυμοί.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.