03 Μάι 2024
READING

Praktiker-Leroy Merlin: Μονομαχία στο DIY

4 MIN READ

Praktiker-Leroy Merlin: Μονομαχία στο DIY

Praktiker-Leroy Merlin: Μονομαχία στο DIY

Γιατί οι δύο μεγάλοι παίκτες επενδύουν διαρκώς στην καινοτομία

Η έρευνα «Brand & Ad Tracker» που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2021 και τον Μάρτιο του 2022, ήταν αποκαλυπτική για την αυξανόμενη προτίμηση των καταναλωτών για κατασκευές και επισκευές στο σπίτι τους. Χαρακτηριστικά, από την έρευνα αυτή που διενέργησε η Leroy Merlin, προέκυψε ότι το ποσοστό των εμπειρότερων καταναλωτών στον τομέα του DIY από τα επίπεδα του 23% των ερωτηθέντων το 2020, έφτασε σε ποσοστό 41% το 2022, ενώ οι αρχάριοι χρήστες μειώθηκαν στο 46% από 58%, συγκρίνοντας το 2020 με το 2022.

Σε μια αγορά που εμφανίζει τέτοια δυναμική, θα ήταν αδύνατο οι μεγάλοι παίκτες, Praktiker και Leroy Merlin να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Στον αντίποδα προχωρούν σε κατάρτιση επενδυτικών πλάνων, νέα concept καταστημάτων και υπηρεσίες, στοχεύοντας να αυξήσουν περισσότερο το αποτύπωμά τους στην κατανάλωση.

Η Praktiker

Αποτελούν το πρώτο δίκτυο καταστημάτων DIY & Home Improvement που αναπτύχθηκε στην ελληνική αγορά, ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα που επικοινωνούσε τη φιλοσοφία «Φτιάξ’ το μόνος σου» (Do-it-Yourself) το 1991 στην περιοχή του Ελληνικού.

Με μία πορεία 32 χρόνων, σήμερα έχουν εξελιχθεί σε ένα δίκτυο που απασχολεί 1.500 εργαζομένους, με one-stop-shop σημεία για 50.000 είδη σπιτιού και κήπου, που διαθέτει 16 καταστήματα με πανελλαδική κάλυψη, εξειδικευμένο τμήμα για την αποκλειστική εξυπηρέτηση επαγγελματιών, δύο τμήματα B2B σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ένα κέντρο e-commerce και 2 κεντρικές αποθήκες (σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη), όπως και ένα ταχέως αναπτυσσόμενο e-shop.

Ενδεικτικό της εδραίωσης του brand στην καταναλωτική συνείδηση είναι ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα δέχεται περίπου 1 εκατομμύριο επισκέψεις τον μήνα, ενώ τα φυσικά σημεία υποδέχονται πάνω από 6 εκατομμύρια πελάτες κάθε χρόνο.

Από τον Απρίλιο του 2014, η Praktiker αποτελεί μέλος του καναδικού ομίλου Fairfax Financial Holdings Limited, που από το 1985 είναι γνωστός για το σημαντικό του ιστορικό επιτυχημένων επενδύσεων σε διεθνείς εταιρίες με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης καθώς και για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εταιρικών αξιών.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές της επιδόσεις,  εκτιμάται ότι ο τζίρος της περασμένης χρονιάς ήταν αυξημένος σε σχέση με το 2021, το οποίο είχε «τρέξει» με ρυθμούς 8,32% (στα 159,8 εκατ. ευρώ). Την ίδια χρονιά η εταιρεία επέστρεψε σε κέρδη (619,4 χιλ. ευρώ) μετά το ζημιογόνο 2020 (-3,44 εκατ. ευρώ).

Η Leroy Merlin

Η είσοδός της στην ελληνική αγορά πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2005 και μετά από μια μελέτη σε βάθος της κατοικίας και των συνηθειών των κατοίκων, η Leroy Merlin Ελλάδας άνοιξε το πρώτο της κατάστημα τον Μάρτιο του 2007 στο εμπορικό πάρκο του Δ.Α.Α. της Αθήνας. Η εταιρεία αποτελεί σύμπταξη του γαλλικού ομίλου Adeo, ο οποίος διατηρεί παρουσία σε 20 χώρες του κόσμου -με τζίρο 32 δισεκατομμύρια ευρώ- αποτελώντας τον πρώτο παίκτη στην αγορά του DIY στην Ευρώπη και τον τρίτο παγκοσμίως, και του Έλληνα επιχειρηματία Παύλου Φουρλή.

Το οικονομικό έτος 2022 έκλεισε με κύκλο εργασιών πάνω από τα 198 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τον στόχο των 191 εκατ. ευρώ (+24% σε σχέση με το 2021). Ήταν η ίδια χρονιά στην οποία η Leroy Merlin συμπλήρωσε 15 χρόνια στην εγχώρια αγορά, διαγράφοντας μια επιτυχημένη πορεία με τα επτά φυσικά καταστήματά της, το e-shop, τους 1.300 εργαζομένους της και επενδύσεις που άγγιξαν τα 115 εκατ. ευρώ και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ενώ έχει εγκαινιάσει και νέο επενδυτικό πλάνο για τα επόμενα χρόνια.

Το πλάνο περιλαμβάνει δύο άμεσες επενδύσεις ύψους 700.000 ευρώ, με αντίστοιχα dark stores, ένα στην Αθήνα, στην περιοχή του Ρέντη, επιφάνειας 7.600 τμ, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στα μέσα του Νοεμβρίου, και ένα ακόμα στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα ανοίξει μέσα στο 2023. Επίσης, για το τέλος του 2023, έχει προγραμματιστεί ένα σύγχρονο κέντρο logistics στην περιοχή του Ασπροπύργου, επιφάνειας 37.000 τ.μ., σε μια επενδυτική κίνηση που θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της Leroy Merlin για τα επόμενα 10 χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, άνοιξε τις πόρτες του και το πρώτο ελληνικό “Naterial”, ένα νέο concept καταστήματος που διαθέτει 270 premium προϊόντα από βιώσιμα και περιβαλλοντικά φιλικά υλικά και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές. Το κατάστημα λειτουργεί στον Άλιμο (Λ. Αλίμου 66) και διαθέτει showroom 1.400 τ.μ., ενώ αποτελεί το 10ο Naterial στον κόσμο. Λειτουργούν ήδη 2 καταστήματα στην Πορτογαλία, 3 στην Ισπανία και από ένα σε Ουρουγουάη, Γαλλία και Γεωργία.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία που κατέχει στην Ελλάδα το 8%-9% της αγοράς DIY -με βασικό ανταγωνιστή την Praktiker και σε ένα ποσοστό την ΙΚΕΑ- έχει δρομολογήσει τη δημιουργία δύο νέων καταστημάτων κλασικού τύπου. Το ένα θα είναι στο Retail Park του Ελληνικού, ενώ ήδη η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις για να οριστικοποιηθεί η απόφαση και το δεύτερο στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου στη χώρα στον οποίο ανήκουν οι εταιρείες DIY συμβάλλει περίπου το 4,6% (7,3 δισ. ευρώ) της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της ελληνικής οικονομίας και κατατάσσεται στην 6η θέση σε όγκο κύκλου εργασιών, μεταξύ των 63 τομέων της ελληνικής οικονομίας. Ο συνολικός κύκλος εργασιών του κλάδου λιανικής ήταν 31 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, και ανήλθε σε περίπου 26,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της KPMG.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.