01 Μάι 2024
READING

Kleemann: Μία πολυεθνική βιομηχανία με έδρα το Κιλκίς

4 MIN READ

Kleemann: Μία πολυεθνική βιομηχανία με έδρα το Κιλκίς

Kleemann: Μία πολυεθνική βιομηχανία με έδρα το Κιλκίς

Μία από τις εταιρείες που συναντά κανείς ανεβαίνοντας ορόφους με το ασανσέρ ή κάποια κυλιόμενη σκάλα σε εμπορικό κέντρο, είναι ελληνική. Ή πιο σωστά είναι πολυεθνική. Γιατί η Kleemann, των αδερφών Κουκούντζου, είναι πλέον μία επιχείρηση με παρουσία σε αρκετές χώρες του κόσμου.

Tα τελευταία χρόνια η επιχείρηση με έδρα το Κιλκίς έχει διευρύνει το εκτόπισμά της στο εξωτερικό, πραγματοποιώντας αρκετές εξαγορές. Πιο συγκεκριμένα στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας απέκτησε τέσσερις εταιρείες στην Αγγλία και μία εταιρεία στη Νέα Υόρκη, ενώ τον Ιούλιο του 2022, ίδρυσε μία ακόμη εμπορική θυγατρική στο Άαλστ του Βελγίου. Για την επέκταση εκτός Ελλάδας μέσω εξαγορών η Kleemann δαπάνησε  18,5 εκατ. ευρώ κατά σε αυτό το χρονικό διάστημα. 

H εταιρεία που συνεχίζει να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο έχει στηρίξει την ανάπτυξή της στην εξωστρέφεια και στις διαρκείς επενδύσεις, φτάνοντας έως και την Κίνα. Το 2021 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ήταν 163,5 εκατομμύρια ευρώ με κέρδη προ φόρων 6,1 εκατομμύρια ευρώ. Το 2022 ο κύκλος εργασιών υπερέβη τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εκτιμώμενη ανάπτυξη για φέτος τοποθετείται σε ποσοστό που υπερβαίνει το 10%.

Η εξωστρέφεια

Περί εξωστρέφειας μιλώντας, εάν δει κανείς την αρχή της ελληνικής κρίσης, περί το 2009, σε ποσοστό της τάξεως του 70% η παραγωγή της ήταν εξαρτημένη από την ελληνική αγορά. Σήμερα ο ίδιος αριθμός όχι μόνο εμφανίζει αντίστροφη ανάγνωση ως προς τις εξαγωγές, αλλά έχει ξεπεράσει σημαντικά εκείνο το 70%. Οι εξαγωγές σήμερα κινούνται στα επίπεδα περίπου του 90% των πωλήσεων της εταιρείας.

Η αρχή έγινε το 1983. Τότε Νίκος Κουκούντζος, ιδρυτής της επιχείρησης, υπέγραψε συμβόλειο μεταφοράς τεχνογνωσίας με τη γερμανική εταιρεία Kleemann Hubtechnik GmbH. Ήταν το πρώτο βήμα που άνοιγε τον δρόμο της παραγωγής για την εταιρεία από το Κιλκίς, ενώ την ίδια χρονιά εγκαινιάστηκαν οι πρώτες εγκαταστάσεις της Kleemann στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς, καταλαμβάνοντας επιφάνεια 3.000 τ.μ. Ένα χρόνο αργότερα, καθώς τα πρώτα υδραυλικά sets άρχισαν να βγαίνουν από τις μονάδες του εργοστασίου. Ο πρώτος υδραυλικός ανελκυστήρας στην Ελλάδα ήταν γεγονός. Τα καινοτόμα για τα ελληνικά βιομηχανικά τεκταινόμενα, προϊόντα, έρχονταν να διαδεχθούν τον γηραιότερο τύπου ανελκυστήρα. Ο παλαιού τύπου μηχανικός ανελκυστήρας, που στηριζόταν στη λειτουργία με τροχαλία, εγκατεστημένη σε μειωτήρα, έβλεπε απέναντί του έναν φιλόδοξο ανταγωνιστή.

Ένα ακόμα βήμα όμως, το οποίο την καθιέρωσε σε περιόδους κατά τις οποίες η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα άκμαζε, ήταν η κοινοπραξία με την Tecnolama-Fermator το 1999 και η ίδρυση της Klefer, η οποία ειδικευόταν στην παραγωγή αυτόματων, ημιαυτόματων και αναδιπλούμενων πορτών. Την ίδια χρονιά η Kleemann έμπαινε στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η είσοδος στην οργανωμένη αγορά της προσέφερε κεφαλαιακή επάρκεια για επενδύσεις.

Δύο χρόνια αργότερα ιδρύσε θυγατρική στην Κωνσταντινούπολη. Η Kleemann Asansör, η οποία δημιουργήθηκε το 2001 ήταν η πρώτη από μία σειρά θυγατρικών της οικογένειας Κουκούντζου έξω από την ελληνική επικράτεια. Το 2002 σηματοδοτείται η έναρξη λειτουργίας της μονάδας κατασκευής θαλάμων και ανελκυστήρων χωρίς μηχανοστάσιο, στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς με επιφάνεια 10.300 τετραγωνικών μέτρων. Κομβικού χαρακτήρα εξέλιξη ήταν η έξοδος από το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2016, όπου η εταιρεία είχε παρουσία επί 17 έτη.

Η επένδυση στην Κίνα

Επίσης σημαντικό σημείο στη διαδρομή της εταιρείας είναι το 2018. Τότε που η Kleemann αποφάσισε να επενδύσει 12,5 εκατ. ευρώ στην Κίνα, δημιουργώντας νέο εργοστάσιο στο βιομηχανικό πάρκο του Κουνσάν για την κατασκευή νέων ολοκληρωμένων συστημάτων οικιακών ανελκυστήρων μικρότερου βεληνεκούς. Εκεί κατασκευάζονται και ανελκυστήρες για πολυόροφες κατοικίες αλλά και για εμπορικά κέντρα ή κτήρια γραφείων. Το εργοστάσιο αυτό διαθέτει πύργο δοκιμών 100 μέτρων για ανελκυστήρες υψηλών ταχυτήτων, με προοπτική εφαρμογής σε υψηλά κτήρια.

Επικεφαλής της επιχείρησης σήμερα είναι οι γιοί του ιδρυτή της εταιρείας, Νίκου Κουκούντζου, Κωνσταντίνος και Νίκος, οι οποίοι ήδη ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα της επιχείρησης, στοχεύοντας σε περαιτέρω εξωστρέφεια με βασικό μέσο επέκτασης την ίδρυση νέων θυγατρικών, την υλοποίηση νέων εξαγορών και επενδύσεων που θα κάνουν ακόμα μεγαλύτερο το ήδη ευρύ εκτόπισμα της ελληνικής εταιρείας ανελκυστήρων. Και που παρά την διεθνοποίησή της η εταιρεία συνεχίζει να διατηρεί την έδρα της στην Ελλάδα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.