30 Απρ 2024
READING

Το επιχειρηματικό success story της Inventor, η εξαγορά και η ραγδαία ανάπτυξη

4 MIN READ

Το επιχειρηματικό success story της Inventor, η εξαγορά και η ραγδαία ανάπτυξη

Το επιχειρηματικό success story της Inventor, η εξαγορά και η ραγδαία ανάπτυξη

Aυτό που διέκρινε προ διετίας η Beijer Ref Group, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους στον τομέα των κλιματιστικών, εξαγοράζοντας την σχετικά μικρή για τα μεγέθη της αλλά ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική εταιρεία, Inventor, φάνηκε ότι έως αυτή τη στιγμή την έχει δικαιώσει. Η Inventor που ιδρύθηκε από τον Γιώργο Ασημακόπουλο το 1966 είχε ως αντικείμενο δραστηριότητας την ευθύνη αντιπροσώπευσης μεγάλων οίκων όπως η General Electric, η Trane USA, η Goodman USA, η Intertherm USA στο διάστημα των ετών 1974 έως και 2007. 

To 2007 αποτέλεσε έτος – ορόσημο για την επιχείρηση, όταν δημιουργήθηκε το brandname Inventor. Η εταιρεία ανέθεσε την κατασκευή́ των προϊόντων Inventor σε μερικούς από τους μεγαλύτερους παίκτες της Κίνας, όπως Midea, Haier, με πολύχρονη πείρα στην παραγωγή́ ηλεκτρικών προϊόντων, με τους οποίους σήμερα διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία. 

Με έδρα στον Αγιο Στέφανο η οικογενειακή αυτή εταιρεία λόγω της πτώσης της οικοδομής, άρα και της πώλησης νέων κατοικιών περί το 2012, προχώρησε σε πλήρη αναθεώρηση της στρατηγικής της. Η κρίση για τον Γιώργο Ασημακόπουλο και την ομάδα του αποτέλεσε ευκαιρία, καθώς η Inventor στράφηκε σύντομα σε νέα πεδία για να καλύψει το κενό. Το 2014 πήρε τη σημερινή της νομική υπόσταση, με τον Γιώργο Ασημακόπουλο τον νεότερο – και ο πατέρας του που δημιούργησε το 1966 είχε το ίδιο όνομα – να αναλαμβάνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και την 72χρονη μητέρα του Μαρία τη θέση της αντιπροέδρου. Ο Γ. Ασημακόπουλος διατηρεί και σήμερα τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, γνωρίζοντας από κάθε όψη τη δουλειά και όντας εκείνος που ουσιαστικά κατευθύνει την επιχείρηση σε όλα της τα βήματα παρά την αλλαγή ιδιοκτησίας. Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Beijer Ref Group δεν εξαγόρασε πλήρως την Inventor, αλλά το 80%, με σκοπό η οικογένεια Ασημακόπουλου να διατηρήσει το υπόλοιπο 20% και ταυτόχρονα ενεργή συμμετοχή στα πεπραγμένα της επιχείρησης. 

Η στιγμή εξαγοράς της πλειοψηφίας

Καθοριστική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι τον Οκτώβριο του 2021 η Inventor προέβη σε μία στρατηγική κίνηση και έγινε μέλος ενός από τους σημαντικότερους ομίλους επιχειρήσεων διεθνώς στο χώρο του κλιματισμού́, τη Beijer Ref Group, με την τελευταία να κατέχει το 80% των μετοχών. Η προϊοντική γκάμα της Inventor εμπλουτίζεται στον τομέα του κλιματισμού́ συνεχώς με νέα μοντέλα, κυρίως στα οικιακά́ κλιματιστικά́, ηλιοκεντρικά́ κλιματιστικά́, αντλίες θερμότητας, καθώς και σε άλλες κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών όπως αφυγραντήρες, θερμαντικά́ πάνελ, ψυγειοκαταψύκτες, καταψύκτες, wine coolers, mini bars, καθαριστές αέρα, ηλεκτρικές σκούπες, πλυντήρια, στεγνωτήρια, φούρνοι μικροκυμάτων. Παράλληλα, το πελατολόγιο της εταιρείας καλύπτει το 100% της ελληνικής αγοράς με μακροχρόνιες συνεργασίες, πέρα από́ τους παραδοσιακούς εγκαταστάτες – ψυκτικούς, και με το σύνολο των αλυσίδων ηλεκτρικών ειδών. 

Στην ελληνική αγορά σύμφωνα με πληροφορίες, η μάρκα κλιιματιστικών, Inventor αποτελεί αυτή τη στιγμή τον δεύτερο παίκτη από πλευράς μεριδίων πωλήσεων, πίσω από την Toyotomi, η οποία πλέον ανήκει στον όμιλο Quest του Θεόδωρου Φέσσα μετά την εξυγίανση και την απορρόφηση της Γ.Ε. Δημητρίου, η οποία είχε την Toyotomi. 

Απολύτως αναπτυσσόμενη και κερδοφόρα επιχειρηματική οντότητα 

Eρχόμενοι στα οικονομικά μεγέθη της Inventor, το 2022 αύξησε σημαντικά το τζίρο της κατά 28,6%, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στις ανατιμήσεις που δέχτηκαν όλα τα προϊόντα αλλά και τα κλιματιστικά ειδικότερα. Έτσι, από τα 68,59 εκατομμύρια ευρώ του 2021, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας έφτασε πέρσι στα 88,23 εκατομμύρια ευρώ. Από τις πωλήσεις του 2022 τα 73,76 εκατομμύρια προήλθαν από τα κλιματιστικά που αποτελούν και τον κύριο τομέα δραστηριότητας, τα 7,23 εκατομμύρια από λευκές συσκευές και τα 6,8 εκατομμύρια από μικροσυσκευές.

Η εταιρεία το 2022 είχε καθαρά κέρδη μετά από τους φόρους 7,45 εκατομμύρια ευρώ από 9,2 εκατομμύρια ευρώ το 2021, γεγονός που αποδίδεται στα αυξημένα λειτουργικά κόστη της περιόδου που προηγήθηκε αλλά και αυτής που διανύουμε με δεδομένο το διεθνές πληθωριστικό περιβάλλον αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που αυτός είχε στην αγορά. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.