03 Μάι 2024
READING

Το μέλλον της ζάχαρης

4 MIN READ

Το μέλλον της ζάχαρης

Το μέλλον της ζάχαρης

Μελέτη δείχνει πώς η μείωση της ζάχαρης μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των καταναλωτών

Η ζάχαρη είναι ένα πανταχού παρόν συστατικό που παίζει εδώ και πολύ καιρό κεντρικό ρόλο στη βιομηχανία λιανικής πώλησης τροφίμων. Από το να γλυκαίνει τον πρωινό μας καφέ μέχρι να ικανοποιεί τις λιγούρες μας με απολαυστικά επιδόρπια, η ζάχαρη αποτελεί βασικό συστατικό σε αμέτρητα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η στάση των καταναλωτών απέναντι στη ζάχαρη έχει αλλάξει, με αυξανόμενη έμφαση στην υγεία και την ευεξία. Μια πρόσφατη παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη από την Kerry – κορυφαία εταιρεία τροφίμων με έδρα την Ιρλανδία – έριξε φως στις προτιμήσεις των καταναλωτών όσον αφορά τη μείωση της ζάχαρης και την επιθυμία για εναλλακτικά γλυκαντικά. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη μακροπρόθεσμη υγεία τους και αναζητούν ενεργά φυσικές λύσεις.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί αναπτύσσεται τόσο γρήγορα η αγορά συμπληρωμάτων διατροφής;

Μεταβαλλόμενα κίνητρα

Παραδοσιακά, οι καταναλωτές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης για τη διαχείριση του βάρους τους. Ωστόσο, η νέα έρευνα της Kerry δείχνει μια αλλαγή στα κίνητρα των καταναλωτών. Με επτά στους δέκα συμμετέχοντες να αναφέρουν την επιθυμία για μια πιο υγιεινή ζωή και σχεδόν έξι στους δέκα να εκφράζουν την ανησυχία τους για μελλοντικά ιατρικά προβλήματα, η μείωση της ζάχαρης έχει ξεπεράσει την σύνδεσή της με άτομα που έχουν προβλήματα υγείας.

Η έρευνα της Kerry, η οποία περιλάμβανε μια διαφορετική ομάδα άνω των 12.000 συμμετεχόντων από 24 χώρες, απέδωσε ανεκτίμητες πληροφορίες για τους κατασκευαστές τροφίμων που επιδιώκουν να μειώσουν την περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα προϊόντα τους. Η Kerry διερεύνησε τις προτιμήσεις των καταναλωτών για τα γλυκαντικά σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων και ποτών, καθώς και την εξελισσόμενη σχέση τους με τα γλυκά προϊόντα.

Γλυκαντικά και no-sugar

Ενώ η γεύση της ζάχαρης εξακολουθεί να έχει σημασία για τους καταναλωτές, ένα συντριπτικό 77% τόνισε τη σημασία του τύπου του χρησιμοποιούμενου γλυκαντικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το ένα τρίτο των καταναλωτών αναζητούν ενεργά επιλογές χωρίς ζάχαρη.

Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι οι προτιμήσεις των καταναλωτών για τη μείωση της ζάχαρης είναι διαφοροποιημένες. Για τα καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα, όπως οι χυμοί, οι καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα στη μείωση της ζάχαρης. Ωστόσο, για τις απολαύσεις, όπως το παγωτό ή μια γλυκιά σοκολάτα, η εστίαση στην περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι λιγότερο έντονη.

Όσον αφορά τα φυσικά γλυκαντικά, η έρευνα της Kerry δείχνει μια παγκόσμια προτίμηση. Σχεδόν επτά στους δέκα καταναλωτές θεωρούν ότι προτιμούν τα φυσικά γλυκαντικά, με το μέλι να είναι η πρώτη επιλογή για το 54%. Αυτή η προτίμηση στο μέλι οφείλεται στην αναγνώριση των φυσικών ιδιοτήτων του και των σχετικών οφελών για την υγεία. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκαν για τα συναισθήματά τους σχετικά με το μέλι ως γλυκαντικό σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως αναψυκτικά, αρτοσκευάσματα ή παγωτά, οι καταναλωτές ήταν λιγότερο ενθουσιώδεις.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι πάνω από τους μισούς καταναλωτές προτιμούν τη ζάχαρη ως γλυκαντική ουσία, ενώ άλλες επιλογές κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα. Τρεις στους δέκα εξέφρασαν προτίμηση στο σιρόπι σφενδάμου, ενώ το ένα τέταρτο έδειξε ενδιαφέρον για τη στέβια. Η αυξανόμενη δημοτικότητα της στέβιας οφείλεται πιθανότατα στην αυξανόμενη έκθεση των καταναλωτών στο προϊόν και στις προσπάθειες των εταιρειών και των επιστημόνων τροφίμων να βελτιώσουν τη γεύση και την απόδοσή της.

Υγεία και βιωσιμότητα

Το χάσμα μεταξύ των επιθυμιών που εκφράζουν οι καταναλωτές και των επιλογών προϊόντων μειώνεται σταδιακά. Αυτή η αλλαγή του τρόπου σκέψης έχει ωθήσει τους κατασκευαστές να δώσουν προτεραιότητα στη μείωση της ζάχαρης για δύο επιτακτικούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η ζήτηση για πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων και ποτών προβλέπεται πως θα αυξηθεί, καθώς οι καταναλωτές όλων των ηλικιακών ομάδων εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση ζάχαρης, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακών προσβολών.

Διαβάστε ακόμα: Η Gen Z αγκαλιάζει το πολυτελές φαγητό ως τη νέα τάση

Ο δεύτερος λόγος είναι η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα χωράφια με ζαχαροκάλαμο, καθώς η βιωσιμότητα έχει αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα για τους καταναλωτές. Ως αποτέλεσμα, οι κατασκευαστές καλούνται να αξιολογήσουν προσεκτικά τα συστατικά τους και να υιοθετήσουν τη μείωση της ζάχαρης ως μέσο για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των καταναλωτών τόσο για την υγεία όσο και για τη βιωσιμότητα.

Η μείωση της ζάχαρης, λοιπόν, ευθυγραμμίζεται με την επιθυμία των καταναλωτών για μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία και το αυξανόμενο ενδιαφέρον τους για τα φυσικά γλυκαντικά. Δίνοντας προτεραιότητα στη μείωση της ζάχαρης, οι κατασκευαστές μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καταναλωτών και να συμβάλουν σε πιο υγιεινές και βιώσιμες επιλογές τροφίμων.

Με πληροφορίες από Food Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.