01 Μάι 2024
READING

To ανατρεπτικό στοίχημα του Γιάννη Ντεληδήμου και η Softex

4 MIN READ

To ανατρεπτικό στοίχημα του Γιάννη Ντεληδήμου και η Softex

To ανατρεπτικό στοίχημα του Γιάννη Ντεληδήμου και η Softex

Σε μία εποχή κατά την οποία η Softex στην Ελλάδα επλήγη βαριά από σειρά γεγονότων, ο όμιλος Intertrade και η οικογένεια Ντεληδήμου αποφάσισαν να επενδύσουν στην εγχώρια χαρτοβιομηχανία και απέκτησαν την ιστορική μάρκα. Όραμα των επιχειρηματιών από την πρώτη στιγμή ήταν να αναγεννήσουν την εγχώρια βιομηχανία χάρτου στην Ελλάδα, η οποία είχε υποστεί ισχυρά χτυπήματα κατά το παρελθόν με τη διακοπή λειτουργίας της Delica και της Diana αλλά και τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Αθηναϊκή Χαρτοποιία (Softex).

Θυμίζουμε ότι η Diana του Πάνου Ζερίτη έκλεισε το 2012 αλλά και η Delica (SCA Hellas) το 2013. Από τον κυκεώνα εξελίξεων δεν έμεινε μακριά και η Αθηναϊκή Χαρτοποιία Α.Ε. που είχε τη Softex, όταν ο όμιλος Bolton αποφάσιζε το 2016 να κλείσει το εργοστάσιο της εταιρείας. Στην περίπτωση της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, κομβικής σημασίας γεγονός υπήρξε η μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε την βιομηχανική της μονάδας στις αρχές Ιουλίου του 2015.

Επόμενο βήμα για την εταιρεία είναι η υλοποίηση μίας μεγάλης επένδυσης ύψους 99 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία έχει εγκριθεί από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων της απελθούσας κυβέρνησης με στόχο την επέκταση της μονάδας παραγωγής που διατηρεί η επιχείρηση αλλά και την προσθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού που θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγική της ικανότητα τα επόμενα χρόνια. Από το πλάνο δεν λείπει η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος καθώς το επενδυτικό πλάνο που έχει καταρτίσει η Intertrade για τις νέες της εγκαταστάσεις, περιλαμβάνει την παραγωγή του πρώτου Low Carbon Emission χαρτιού, κάτι που θα φέρει κατ’ επέκταση την δυνατότητα παραγωγής νέας γενιάς προϊόντων με ελαχιστοποιημένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 

Τι θα φέρει η νέα μεγάλη επένδυση της Intertrade

Η νέα επένδυση από πλευράς της Intertrade Hellas χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια, δανεισμό καθώς και από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Το συνολικό όφελος από τη συγκεκριμένη επένδυση για το ελληνικό ΑΕΠ εντός της δεκαετίας υπολογίζεται στα 320 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2022 η Intertrade Hellas έκλεισε με κύκλο εργασιών 127 εκατ. ευρώ και EBITDA 13,5 εκατ. ευρώ.  Με την επένδυση θα δημιουργηθεί επί της ουσίας ένα νέο βιομηχανικό συγκρότημα στη Βοιωτία, με δύο νέες μονάδες μεταποίησης και χαρτοποιίας που θα βρίσκονται σε όμορο οικόπεδο με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, το οποίο έχει επιφάνεια 220 στρέμματα.

Επί του παρόντος η επιχείρηση πραγματοποιεί εξαγωγές σε περιορισμένο βαθμό, τις οποίες θα καταφέρει να ενισχύσει σημαντικά στο μέλλον. Η Intertrade από τους 65.000 τόνους που είναι σήμερα η δυναμικότητά της σε πρωτογενή παραγωγή, θα ανέλθει στους 130.000 τόνους μετά το πέρας της επένδυσης. Μεταξύ των πελατών του ομίλου Intertrade Hellas είναι αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος και Σκλαβενίτης στην Ελλάδα, η Delhaize, η Lidl.

Στην ελληνική αγορά σήμερα υπολογίζεται ότι καταναλώνονται περίπου 200.000 έως και 220.000 τόνοι χαρτιού οικιακής χρήσεως ετησίως μέσα από όλα τα κανάλια πώλησης. Η παραγωγή από τα ελληνικά εργοστάσια κυμαίνεται από 140.000 έως και 150.000 τόνους χαρτιού οικιακής χρήσεως.

Η οικογένεια Ντεληδήμου και ο επικεφαλής της Γιάννης Ντεληδήμος κατάφεραν να γυρίσουν το νόμισμα όχι μόνο στη Softex, αλλά και νωρίτερα στην Intertrade, την οποία όταν απέκτησαν το 2006 βαρύνονταν από δυσβάσταχτα χρέη και υπέρογκο δανεισμό. Ωστόσο κατάφεραν να αντιστρέψουν την κατάσταση αυτή. δημιούργησαν μια βιομηχανία με δομές μεγάλης εταιρείας επενδύοντας σε μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας που μπορούν να παράγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλες ποσότητες, δηλαδή όγκο. Επίσης, δεν ασχολήθηκε καθόλου με το κράτος. «Όχι γιατί το κράτος είναι κακός πελάτης», όπως έχει πει ο Γιάννης Ντεληδήμος, «αφού μπορείς να του πουλήσεις τα πάντα 2 με 3 φορές ακριβότερα απ ότι πουλάς στους υπόλοιπους». Αλλά αποφάσισε να επενδύσει στην αγορά της ιδιωτικής ετικέτας.

Πλέον ο Γιάννης Ντεληδήμος και η αδερφή του, έχουν καταφέρει αυτό που κάποτε θα φάνταζε ακατόρθωτο, όχι μόνο επαναφέροντας στη ζωή προβληματικές επιχειρήσεις, αλλά καθιστώντας τις παραγωγικές και ακμάζουσες. Με το βλέμμα στο μέλλον συνεχίζουν να επενδύουν, γνωρίζοντας πως ότι βάζουν στην παραγωγή, τους επιστρέφεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως αναμένουν ότι θα συμβεί και με τη νέα μεγάλη τους επένδυση των 99 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.