01 Μάι 2024
READING

Τι είναι το social bounce που επιβαρύνει τα κόστη των retailers

4 MIN READ

Τι είναι το social bounce που επιβαρύνει τα κόστη των retailers

Τι είναι το social bounce που επιβαρύνει τα κόστη των retailers

Εξερευνώντας τον αντίκτυπο των social media στα κέρδη των retailers

Στην σημερινή ψηφιακή εποχή, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε, μοιραζόμαστε, ακόμα και στις αγορές μας. Το “πάντρεμα” των social media και του e-commerce έχει προκαλέσει το φαινόμενο του social shopping, όπου οι χρήστες μεταβαίνουν απρόσκοπτα από την περιήγηση στις ροές τους στην εξερεύνηση και την αγορά προϊόντων απευθείας από τους retailers.

Με την ενσωμάτωση των λειτουργιών αγορών σε πλατφόρμες όπως το Instagram, το Facebook και το Pinterest, οι καταναλωτές μπορούν πλέον να εξερευνούν συγκεκριμένα συλλογές προϊόντων, να διαβάζουν κριτικές και να πραγματοποιούν αγορές χωρίς να χρειάζεται να στερηθούν το σκρολάρισμα στα social media.

Διαβάστε ακόμα: Το online shopping έχει γίνει καθημερινή ρουτίνα για το ένα τέταρτο των καταναλωτών

Η ευκολία, η διαδραστικότητα και η επιρροή των social media τα έχουν καταστήσει ένα δελεαστικό τοπίο τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε καινοτομία, υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μια τέτοια πρόκληση είναι το κόστος που σχετίζεται με το social bounce.

Περί τίνος πρόκειται;

Η έννοια του “social bounce” αναφέρεται στην κατάσταση κατά την οποία οι χρήστες κάνουν “κλικ” στο σύνδεσμο ενός retailer από μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά εγκαταλείπουν τον ιστότοπο χωρίς να πραγματοποιήσουν αγορά. Αυτή η “αναπήδηση” μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα κέρδη του retailer, καθώς και την ικανότητά του να προσελκύσει νέους πελάτες.

Μία πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, SimplicityDX, ρίχνει φως στο κόστος που συνδέεται με κάθε social bounce. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το μέσο κόστος ανά “ bounce” είναι περίπου 4,7 ευρώ. Το κόστος αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τα έξοδα διαφήμισης που πραγματοποιούνται για την προσέλκυση επισκεπτών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον ιστότοπο του retailer, αλλά και την απώλεια ευκαιρίας εσόδων όταν οι χρήστες αποτυγχάνουν να πραγματοποιήσουν μία αγορά.

Η μελέτη αναλύει περαιτέρω το κόστος, αποκαλύπτοντας ότι οι νέοι πελάτες που εγκαταλείπουν έναν ιστότοπο κοστίζουν στους retailers κατά μέσο όρο 4.5 ευρώ, ενώ οι υπάρχοντες πελάτες που “φεύγουν” χωρίς να ψωνίσουν έχουν ελαφρώς υψηλότερο κόστος 4,8 ευρώ.

Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από το social bounce

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι τρεις κυριότεροι λόγοι ήταν ότι το προϊόν δεν βρέθηκε στον ιστότοπο της μάρκας, ότι το προϊόν θεωρήθηκε πολύ ακριβό και ότι το προϊόν δεν υπάρχει σε απόθεμα. Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της διαθεσιμότητας των προϊόντων, των στρατηγικών τιμολόγησης και της απρόσκοπτης εμπειρίας του χρήστη για τον μετριασμό του social bounce.

Αλυσιδωτή αντίδραση

Οι συνέπειες ενός social bounce επεκτείνονται πέρα από την άμεση απώλεια εσόδων. Η μελέτη αποκάλυψε ότι το 73% των καταναλωτών που έκαναν ένα social bounce δεν κατέληξαν να αγοράσουν από τη μάρκα σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό (62%) εξέφρασε απογοήτευση και ενόχληση με την μάρκα ως αποτέλεσμα της εμπειρίας τους. Τέτοια αρνητικά συναισθήματα μπορούν δυνητικά να αμαυρώσουν τη φήμη της μάρκας και να οδηγήσουν σε μείωση της αφοσίωσης των πελατών. Επιπλέον, το 13% των καταναλωτών παραδέχτηκε ότι τελικά πραγματοποίησε αγορά από ανταγωνιστή.

Διαβάστε ακόμα: Η συζήτηση πουλάει | Η δύναμη της συνομιλίας στο social shopping

Πώς αντιμετωπίζεται

Οι retailers χρειάζεται να αναγνωρίσουν τη σημασία του social bounce και να λάβουν προληπτικά μέτρα για να μειώσουν την εμφάνισή του. Η βελτίωση της εμπειρίας μετά το “κλικ” με την αντιμετώπιση των λόγων που οδήγησαν στο bounce, η διασφάλιση της διαθεσιμότητας των προϊόντων και η παροχή εξατομικευμένων και σχετικών εμπειριών τοποθέτησης προϊόντων αποτελούν βασικά βήματα για τον μετριασμό του φαινομένου.

Η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ του ελκυστικού περιεχομένου των social media και των απρόσκοπτων εμπειριών ηλεκτρονικού εμπορίου θα ανοίξει το δρόμο για ένα μέλλον όπου το social shopping θα είναι συνώνυμο της ικανοποίησης των πελατών και της επιτυχίας του retail.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.