06 Μάι 2024
READING

Πώς ο Θανόπουλος ενισχύει το χαρακτήρα delicatessen

5 MIN READ

Πώς ο Θανόπουλος ενισχύει το χαρακτήρα delicatessen

Πώς ο Θανόπουλος ενισχύει το χαρακτήρα delicatessen

Εγκαινίασε τη συνεργασία του με την Marks & Spencer Food

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Θανόπουλος επενδύει τα τελευταία χρόνια στις διεθνείς συμφωνίες με κορυφαίες εταιρείες προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ποιότητας στην Ευρώπη και παγκοσμίως, όπως και στην αποκλειστική εισαγωγή προϊόντων και την στήριξη και συνεργασία με πολλούς παραγωγούς μικρού βεληνεκούς ανά την Ελλάδα, βάζοντας στα ράφια και στα ψυγεία της επιλεγμένα αγαθά. Κάθε ανάλογη κίνησή της, αποκαλύπτει μια στρατηγική που ενισχύει συστηματικά το ισχυρό πλεονέκτημά της, αυτό του χαρακτήρα delicatessen.

Η επιχειρηματική πορεία της οικογένειας Θανόπουλου εντοπίζεται αρκετά πίσω στο χρόνο. Η αρχή έγινε κατά τον 19ο αιώνα, ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον ευρύτερο κλάδο του λιανεμπορίου τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα. Συνδέθηκε άρρηκτα με την μακρινή εποχή των εδωδιμοπωλείων στην Αθήνα, καθώς ο Παναγιώτης Θανόπουλος, ιδρυτής της επιχείρησης ήταν εκείνος που έκανε το βήμα να ανοίξει ένα κατάστημα πώλησης εδώδιμων το 1877, ερχόμενος από την ορεινή Αρκαδία στην Αθήνα.

Καινοτομίες στα προϊόντα και τις υπηρεσίες

Αυτό που κατάφερε αρχικά ο Θανόπουλος ήταν να μεταφέρει στην Αθήνα του 19ου αιώνα τα καινοτόμα για την εποχή τους χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών αλλά και διεθνών αγορών, εκσυγχρονίζοντας αυτό που παραδοσιακά χαρακτηριζόταν ως εδωδιμοπωλείο ή κατά το μεταγενέστερο ως μπακάλικο. Και εκτός των άλλων κατάφερε να αναβαθμίσει και τις συνθήκες υγιεινής που έως τότε επικρατούσαν σε πολλά από τα καταστήματα πώλησης τροφίμων της Ελλάδας. Νέα προϊόντα και μια πρωτοποριακή για τα τότε δεδομένα εξυπηρέτηση του πελάτη καθιέρωσαν σταδιακά το πρώτο κατάστημα που βρισκόταν στην οδό Αιόλου, στο κέντρο της Αθήνας, και συνετέλεσαν στη δημιουργία του brand που ενδυναμώθηκε με το πέρασμα των χρόνων.

Ο ιδρυτής της μετέπειται αλυσίδας Παναγιώτης Θανόπουλος ήταν ο πρώτος εργοδότης που το 1911 προσέλαβε γυναίκες στην επιχείρησή του. Ξεκίνησε την διανομή των προϊόντων, ενώ πραγματοποίησε εκπτώσεις σε προϊόντα κάτι που μάλλον ήταν πρωτάκουστο ως εμπορική πρακτική για τα χρόνια εκείνα. Ένα ακόμα βήμα πρωτοπορίας που έκανε, ήταν όταν το 1930 διαχώρισε το κατάστημα σε τμήματα πώλησης ανά είδος προϊόντων, δημιουργώντας ιχθυοπωλείο, κρεοπωλείο. Κατά τη δεκαετία του 1960 δημιούργησε το πρώτο κατάστημα στο οποίο μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί ο καταναλωτής, το πρώτο self service σημείο πώλησης, που αργότερα μετατράπηκε στο γνωστό σε όλους μας σούπερ μάρκετ.

Αποκλειστικότητα και delicatessen

Σήμερα ο Θανόπουλος παρά τις προτάσεις που κατά καιρούς έχει δεχθεί από τρίτους παίκτες με την προοπτική συνεργασιών, παραμένει υπό την καθοδήγηση των ιδιοκτητών του Τέλη και Περικλή, μία επιχείρηση προσηλωμένη σε αυτό που ξέρει καλά τι θέλει να κάνει. Να φέρνει δηλαδή τα προϊόντα εκείνα που την διαφοροποιούν από τις παραδοσιακές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθότι πολλά από αυτά τα συναντά κανείς είτε μόνο στα καταστήματά του, είτε σε εξειδικευμένα καταστήματα delicatessen ή και βιολογικών προϊόντων. Ταυτόχρονα όμως καταφέρνει να διαθέτει και βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης στα ράφια του, εξυπηρετώντας όλο το φάσμα και κάνοντας ένα βήμα περαιτέρω ως προς την εξυπηρέτηση του πελάτη και την διαθεσιμότητα των προϊόντων του. Συχνά μάρκες που προέρχονται από απευθείας εισαγωγές και συναντά κανείς μόνο στα ράφια αλυσίδων ή καταστημάτων τροφίμων και ποτών του εξωτερικού, βρίσκονται τοποθετημένα αρμονικά και στα ράφια του Θανόπουλου. Πολλά από αυτά μάλιστα αποτελούν προϊόντα αποκλειστικής εισαγωγής.

Η σύμπραξη με την Marks & Spencer

Ακολουθώντας αυτή τη λογική, εγκαινίασε πρόσφατα τη συνεργασία του με την Marks & Spencer, εμπλουτίζοντας την γκάμα προϊόντων της αλυσίδας με 130 κωδικούς της Marks & Spencer Food, που θα διατίθενται τόσο στα φυσικά καταστήματα Θανόπουλος όσο και στο e-shop www.thanopoulos.gr.

Μεταξύ άλλων, οι κωδικοί που αφορούν στη συνεργασία περιλαμβάνουν μπισκότα και τα φημισμένα σκωτσέζικα μπισκότα βουτύρου, τραγανά crackers, κριτσίνια, τσιπς αλλά και τις γνωστές καραμέλες και σοκολάτες με την υπογραφή Marks & Spencer Food. Επιπλέον, το κοινό θα μπορεί να επιλέγει μεταξύ δεκάδων άλλων προϊόντων, όπως granola βρώμης και ξηρών καρπών για θρεπτικές επιλογές για το πρωινό, μια μεγάλη ποικιλία τσαγιού και καφέ που προέρχονται από Fair Trade (Δίκαιο Εμπόριο) αλλά και μια ποικιλία από χορταστικές σούπες και chutneys από υλικά κορυφαίας ποιότητας.

Σταθερό δίκτυο

Σήμερα η εταιρεία έχει ήδη συμπληρώσει 146 χρόνια πορείας στο ελληνικό λιανεμπόριο. Διατηρεί καταστήματα σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Νέα Κηφισιά. Με τζίρο που για τρία καταστήματα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός, θα μπορούσε μάλιστα να χαρακτηριστεί ως υπεραποδοτικός. Ο κύκλος εργασιών της Δ. Θανόπουλος το 2021 ήταν 53,23 εκατομμύρια ευρώ (3,5% χαμηλότερο σε σύγκριση με το 2020), με καθαρή κερδοφορία 3,38 εκατομμυρίων ευρώ από τα 4,75 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2020.

Σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό που επιδίδεται σε ανάπτυξη μέσω εξαγορών, η οικογενειακή αλυσίδα δεν έχει μπει στη λογική οριζόντιας επέκτασης ή στη στρατηγική εξαγορών ή συνεργασιών για την ανάπτυξή της, ενώ αντίστοιχα έχει κλείσει τα αφτιά της στις σειρήνες πώλησής της.

Μένοντας πιστός στο χαρακηρισμό “αλυσίδα περιορισμένης τοπικής εμβέλειας”, ο Θανόπουλος δεν αποκλείει ούτε και κυνηγά την οργανική του επέκταση, με ένα τέταρτο κατάστημα εκτός βορείων προαστίων, όπου η παρουσία του είναι ισχυρή και καλύπτει ένα μεγάλο γεωγραφικό εύρος. Εξάλλου υπάρχουν καταναλωτές που τον επισκέπτονται και από άλλες περιοχές.

To επίτευγμα για μια επιχείρηση που μετρά 146 χρόνια ζωής είναι ότι έχει καταφέρει με ένα συγκεκριμένο και αμετάβλητο αριθμό καταστημάτων να αποτελεί συνειδητή επιλογή των καταναλωτών, να διατηρεί καλή έξωθεν μαρτυρία ως αξιόπιστο brand και σε κάθε περίπτωση αρκετά καλύτερα περιθώρια κέρδους από τα σούπερ μάρκετ της ευρύτερης αγοράς, για τα οποία το 2021 έκλεισε με καθαρό περιθώριο κέρδους 2,2%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.