01 Μάι 2024
READING

Γιατί οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ δραστηριοποιούνται και σε άλλους κλάδους;

3 MIN READ

Γιατί οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ δραστηριοποιούνται και σε άλλους κλάδους;

Γιατί οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ δραστηριοποιούνται και σε άλλους κλάδους;

Τι έπραξαν Σκλαβενίτης, Μασούτης και όμιλος Metro

Βασιζόμενοι στην εμπειρία του δύσκολου παρελθόντος, με την οικονομική κρίση, τα ενεργειακά κόστη, τις πρώτες ύλες και τα υψηλά μισθώματα να έχουν επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς τους, οι μεγάλοι παίκτες σούπερ μάρκετ δεν διστάζουν να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις μελλοντικές προκλήσεις. Απόδειξη αποτελεί ο Σκλαβενίτης με την “Άρτεμις Διαχείρισης Ακινήτων”, ο όμιλος Metro με την Metro Energy αλλά και η Μασούτης με το τρίτο οικιστικό project της στις Τρεις Γέφυρες.

Η κίνηση του Σκλαβενίτη στο real estate

Ο Σκλαβενίτης ως ο μεγαλύτερος retailer με 526 καταστήματα σε ομιλικό επίπεδο, έχει αναδειχθεί άμεσα ή έμμεσα και σε real estate developer. Και όχι άδικα, αφού αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εκμισθωτές στην Ελλάδα ενώ έχει στην κατοχή του διάφορα ακίνητα, με την Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης να έχει 455 καταστήματα και την Mart Cash & Carry να έχει φτάσει τα 13 σημεία.

Με στόχο την καλύτερη διαχείριση των ακινήτων που έχει στην κατοχή της, αλλά και στην προέκταση των δραστηριοτήτων του με προσθήκη νέων εγκαταστάσεων για καταστήματα, η Μαρία Σκλαβενίτου, ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης και η Βασιλική Σκλαβενίτου προχώρησαν πριν από δύο εβομάδες στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας Άρτεμις Διαχείρισης Ακινήτων.

Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ύψους 60.000 ευρώ (6.000 κοινές μετοχές αξίας 10 ευρώ έκαστη), πλήρως καταβεβλημένο από τους ιδρυτές, μοιράζεται ισομερώς – από 1/3 – στα τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου, δηλαδή στα τρία αδέλφια Σκλαβενίτη που είναι και οι μόνοι μέτοχοι της νέας επιχείρησης.

Σκοπός της εταιρείας Άρτεμις Διαχείρισης Ακινήτων Α.Ε. είναι η εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, η αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, οι κατασκευαστικές εργασίες κτιρίων για κατοικίες και μη, καθώς και τα μεσιτικά γραφεία ακινήτων.

Η είσοδος του ομίλου Metro στις ΑΠΕ

Αντίστοιχα, έχοντας προαναγγείλει ήδη από τον περασμένο Μάιο της διεύρυνση του πεδίου δραστηριοτήτων του ομίλου Metro που “τρέχει” τα σήματα των My market, Metro Cash & Carry, Ήπειρος, Όπτιμα και ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο στο kariera.gr, τα αδέρφια Αριστοτέλης και ο Στέφανος Παντελιάδης, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση της Metro Energy, μιας νέας εταιρείας που θα δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας είναι ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, επικεφαλής του ομιλου Metro και μέλη του διοικητικού συμβουλίου o Μανώλης Καρυδάκης (Chief Financial Officer της Metro ΑΕΒΕ) και Σταύρος Αναγνωστάτος (Aναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Metro ΑΕΒΕ). Το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 25.000 ευρώ και μοναδικοί μέτοχοι είναι οι δυο αδελφοί Παντελιάδη (50%-50%).

Ξεκάθαρη επιδίωξη των αδερφών Παντελιάδη είναι η κατά 100% κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του ομίλου, με έναν τρόπο που θα αποφέρει μείωση λειτουργικού κόστους, αλλά και η εξάλειψη του ρίσκου που έχει ένα διμερές μακροπρόθεσμο συμβόλαιο, καθώς οι τιμές ενέργειας σε βάθος δεκαετίες είναι μη προβλέψιμες. Ενδεικτικό είναι ότι οι ανάγκες μόνο του δικτύου των 49 καταστημάτων Metro και των 235 My Market μαζί με τις αποθήκες, υπολογίζεται στις 120 εκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως.

Το οικιστικό project της Μασούτης

Ακολουθώντας το concept που είχε υλοποιήσει η εταιρεία παλαιότερα κατά την κατασκευή των Grand Μασούτης στη Χρυσούπολη Καβάλας και στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, η Μασούτης των 389 καταστημάτων φιλοδοξεί να ακολουθήσει ένα υβριδικό πρότυπο και στην επένδυση που ετοιμάζει στην περιοχή Τρεις Γέφυρες, ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό, αναμένεται αφού ολοκληρωθεί και η φάση των αδειών, να προχωρήσει η κατασκευή του δεύτερου Grand Μασούτης στην Αττική, και να τελεσφορήσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2024. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το οικιστικό κομμάτι που θα περιλαμβάνει είτε 110 μεγαλύτερα διαμερίσματα όπως σχεδιαζόταν αρχικά, προκειμένου να διατεθούν προς πώλησης, είτε 240 μικρότερα καθώς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επιχείρηση για τη στέγαση στελεχών της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.