02 Μάι 2024
READING

Γιατί τα Jumbo εστιάζουν στις αγορές του εξωτερικού;

4 MIN READ

Γιατί τα Jumbo εστιάζουν στις αγορές του εξωτερικού;

Γιατί τα Jumbo εστιάζουν στις αγορές του εξωτερικού;

Η Ελλάδα διατηρεί σημαντικό μερίδιο 58%, 15% όμως λιγότερο από ό,τι πριν από μια δεκαετία

Ύστερα από τις εντυπωσιακές επιδόσεις την προηγούμενη χρονιά, η διοίκηση της Jumbo δεσμεύτηκε για το 2023 να ακολουθήσει την ίδια ακριβώς αναπτυξιακή στρατηγική, τηρώντας ταυτόχρονα σταθερούς τους στόχους της επενδυτικής πολιτικής.

Το 2022 έκλεισε για τον όμιλο με πωλήσεις που αυξήθηκαν 14,12% σε σχέση με το 2021 και ανήλθαν σε 949,38 εκατ. ευρώ. Το μεικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 55,92% από 55,66% το 2021. Τα κέρδη Προ Φόρων, Τόκων, και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 336,75 εκατ. ευρώ από 304,99 εκατ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10%. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 248,60 εκατ. ευρώ από 216,59 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 14,78%.

Θετική η πορεία σε Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία

Το προσεκτικά επιλεγμένο προϊόντικό μείγμα, η απόρριψη κάθε κωδικού με άδικη -σε βάρος του καταναλωτή- τιμολόγηση λειτούργησε και επικροτήθηκε από εκατομμύρια καταναλωτές στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η στρατηγική των Jumbo, που θέτει ως αυστηρή προτεραιότητα την τιμή, φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς στην πράξη σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος.

Η θετική πορεία της προηγούμενης χρονιάς συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ενδεικτικό είναι ότι οι πωλήσεις των Jumbo κατά τον Μάρτιο 2023 κατέγραψαν αύξηση 22% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Κατά συνέπεια, οι πωλήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2023 εμφανίζονται αυξημένες 33%.

Τον Μάρτιο του 2023 οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές) παρουσίασαν αύξηση κατά 26% περίπου. Συνολικά για το πρώτο τρίμηνο του έτους 2023 οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά 35,5% περίπου σε σχέση με το 2022.

Οι πωλήσεις των καταστημάτων κατά τον Μάρτιο του 2023 στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 18% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο για το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι αυξημένες κατά 30% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στη βουλγαρική αγορά κατεγράφη αύξηση κατά 17% περίπου τον Μάρτιο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις στη Βουλγαρία για το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι αυξημένες κατά 33% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ενώ για το δίκτυο στη Ρουμανία που αποτελείται από 16 καταστήματα οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση της τάξης του 20% περίπου το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Οι πωλήσεις εισφέρουν πάνω από 20% του τζίρου του ομίλου.

Το μέλλον περνάει από το εξωτερικό

Με αυτό το θετικό υπόβαθρο και σύμφωνα με την στρατηγική του ομίλου Jumbo, η οργανική ανάπτυξη στις εν λόγω αγορές βρίσκεται στο επίκεντρο, με ολοένα και περισσότερα φυσικά καταστήματα στις χώρες όπου ήδη δραστηριοποιείται, ενισχύοντας και άλλο τα μερίδιά τους. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα διατηρεί μεν σημαντικό μερίδιο, γύρω στο 58%, αλλά μειωμένο, περίπου κατά 15%, σε σχέση με μια δεκαετία πριν και πως παρά το αμφιλεγόμενο -όπως το έχει χαρακτηρίσει ο ιδιοκτήτης Απόστολος Βακάκης- οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, αναπτύσσει κέντρο διανομής στον Λαγκαδά που θα συμπληρώσει τη δυναμικότητα των εγκαταστάσεων στα Οινόφυτα.

Ο προγραμματισμός θέλει τη ρουμανικη αγορά να εμπλουτίζεται με ακόμη 9 σημεία, ώστε το δίκτυο να φτάσει τα 25 καταστήματα μέχρι το 2026. Τηρώντας δε τον αρχικό σχεδιασμό, φέτος αναμένεται να λειτουργήσουν ένα μισθωμένο υπερ-καταστήμα στο κέντρο της πόλης Plovdiv, στη Βουλγαρία, ένα ιδιόκτητο υπερ-καταστήμα στην πόλη Iasi, στη Ρουμανία, όπως και το e-shop στην ίδια χώρα.

Για το 2024, υπολογίζεται το άνοιγμα δύο σημείων σε Βουκουρέστι και Οράντεα, καθώς και ένα στη Λευκωσία εντός του τελευταίου τριμήνου του 2023 ή κατά το πρώτο τετράμηνο του 2024. Εκτός από τη Ρουμανία, ο όμιλος θέλει να επεκταθεί στην αγορά του Ισραήλ, όπου άνοιξε το πρώτο Jumbo με τη μέθοδο franchise. Βάσει συμφωνίας με τη Fox Group, στοχεύει σε ένα δίκτυο περίπου 15 φυσικών καταστημάτων στην τοπική αγορά μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σήμερα ο όμιλος διαθέτει ένα δίκτυο 83 καταστημάτων (53 στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 16 στη Ρουμανία και 9 στη Βουλγαρία) και επιπλέον πάνω από 30 καταστήματα που λειτουργούν με το μοντέλο franchise σε 6 βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Μαυροβούνιο) και στο Ισραήλ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.