01 Μάι 2024
READING

Ποιες είναι οι τάσεις της online παραγγελίας εστιατορίων και αλκοολούχων ποτών

4 MIN READ

Ποιες είναι οι τάσεις της online παραγγελίας εστιατορίων και αλκοολούχων ποτών

Ποιες είναι οι τάσεις της online παραγγελίας εστιατορίων και αλκοολούχων ποτών

Εξερευνώντας το μεταβαλλόμενο τοπίο της online παραγγελίας εστιατορίων και αλκοόλ

Καθώς η online παραγγελία γίνεται αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ρουτίνας των καταναλωτών, η DoorDash -μια εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που λειτουργεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα παραγγελιών και παράδοσης φαγητού- αποκάλυψε ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τις εξελισσόμενες τάσεις και προτιμήσεις στην παράδοση φαγητού και αλκοόλ.

Με την κυκλοφορία της πρώτης έκθεσης “Alcohol Online Ordering Trends Report” και της τρίτης ετήσιας έκθεσης “Restaurant Online Ordering Trends Report” -που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ- αποκαλύπτονται τα κίνητρα πίσω από τις επιλογές των καταναλωτών και προσφέρονται πολύτιμες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις που στοχεύουν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών τους και παράλληλα να αυξήσουν τον όγκο των πωλήσεων.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η κατανάλωση αλκοόλ μετατοπίζεται κατ’ οίκον;

Μια εντυπωσιακή αποκάλυψη είναι η σημαντική αύξηση των παραγγελιών αλκοόλ για pickup και delivery στην πλατφόρμα DoorDash, με μια τεράστια αύξηση 100% σε ετήσια βάση μεταξύ 2021 και 2022. Αυτή η έξαρση της παράδοσης αλκοόλ μπορεί να αποδοθεί στην ευκολία, την άνεση και την εξοικονόμηση χρόνου που οι καταναλωτές συνδέουν με τις διαδικτυακές υπηρεσίες παραγγελιών. Οι εκθέσεις υπογραμμίζουν ότι το 42% των ερωτηθέντων ανέφερε αυτούς τους λόγους ως τα κύρια κίνητρα για τη χρήση υπηρεσιών παράδοσης για την κατανάλωση αλκοόλ.

Οι τάσεις των online παραγγελιών φαγητού και αλκοόλ

Εξετάζοντας τα δεδομένα πιο προσεκτικά, προκύπτουν διάφορες βασικές τάσεις σχετικά με τις εν λόγω online παραγγελίες. Οι χαμηλές χρεώσεις αναδείχθηκαν ως το πιο κρίσιμο χαρακτηριστικό κατά την επιλογή μιας μεθόδου παράδοσης εστιατορίων φέτος, ξεπερνώντας τη θετική εμπειρία παραγγελίας, η οποία είχε μεγαλύτερη σημασία το 2022. Επιπλέον, κατά την επιλογή ενός νέου εστιατορίου για παράδοση ή παραλαβή από το κατάστημα, οι καταναλωτές έδωσαν έμφαση στις επιλογές του μενού (55%) και στις τιμές (51%) ως πρωταρχικά κριτήρια.

Οι εκθέσεις αποκάλυψαν επίσης ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες των καταναλωτών αλκοόλ στο διαδίκτυο. Σχεδόν ένας στους πέντε καταναλωτές (18%) επέλεξε την on-demand παράδοση αλκοόλ ως μέσο εξοικονόμησης χρημάτων, υποδεικνύοντας την ταχεία υιοθέτηση αυτής της βολικής μεθόδου παραγγελίας. Επιπλέον, περίπου επτά στους δέκα καταναλωτές παραγγέλνουν online αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Πότε παραγγέλνουν οι καταναλωτές

Η πιο δημοφιλής ώρα για την online παραγγελία αλκοόλ είναι στις 6 μ.μ., ενώ οι Παρασκευές και τα Σάββατα αναδείχθηκαν ως οι αγαπημένες ημέρες. Όσον αφορά τις παραγγελίες φαγητού, γίνονται κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος και του δείπνου – αλλά η σημαντικότερη αύξηση των παραγγελιών σε όλα τα χρονικά πλαίσια σε σχέση με πέρυσι παρατηρήθηκε κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες (μεσάνυχτα έως 5 π.μ.).

Η online παράδοση ποτών γίνεται μεγάλη επιχείρηση

Εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με τις παραγγελίες αλκοόλ και εστιατορίων, οι εκθέσεις αυτές υπογραμμίζουν επίσης την άνοδο της online παράδοσης αλκοολούχων ποτών ως έναν αναπτυσσόμενο κλάδο. Κορυφαίοι retailers, όπως η Target και η Macy’s, έχουν ξεκινήσει ή επαναλανσάρει προγράμματα παράδοσης αλκοόλ, ενώ πλατφόρμες όπως η Uber και η Gopuff έχουν αποτολμήσει συνεργασίες και εξαγορές σε αυτόν τον χώρο. Ειδικότερα, η 7-Eleven έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την υπηρεσία παράδοσης αλκοόλ κατά παραγγελία, Minibar Delivery, παρέχοντας τη δυνατότητα παράδοσης αλκοόλ από επιλεγμένα καταστήματα.

Οι ευρύτερες τάσεις στις προτιμήσεις των καταναλωτών για online παραγγελίες περιλαμβάνουν διάφορες κατηγορίες, που επεκτείνονται πέρα από τα τρόφιμα και το αλκοόλ. Οι εκθέσεις της DoorDash δείχνουν ότι οι καταναλωτές αναζητούν ευκολία σε όλους τους τομείς, όπως αποδεικνύεται από την εξάρτησή τους από τις εφαρμογές παράδοσης για ψώνια, δώρα και άλλα.

Παρά την επαναλειτουργία των μπαρ και των εστιατορίων στον απόηχο της πανδημίας, η κατανάλωση αλκοόλ στο σπίτι αυξάνεται, ενώ η κατανάλωση σε χώρους εστίασης μειώνεται. Οι αναδυόμενες τάσεις υποδηλώνουν ότι η αγορά αλκοόλ εξακολουθεί να μετατοπίζεται με τρόπους που δεν σχετίζονται αποκλειστικά με την πανδημία.

Ίσως το κεντρικό στοιχείο που προκύπτει από αυτές τις εκθέσεις, να είναι ότι η ευκολία αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιτυχία των ηλεκτρονικών αγορών. Με λίγα μόνο κλικ, οι καταναλωτές μπορούν να περιηγηθούν σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, να συγκρίνουν τιμές, να διαβάσουν κριτικές και να πραγματοποιήσουν αγορές από την άνεση του σπιτιού τους ή εν κινήσει. Αυτός ο παράγοντας ευκολίας έχει φέρει επανάσταση στον κλάδο του retail και έχει γίνει η προτιμώμενη μέθοδος αγορών για πολλούς καταναλωτές, είτε πρόκειται για ρούχα, είτε για φαγητό και ποτό.

 

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.