15 Ιούλ 2024
READING

Ο χαλβάς και το ταχίνι της Αφοί Χαΐτογλου πουλάνε παντού

5 MIN READ

Ο χαλβάς και το ταχίνι της Αφοί Χαΐτογλου πουλάνε παντού

Ο χαλβάς και το ταχίνι της Αφοί Χαΐτογλου πουλάνε παντού

Στο επίκεντρο βρίσκονται η αύξηση εξαγωγών και οι “πράσινες” επενδύσεις

Αφού σημείωσε ιστορικό υψηλό πωλήσεων το 2022 και έβαλε το εμβληματικό της ταχίνι στα πιάτα των καταναλωτών του εξωτερικού, η Αφοί Χαΐτογλου επενδύει στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειάς της και στις “πράσινες” επενδύσεις, με στόχο να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ τζίρο τη φετινή χρονιά.

Οι επενδύσεις, οι στρατηγικές κινήσεις και η εστίαση στις αγορές του εξωτερικού, κινούσαν σχεδόν από πάντα το επιχειρηματικό πνεύμα της οικογένειας Χαΐτογλου.

Ήταν πριν από έναν σχεδόν αιώνα, το 1924, όταν ο Κωνσταντίνος, ο Ελευθέριος και ο Σάββας Χαΐτογλου άνοιξαν στην πλατεία Άθωνος, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ένα μικρό ζαχαροπλαστείο, συνεχίζοντας την παράδοση του παππού τους Νίκου, που από τον 19ο αιώνα έφτιαχνε και πουλούσε χαλβά. Το 1932 αποφάσισαν να περάσουν από το στάδιο της μικρής οικοτεχνίας σε εκείνο της βιομηχανικής εγκατάστασης στη οδό Δάμωνος, μεταξύ του παλαιού και του νέου σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης. Η ανταπόκριση στο προϊόν που διέθεταν χύδην, τους οδήγησε το 1962 να επιλέξουν την περιοχή του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης ως τόπο μετεγκατάστασης της εταιρείας.

Από τη Θεσσαλονίκη, σε όλο τον κόσμο

Το 1950 αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο για την μετέπειτα πορεία της Αφοί Χαΐτογλου, αφού η εταιρεία τυποποίησε το προϊόν σε μεταλλική συσκευασία μισής οκάς, που έφερε τη χαρακτηριστική γυναικεία φιγούρα που κοσμεί μέχρι σήμερα τις συσκευασίες της. Η “Μακεδονοπούλα” έγινε συνώνυμη του χαλβά, ενισχύοντας την αναγνωρισιμότητα του brand εντός κι εκτός Ελλάδας. Το 1974, η εταιρεία απέκτησε σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, με τον Μακεδονικό Χαλβά να κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά στις αγορές του εξωτερικού.

Μια δεκαετία αργότερα, το 1985, η επιχείρηση μετατράπηκε στη σημερινή ανώνυμη βιομηχανική και εμπορική εταιρεία με την επωνυμία “Αφοί Χαΐτογλου Α.Β.Ε.Ε.”, ενώ στην 70η από την ίδρυσή της επέτειο, έθεσε σε λειτουργία την καινούργια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής χαλβά, η οποία καλύπτει 12.000 τ.μ.

Με το βλέμμα στο εξωτερικό

Η εξωστρέφεια της Αφοί Χαΐτογλου δεν έπαψε ποτέ, ούτε καν όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με τις υπέρογκες υποχρεώσεις της λόγω δανεισμού το 2018. Οι ρυθμίσεις στις οποίες προέβη ο Νικόλαος Χαΐτογλου ως νέος Διευθύνων Σύμβουλος μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του, Αλέξανδρου, το 2016, έστρεψε το ενδιαφέρον στην ενίσχυση της παραγωγής και των εξαγωγών.

Πράγματι, από 30% του τζίρου που κάλυπταν οι εξαγωγές το 2018, τέσσερα χρόνια αργότερα και για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας, ξεπέρασαν την εγχώρια κατανάλωση και έφθασαν στο 52% των συνολικών πωλήσεων. Οι εξαγωγές πλέον κατευθύνονται σε περισσότερες από 50 χώρες με δυνατές αγορές την Αγγλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και κυρίως, τις Η.Π.Α.

Γιατί δίνεται τέτοια έμφαση στο ταχίνι;

Πρόσφατα η εταιρεία προχώρησε σε συμφωνία με τη Walmart, τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Αμερική. Οι εξαγωγές αφορούν όλα τα προϊόντα της, ωστόσο το ταχίνι είναι αυτό που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις, ως ένα super food που έχει εξαιρετική αναγνωρισιμότητα στις διεθνείς αγορές. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος για τον οποίο το συγκεκριμένο προϊόν αναδύεται σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική κατηγορία με την είσοδο νέων παικτών από το Ισραήλ, το Λίβανο και την Ιορδανία.

Βιώσιμη επιχειρηματικότητα

Μόλις τον Απρίλιο, εξάλλου, η εταιρεία επένδυσε στην πράσινη μετάβαση με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος (Net-metering) 600kWp στο εργοστάσιό της στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Η εκτιμώμενη απόδοση του φωτοβολταϊκού συστήματος ανέρχεται στις 870.000 kWh ανά έτος, ενώ η μείωση των ετησίων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο εργοστάσιο υπολογίζεται στους 300 τόνους ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 270 στρέμματα δέντρων. Ως εκ τούτου, τα οφέλη από την υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης αναμένεται να είναι πολλαπλά, τόσο για την ίδια την εταιρεία όσο και για το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, η καθαρή ενέργεια που παράγεται θα χρησιμοποιείται στην παραγωγή των προϊόντων της εταιρείας, μειώνοντας την εξάρτησή της από την παραδοσιακή ενέργεια. Ακόμη, ως προς το περιβαλλοντικό σκέλος, η εν λόγω εγκατάσταση πρόκειται να συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας και στην ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξής της.

Η επένδυση πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου με ιδία κεφάλαια της Αφοί Χαΐτογλου και ανάδοχος του έργου για την αδειοδότηση, μελέτη και κατασκευή του έργου επιλέχθηκε η ΑΕΝΑΟΣ Ενεργειακά Συστήματα, εταιρεία με πολυετή εμπειρία στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Κυρίαρχη στην αγορά

Στον επώνυμο χαλβά και στο επώνυμο ταχίνι η Αφοί Χαΐτογλου κατέχει ηγετικά μερίδια στην ελληνική αγορά. Μόνο την Καθαρά Δεύτερα οι πωλήσεις του χαλβά αντιστοιχούν στο 40% του τζίρου του προϊόντος, ενώ συνολικά κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής πραγματοποιείται το 50% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας. Μάλιστα, ο τζίρος από το χαρτοφυλάκιο ιδιωτικής ετικέτας που παράγει για τρίτους η Αφοί Χαΐτογλου, αντιστοιχεί στο 50% των συνολικών της εσόδων. Ειδικότερα στην ελληνική αγορά τα έσοδα από τα private label διαμορφώνονται κάτω από το 30%, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και τις διεθνείς συνεργασίες, αγγίζουν το 50%.

Παρά τις επιβαρύνσεις από τα αυξημένα κόστη ενέργειας, πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας της περασμένης χρονιάς, η εταιρεία κατάφερε να απορροφήσει τις περισσότερες αυξήσεις, μετακυλύοντας ένα μικρό ποσοστό στις τελικές τιμές, να υποστηρίξει με ενέργειες marketing όλο το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο και να πετύχει ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων που άγγιξε τα 93 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα ο τζίρος της εταιρείας το 2022 να εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 93 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 10% και δημιουργώντας ανάλογες προσδοκίες για ένα ακόμη πιο αποδοτικό 2023. Δεν είναι τυχαίο ότι η διοίκηση έχει θέσει ως στόχο να αγγίξει τα 101-102 εκατ. ευρώ τη φετινή χρονιά, με τις εξαγωγές να σημειώνουν νέα άνοδο και να φτάσουν να αποτελούν το 52% των πωλήσεών της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.