02 Μάι 2024
READING

Πώς η Lamda Marinas θα αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη

3 MIN READ

Πώς η Lamda Marinas θα αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη

Πώς η Lamda Marinas θα αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη

Η θυγατρική της Lamda Development επενδύει σε τρίτη μαρίνα, στην Κέρκυρα

Την τρίτη μαρίνα στην Ελλάδα, στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του Ιονίου πελάγους, απέκτησε η Lamda Development μέσω του βραχίονα Lamda Marinas Investment S.M.S.A, αφού επιλέχθηκε από τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την υπο-παραχώρηση, για 40 έτη, του δικαιώματος κατασκευής, λειτουργίας, διαχείρισης, συντήρησης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Μεγάλων Σκαφών (τύπου mega yacht) στην Κέρκυρα.

Η Lamda Development ίδρυσε τη θυγατρική Lamda Marinas με σκοπό τη διαχείριση της μαρίνας Φλοίσβου και της μαρίνας του Αγίου Κοσμά εφαρμόζοντας κοινές πολιτικές εταιρικής διακυβέρνησης, ασφάλειας και περιβαλλοντικής μέριμνας. Ο συγκεκριμένος πόλος δραστηριοποίησης, ωστόσο, αναμένεται να ενισχυθεί, καθώς η διοίκηση φιλοδοξεί να αποτελέσει ηγέτιδα δύναμη στον συγκεκριμένο τομέα.

Τι περιλαμβάνει το project στην Κέρκυρα

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η ανάληψη του project για τη μαρίνα Κέρκυρας. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή υψηλών προδιαγραφών μαρίνας 98 θέσεων, με χωρητικότητα σκαφών μήκους από 30 έως 140 μέτρα και χερσαίες αναπτύξεις επιφάνειας έως 7.800τμ, με χρήσεις εμπορικών καταστημάτων, εστίασης, ξενοδοχείων και γραφείων. Η χερσαία ζώνη περιλαμβάνει, επίσης, εκτεταμένους χώρους πρασίνου και πεζοδρόμων, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους στάθμευσης. Το οριστικό master plan του έργου θα ολοκληρωθεί κατά τη φάση σχεδιασμού και θα είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της αγοράς.

Η επένδυση για την κατασκευή του έργου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Ενώ το συνολικό τίμημα που θα καταβληθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για την 40ετη περίοδο θα ξεπεράσει τα 89 εκατ. ευρώ.

Η μαρίνα Φλοίσβου

Από το 2002, χρονιά κατά την οποία η Lamda Development ανέλαβε τη διαχείριση, η Μαρίνα Φλοίσβου έχει εξελιχθεί σε κορυφαία και πολυβραβευμένη μαρίνα της νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία έχει θέσει ιδιαίτερα ψηλά τον πήχη για τον ανταγωνισμό σε όλη την Ευρώπη και συμβάλλει σημαντικά και στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Με μερίδιο που φτάνει πλέον το 21% της εγχώριας αγοράς, η μαρίνα Φλοίσβου καταλαμβάνει την πρώτη θέση, βάσει κύκλου εργασιών, ανάμεσα στους τουριστικούς λιμένες στην Ελλάδα και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμό για mega yachts από όλο τον κόσμο.

Η σύμβαση μίσθωσης και εκμετάλλευσης έχει διάρκεια μέχρι το 2044, αφού πήρε διετή παράταση που πήρε το 2021. Μάλιστα, επένδυσε εκ νέου στις αρχές του 2020, όταν απέκτησε το 50% του τουρκικού ομίλου Dogus και τον πλήρη έλεγχο της μαρίνας, έναντι 12,4 εκατομμυρίων.

Η μαρίνα διαθέτει 310 θέσεις ελλιμενισμού, με περισσότερες από τις μισές να έχουν σχεδιαστεί ώστε να φιλοξενούν θαλαμηγούς μεγαλύτερες των 30 μέτρων σε μήκος και οι εμπορικοί χώροι περιλαμβάνουν 27 καταστήματα (παροχής υπηρεσίων, εμπορικά, καφέ και εστιατόρια).

Τα έργα στη μαρίνα Αγίου Κοσμά

Η ανάπλαση της μαρίνας Αγίου Κοσμά έχει ενσωματωθεί στο mega project του Ελληνικού, στο πλαίσιο του οποίου θα αναδιαμορφωθεί ολόκληρη η παράκτια περιοχή. Εκεί θα αναπτυχθεί η Marina Galleria, το τοπόσημο από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Kengo Kuma and Associates, μια νέα αμμώδης παραλία μήκους 1 χλμ. ελεύθερης πρόσβασης και φυσικά, η μαρίνα του Αγίου Κοσμά, η οποία θα αναβαθμιστεί τόσο από πλευράς χωρητικότητας όσο και υπηρεσιών, με 300 θέσεις ελλιμενισμού και δυνατότητα φιλοξενίας για σκάφη έως 80 μέτρα.

Το 2022 το EBITDA από τις επενδύσεις σε μαρίνες για την Lamda Development, έφτασε πέρσι τα 16,5 εκατομμύρια (περιλαμβάνει και την έκπτωση του ενοικίου στη μαρίνα Φλοίσβου ύψους 3,4 εκατ. ευρώ), ενώ έγραψαν πωλήσεις 27,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για το 2023 προγραμμάτισε νέα τιμολογιακή πολιτική για τις δύο μαρίνες. Εστιάζοντας στις φυσικές και τεχνητές προδιαγραφές που διαθέτουν μαρίνες ανά την Ελλάδα, η Lamda Marinas σχεδιάζει να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς για την εκμίσθωση και εκμετάλλευση ανάλογων μαρίνων σε Αργοστόλι, Ζάκυνθο ή και Καλαμαριά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.