02 Μάι 2024
READING

Πώς μπορούν οι εταιρείες να καταπολεμήσουν την κρίση ψυχικής υγείας στο εργατικό δυναμικό

3 MIN READ

Πώς μπορούν οι εταιρείες να καταπολεμήσουν την κρίση ψυχικής υγείας στο εργατικό δυναμικό

Πώς μπορούν οι εταιρείες να καταπολεμήσουν την κρίση ψυχικής υγείας στο εργατικό δυναμικό

Τα προνόμια που μπορεί κάποτε να φάνταζαν προαιρετικά είναι πλέον απαραίτητα

Το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο κάθε οργανισμού δεν είναι άλλο από το εργατικό δυναμικό του. Εξάλλου, η ευημερία μιας εταιρείας συνδέεται άμεσα με την υγεία των εργαζομένων της. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες που δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία των εργαζομένων τους κερδίζουν τον σεβασμό τους, καθώς και τον σεβασμό των πελατών τους.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες εργατοώρες και έσοδα χάνονται εξαιτίας των αναρρωτικών αδειών και της νοσηλείας των εργαζομένων. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι που δεν είναι απόλυτα υγιείς είναι λιγότερο παραγωγικοί από τους συναδέλφους τους. Πολλοί εργαζόμενοι, μάλιστα, συνταξιοδοτούνται πρόωρα για λόγους υγείας. Αυτό προσθέτει κόστος στην εταιρεία για την πρόσληψη και την εκπαίδευση νέων εργαζομένων για την αντικατάστασή τους.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως η εξ αποστάσεως εργασία είναι επιβλαβής για την ψυχική υγεία;

Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η κρίση ψυχικής υγείας στην εργασία

Με την εφαρμογή συστημικών παρεμβάσεων που αντιμετωπίζουν τις ανάγκες ολόκληρου του εργατικού δυναμικού και όχι μόνο μεμονωμένων εργαζομένων. Αυτό απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει τη σωματική δραστηριότητα, τη διατροφή και τον ύπνο, καθώς και ειδικούς πόρους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ψυχικής υγείας.

– Πρόσβαση σε προγράμματα ευεξίας: Οι εταιρείες μπορούν να προσφέρουν πρόσβαση σε εφαρμογές ευεξίας, που περιλαμβάνουν γυμναστική και συμβουλευτική διατροφή, καθώς και εφαρμογές ψυχικής υγείας, όπως το application διαλογισμού, Calm. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω μιας υπηρεσίας τρίτου μέρους όπως το Gympass, το οποίο παρέχει πρόσβαση σε μια σειρά επιλογών ευεξίας. Η Google και η Morgan Stanley ήταν μεταξύ των πρώτων που υιοθέτησαν αυτή την πρακτική.

– Παροχή αθλητικών εγκαταστάσεων και ιατρικών εξετάσεων: Οι εταιρείες μπορούν να παρέχουν on-site γυμναστήρια και ιατρικές εξετάσεις για την προώθηση της σωματικής ευεξίας των εργαζομένων. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης ή γυμναστηρίου εκτός εργασίας.

– Ενθάρρυνση ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας: Οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών απομακρυσμένης και υβριδικής εργασίας, μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να διαχειριστούν καλύτερα την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και να μειώσουν το άγχος. Οι εταιρείες μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να παίρνουν άδεια όταν χρειάζεται για να δώσουν προτεραιότητα στην ψυχική τους υγεία.

– Δημιουργία προγραμμάτων ψυχικής υγείας: Οι εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν προγράμματα ψυχικής υγείας που παρέχουν στους εργαζόμενους πρόσβαση σε πόρους και υποστήριξη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εφαρμογές ψυχικής υγείας, προγράμματα προληπτικής ακρόασης και τακτική επικοινωνία με ειδικούς ψυχικής υγείας που είναι εκπαιδευμένοι να εντοπίζουν πιθανά προβλήματα και να παραπέμπουν τους εργαζόμενους σε προγράμματα υποστήριξης εργαζομένων.

– Χρήση δεδομένων για την ενημέρωση της λήψης αποφάσεων: Οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν δεδομένα για την ενημέρωση της λήψης αποφάσεων σχετικά με την ευημερία των εργαζομένων. Όπως, για παράδειγμα, το δαχτυλίδι Oura, που μπορεί να μετρήσει τον ύπνο, τον καρδιακό ρυθμό και τη δραστηριότητα, γεγονός που μπορεί να παρέχει στα στελέχη πληροφορίες για το πώς αποδίδει μια ομάδα και να τους βοηθήσει να λάβουν αποφάσεις με βάση τα επίπεδα ενέργειας της ομάδας.

Διαβάστε ακόμα: Tι κάνουν brands όπως η Nike, η Adidas, η Lululemon για την ψυχική υγεία των υπαλλήλων που επιστρέφουν στο γραφείο

Η υιοθέτηση μιας προληπτικής προσέγγισης για την ευημερία των εργαζομένων μέσω της εφαρμογής προγραμμάτων υγείας και εκστρατειών ευαισθητοποίησης μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη στις εταιρείες. Η πρόληψη, εξάλλου, δεν οδηγεί μόνο σε καλύτερα αποτελέσματα, αλλά δημιουργεί και περισσότερα κέρδη, μειώνει τα ποσοστά απουσιών και προάγει ένα πιο υγιές και ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον.

Με τη λήψη αυτών των μέτρων, οι εταιρείες μπορούν να καταπολεμήσουν την κρίση ψυχικής υγείας στο εργατικό δυναμικό και να προωθήσουν μια υποστηρικτική και παραγωγική εργασιακή κουλτούρα.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.