16 Μάι 2024
READING

Πού οδηγεί την Ioniki ο τριπλασιασμός των κερδών της

4 MIN READ

Πού οδηγεί την Ioniki ο τριπλασιασμός των κερδών της

Πού οδηγεί την Ioniki ο τριπλασιασμός των κερδών της

Η εταιρεία ισχυροποιεί την παρουσία της εντός κι εκτός Ελλάδας

Η Ioniki μετρά 32 χρόνια αδιάλλειπτης παρουσίας σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά, που βρίσκεται σε άμεση επαφή με την αγορά horeca και food service, αλλά και τον τελικό καταναλωτή. Επενδύοντας συστηματικά σε πρώτες ύλες, υλικοτεχνικές υποδομές, καινοτόμες διαδικασίες παραγωγής και ένα εξωστρεφές προφίλ, κατάφερε το 2022 να τριπλασιάσει τα κέρδη της και την ίδια στιγμή να παραμένει στην κορυφή των καταναλωτικών προτιμήσεων.

Από τη Θεσσαλονίκη και μία μικρή μονάδα που απασχολούσε 7 άτομα, εξελίχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου των κατεψυγμένων ειδών ζύμης και σφολιάτας, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Σήμερα, απασχολεί πάνω από 250 άτομα και συνεχίζει να καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία, παρέχοντας τα προϊόντα της σε πάνω από 2.000.000 καταναλωτές. Διαθέτει τις κεντρικές εγκαταστάσεις 5.000 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη σε ιδιόκτητο οικόπεδο 25.000 τ.μ., οι οποίες είναι εξοπλισμένες με υπερσύγχρονες αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα, έχει δύο υποκαταστήματα σε Αθήνα και Κρήτη.

Τριπλασιασμός κερδών

Το 2021 είδε τον τζίρο της να αυξάνεται κατά 15%. Μια χρονιά αργότερα, η Ioniki είδε τα μεγέθη της να εκτινάσσονται, δημιουργώντας έτσι μια ακόμη ισχυρότερη βάση για τα μελλοντικά της σχέδια. Το 2022 έκλεισε με ανάπτυξη 37% και τον τζίρο της να διαμορφώνεται σε 27,43 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση των κερδών της και τα προ φόρων κέρδη ενισχύθηκαν κατά 138,53%, στα 1,91 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κατά 166,11%. Το μικτό περιθώριο κέρδους της εταιρείας αυξήθηκε στο 30,18% από 29,25% το 2021 με το καθαρό περιθώριο να διαμορφώνεται στο 6,97% από 4% την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Ισχυρό προϊοντικό χαρτοφυλάκιο

Όχημα της ανάπτυξης των μεγεθών της αποτελεί το πλούσιο portfolio της με περισσότερους από 400 κωδικούς στον κλάδο του food service, οι οποίοι κατατάσσονται σε 10 διαφορετικές κατηγορίες κατεψυγμένων προϊόντων, αλλά και με τη σειρά προϊόντων υπό το σήμα “Σπιτική Ζύμη” στην αγορά της μικρής λιανικής.

Ειδικότερα, η σειρά Σπιτική Ζύμη περιλαμβάνει 27 γεύσεις και μεγάλη ποικιλία σε χωριάτικες και στριφτές πίτες, παραδοσιακά φύλλα, mini πιτάκια, pizzas και plant based επιλογές. Η τελευταία αυτή προσθήκη αφορά προϊόντα από υλικά φυτικής προέλευσης σε αποκλειστική συνεργασία με την πρωτοπόρο στο είδος της, Beyond Meat.

Τα μερίδια της ιδιωτικής ετικέτας

Από το 2003, η Ioniki ειδικεύεται στην παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για τις μεγαλύτερες αλυσίδες supermarket στην Ελλάδα, δημιουργώντας custom made λύσεις σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε πελάτη. Ενώ για τις αγορές του εξωτερικού, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας διοχετεύονται προς περισσότερους από 50 retailers.

Χαρακτηριστικό μάλιστα της διείσδυσης στη συγκεκριμένη αγορά αποτελεί το γεγονός ότι τo ποσοστό επί του τζίρου της που αντιπροσωπεύει το PL ήταν 50,12% για το 2022, ενώ για το πρώτο πεντάμηνο του 2023 κυμαίνεται στο 50,86%.

Η εξωστρέφεια

Προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία της στις αγορές του εξωτερικού, η Ioniki δημιούργησε το καινοτόμο brand Filosophy, το οποίο διαθέτει 14 κωδικούς παραδοσιακών ελληνικών συνταγών σε ειδικές ξενόγλωσσες συσκευασίες. Ανάμεσά τους τυρόπιτα ΠΟΠ, τυροπιτάκια, σπανακοπιτάκια, mix-3-γεύσεων, στριφτές πίτες, ρολάκια τυριού, φύλλο, λουκανικοπιτάκια, κολοκυθόπιτα, χορτόπιτα.

Με τα Filosophy προϊόντα, η Ioniki απέκτησε πρόσβαση σε πάνω από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο με κυριότερες αγορές την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ελβετία, το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή και τις Η.Π.Α. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα PL της, διαθέτει τα προϊόντα της σε περισσότερα από 40.000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, συνεργάζεται με μεγάλες αλυσίδες super market, όπως τα Coles AU, τα Costco στη Γαλλία και Αγγλία, το Groupe Casino στη Γαλλία, τα Carrefour στην Γαλλία και στα Η.Α.Ε., τον όμιλο COOP στην Ελβετία καθώς και σε άλλες χώρες, το Shufersal στο Ισραήλ, τα Spinneys στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το ShopRite στις Η.Π.Α, τα Metro/Makro στην Τσεχία, τα Wailrose στα ΗΑΕ, τα Lulu σε χώρες του Κόλπου, το El Corte Inglés στην Ιβηρική χερσόνησο. Στις χώρες που ανήκουν στα Η.Α.Ε., το brand Filosophy έχει ισχυρή παρουσία στα vegan προϊόντα με τους best seller co-branded κωδικούς Beyond Meat.

Επενδυτικό πλάνο

Tο 2021 η Ioniki ολοκλήρωσε πλάνο επενδύσεων κτιριακών εγκαταστάσεων και εκσυγχρονισμό μηχανολογικού εξοπλισμού, ύψους 3 εκατ. ευρώ. Για να ενισχύσει τον τομέα των ready-to-eat προϊόντων της, προχώρησε σε σχεδιασμό για επένδυση που θα ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο σε επιπλέον γραμμή παραγωγής, ενώ στο πλάνο εντάσσει και η δημιουργία μιας ακόμη υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής.

Προκειμένου να μειώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα, μάλιστα, υλοποίησε επένδυση άνω των 300 χιλ. ευρώ η οποία αφορούσε σε φωτοβολταϊκό σύστημα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 500 kw. H ετήσια εκτιμώμενη παραγωγή του συστήματος είναι περίπου 620.000kWh που ισοδυναμεί με 618,14 τόνους αποφυγής έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ή με 250,48 τόνους εξοικονόμησης ορυκτών καυσίμων ή με 33.480 φυτεμένα δέντρα ετησίως.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.