01 Μάι 2024
READING

Η αναγέννηση και η νέα εποχή για το ιστορικό Κτήμα Πόρτο Καρράς

4 MIN READ

Η αναγέννηση και η νέα εποχή για το ιστορικό Κτήμα Πόρτο Καρράς

Η αναγέννηση και η νέα εποχή για το ιστορικό Κτήμα Πόρτο Καρράς

Σε έναν από τους μεγαλύτερους αμπελώνες στην Ελλάδα, ο οποίος για ένα σημαντικό διάστημα αναγνωρίστηκε και διεθνώς, έχει πέσει εκτός των άλλων το επενδυτικό ενδιαφέρον της ομάδας που συνεργάζεται με τη Belterra Investments Ltd του Ιβάν Σαββίδη.

Γιατί πριν αλλάξει η ιδιοκτησία στο τουριστικό συγκρότημα του Πόρτο Καρράς, όπου εντάσσεται ο συγκεκριμένος αμπελώνας με τα φημισμένα κατά το παρελθόν κρασιά και υπό την προηγούμενη ιδιοκτησία της Τεχνικής Ολυμπιακής του Κωνσταντίνου Στέγγου, τα πράγματα δεν εξελίσσονταν ιδιαίτερα θετικά για το Κτήμα. Για να αντιληφθεί κάποιος για τι ακριβώς συζητάμε, αναφέρουμε ότι η συνολική έκταση του αμπελώνα που βρίσκεται εντός της ευρύτερης έκτασης των 17.500 στρεμμάτων του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, ανέρχεται στα 4.500 στρέμματα (450 εκτάρια) και στην έκταση αυτή φιλοξενείται ο μεγαλύτερος ενιαίος βιολογικός αμπελώνας στην Ελλάδα.

Το εγχείρημα της αναγέννησης του Κτήματος φέρει την ονομασία “New Era” και ουσιαστικά χαρακτηρίζεται από ένα τρίπτυχο κινήσεων που είναι η επανατοποθέτηση στην αγορά (repositioning), η μετονομασία (rebranding) καθώς και η αναγέννηση (revival). Την εκπόνηση του σχεδιασμού που περιλαμβάνει και την αναγέννηση του αμπελώνα κατά κύριο λόγο αλλά και συνολικά του Κτήματος έχουν αναλάβει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, ενώ ως υπεύθυνος εφαρµογής των καινούργιων καλλιεργητικών πρακτικών στον αµπελώνα, η οινολόγος Φρόσω ∆ρόσου. Επιπλέον συμμετέχουν στελέχη όπως η Ειρήνη Σαββίδου, ο Σωτήρης Καρβελάς και ο Νίκος Κωνσταντινίδης. Επικεφαλής είναι ο Σεργκέι Σµιρνόφ, διευθύνων σύμβουλος του «Domaine Porto Carras».

Αναβάθμιση και στο οινοποιείο

Εκτός όμως από τις καλλιέργειες αναβαθμίζεται και το οινοποιείο με την απόκτηση καινούριου µηχανολογικού εξοπλισµού, για µεγαλύτερη αυτοµατοποίηση, νέα βαρέλια και άλλες ενέργειες, καθώς, µεταξύ άλλων, στόχος είναι να γίνονται και µικροοινοποιήσεις. Βασικό συστατικό της «new era» στο «Domaine Porto Carras», είναι ο αγροτουρισμός και προς αυτή την κατεύθυνση υφίσταται η αίθουσα Μελισσάνθη Experience Hall που επίσης είναι προγραμματισμένη η ανακαίνισή της µε σκοπό να συνδέσει τον οίνο µε την εµπειρία.

Το οινοποιείο χτίστηκε το 1970, αποτελώντας σε συνδυασμό με τον αχανή σε έκταση αμπελώνα, έναν σημαντικό σταθμό για την εγχώρια οινική βιομηχανία. Ο αμπελώνας προϋπήρχε καθώς είχε σχεδιαστεί στα μέσα στης δεκαετίας του 1960 από το Τμήμα Αμπελουργίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή του υπουργείου Γεωργίας. Η ιστορία του Πόρτο Καρράς και η απόκτησή του αγγίζει τα όρια του αστικού μύθου και τοποθετείται χρονικά στο 1963 όταν ο εφοπλιστής Γιάννης Καρράς, έχοντας ως προορισμό το Άγιον Όρος και ταξιδεύοντας με το σκάφος του, αναζήτησε εν μέσω θαλασσοταραχής καταφύγιο σε κάποιον απάνεμο κόλπο. Όταν άρχισε να καθαρίζει το τοπίο, ο ίδιος εντυπωσιάστηκε από το φυσικό τοπίο και  υποσχέθηκε να δημιουργήσει ένα πολυτελές και βιώσιμο παλάτι, για το οποίο θα μιλούσαν όλοι στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα αρχεία του ξενοδοχείου.

Ο Καρράς απέκτησε την έκταση των 17.500 στρεμμάτων από την ιδιοκτήτρια μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους και οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν το 1968 με τη Βίλα Γαλήνη, ενώ την αρχιτεκτονική μελέτη ανέλαβε ο εμπνευστής του κινήματος Μπάουχάους, Βάλτερ Γκρόπιους. Μετά την πτώχευση της Τουριστικής Γεωργικής – Εξαγωγικής Α.Ε. συμφερόντων του Καρρά, τον Νοέμβριο του 1999 η ΕΤΕΒΑ (Εθνική Τράπεζα Επενδύσεων Βιομηχανικής Αναπτύξεως), εξέδωσε ενημερωτικό δελτίο για την πώληση του συγκροτήματος, το οποίο απέκτησε η Τεχνική Ολυμπιακή και το 2022 ο Ιβάν Σαββίδης μέσω της Belterra Investments.

Η περίπτωση του Πόρτο Καρράς δεν είναι η μοναδική που έχει βρεθεί σε διαδικασία αναγέννησης. Ανάλογη προσπάθεια γίνεται και στην περίπτωση του Μπουτάρη με συμμετοχή του Ηλία Γεωργιάδη της Premia Properties και της εταιρείας που έχει συστήσει υπό την ονομασία Sterner Stenhus Ελληνικά Οινοποιεία. Το ελληνικό κρασί που έχει περάσει από πολλά διαφορετικά στάδια τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται πλέον σε μία διαδικασία αναθεώρησης και επανασχεδιασμού. Παραδοσιακές δυνάμεις μένουν σταδιακά πίσω από πλευράς παραγωγής και δραστηριότητας, ενώ νέοι παίκτες έρχονται στο προσκήνιο όπως είναι η οικογένεια Αναστασίου με την Cavino που το 2022 έγινε πρώτη δύναμη στην εγχώρια αγορά κρασιού από πλευράς τζίρου, ξεπερνώντας μετά από αρκετά χρόνια τον πρώτο Κουρτάκη (Ελληνικά Κελλάρια Οίνων). 

Στην περίπτωση του Πόρτο Καρράς πάντως η διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει το εμβληματικό συγκρότημα με το Κτήμα Πόρτο Καρράς αποτελεί άμεση προτεραιότητα από το επιχειρηματικό σχήμα που έχει αναλάβει την τύχη του. Και που όπως όλα δείχνουν προχωράει με γρήγορους ρυθμούς έτσι ώστε σύντομα αυτή η «νέα εποχή» που επικαλούνται οι άνθρωποι της Belterra και συνεργάτες του Ιβάν Σαββίδη να γίνει πράξη. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.