01 Μάι 2024
READING

Βασίλης Αποστολόπουλος: Ο άνθρωπος που καθορίζει την πορεία και την τύχη του ομίλου Ιατρικό

5 MIN READ

Βασίλης Αποστολόπουλος: Ο άνθρωπος που καθορίζει την πορεία και την τύχη του ομίλου Ιατρικό

Βασίλης Αποστολόπουλος: Ο άνθρωπος που καθορίζει την πορεία και την τύχη του ομίλου Ιατρικό

Ο Βασίλης Αποστολόπουλος είναι σήμερα ο επικεφαλής του ομίλου Ιατρικό Αθηνών τα τελευταία χρόνια. Από μικρή ηλικία στα πράγματα, ανδρώθηκε μέσα στα νοσοκομεία που ίδρυσε ο πατέρας του καθώς μόλις από την ηλικία των 12 ετών, βρέθηκε πολύ κοντά σε αυτά.

Ήταν όταν ο Γιώργος Αποστολόπουλος αποφάσισε να ιδρύσει το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, αλλάζοντας σε ένα μεγάλο βαθμό το τοπίο στον τομέα της υγείας και κυρίως των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας. Μάλιστα, από αρκετά νωρίς, μόλις το 1997 όταν τελείωσε τις σπουδές του, ο Βασίλης Αποστολόπουλος, ήταν εκείνος που κλήθηκε να φέρει εις πέρας την ενσωμάτωση του Απολλώνιου Θεραπευτηρίου στην επιχείρηση. Η συγκεκριμένη απορρόφηση ήταν και το έναυσμα για να δημιουργηθεί ο όμιλος Ιατρικό Αθηνών, με τον Βασίλη Αποστολόπουλο να είναι εκείνος που εμπνεύστηκε και υλοποίησε τη συγκεκριμένη κίνηση.

Το Ιατρικό έγινε όμιλος το 2002, ενώ από τότε και ύστερα έγινε συνώνυμο της καινοτομίας και της πρωτοπορίας στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το ότι ήταν ο πρώτος νοσοκομειακός οργανισμός στην Ελλάδα που έφερε στις κλινικές του τη ρομποτική χειρουργική, το υβριδικό χειρουργείο αλλά και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, με εφαρμογή σε ιατρικούς υποκλάδους όπως η ογκολογία, η αγγειοχειρουγική και η καρδιολογία. 

Ο Βασίλης Αποστολόπουλος, απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη, σπούδασε στο London School of Economics (BScManagement), ενώ κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα εκτελεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στον όμιλο του Ιατρικού Αθηνών, αποτελώντας τον άνθρωπο που έχει την ευθύνη και το βάρος πολλών σημαντικών αποφάσεων που λαμβάνονται. Όμως οι δραστηριότητες της οικογένειας δεν σταματούν εκεί. Κι αυτό γιατί ο Βασίλης Αποστολόπουλος είναι εκτός των άλλων ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Γ. Αποστολόπουλου με αντικείμενο δραστηριοτήτων το real estate, τις ασφάλειες, το εμπόριο, την υγεία. 

Η πορεία του Ιατρικού Κέντρου

Η αρχή για το Ιατρικό Κέντρο έγινε με μία προκαταβολή μόλις 5 εκατ. δραχμών, ενώ ο ιδρυτής του Γιώργος Αποστολόπουλος έπεισε τη Siemens να προμηθεύσει τη μονάδα με μηχανολογικό εξοπλισμό αξίας 120 εκατ. δραχμών. Το ρίσκο ήταν πολύ μεγάλο για την εποχή, αφού τότε η δυναμική και το όραμα του ΕΣΥ υπερίσχυε κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το Ιατρικό Κέντρο ιδρύθηκε από τον Γιώργο Αποστολόπουλο, το 1984, ενώ έναν χρόνο αργότερα λειτούργησε ο πρώτος σταφανιογράφος με ψηφιακό αγγειογράφο και scanner στην Ελλάδα.

Ο Δρ. Γεώργιος Αποστολόπουλος, πιστός στο όραμά του να ανατρέψει το κύμα εκροής των Ελλήνων στο εξωτερικό́, στο τέλος της δεκαετίας του ‘80 περνά́ ένα ακόμη «βήμα μπροστά́», με τη λειτουργιά ιδιωτικής νοσηλευτικής πτέρυγας και υπηρεσίας άμεσης ιατρικής βοήθειας με ιδιόκτητα ασθενοφόρα, για πρώτη φορά στην ιστορία της τότε ΕΣΣΔ, στο μεγαλύτερο κρατικό́ Νοσοκομείο της Μόσχας. Έτσι, το 1990 παρουσία των υπουργών υγείας Ελλάδας και Ρωσίας, εγκαινιάστηκε το Ιατρικό Κέντρο της Μόσχας. Το 1991 ιδρύθηκε το Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου, ενώ η επιχείρηση εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών, ιστορικής σημασίας θεωρείται το 1993 η πρώτη στην Ελλάδα αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας, με ανθρώπινη βαλβίδα (ομοιομόσχευμα) αντί μηχανικής ή βιολογικής, σε άνδρα 47 ετών. Η συνεργασία με τον διεθνούς φήμης και κύρους καρδιοχειρουργό Μαγκντί Γιακούμπ Ομάδα καρδιοχειρουργών του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών ξεκίνησε τη συγκεκριμένη χρονιά, συνεργασία για κοινά ερευνητικά προγράμματα με το Ινστιτούτο Καρδιάς και Πνευμόνων του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Harefield), με επικεφαλής το Σερ Μαγκντί Γιακούμπ.

Το 1996 δημιουργήθηκε το Διαβαλκανικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης και έναν χρόνο αργότερα εγκαινιάστηκε το Ιατρικό Ψυχικού μετά από εξαγορά του Απολλώνιου Θεραπευτηρίου. Ταυτόχρονα ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών επεκτείνει περαιτέρω τη δραστηριότητά́ του στα Βαλκάνια, ιδρύοντας το MEDSANA, θυγατρική εταιρεία στη Ρουμανία. Το ίδιο έτος πραγματοποιείται με επιτυχία, για πρώτη φορά́ παγκοσμίως, ενδοκρανιακό by pass σε σπάνιο ανεύρυσμα.

Το 2001 πραγματοποιείται η θεμελίωση του νέου κτιρίου του Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου, ακολούθως το 2022 ιδρύεται το Ιατρικο της Δάφνης, που είναι το μοναδικό εξειδικευμένο και σύγχρονα εξοπλισμένο νεφρολογικό κέντρο της χώρας.

Το 2007 ιδρύεται το Ιατρικό Περιστερίου και ο όμιλος Asklepios Kliniken GmbH, ο κορυφαίος γερμανικός όμιλος Υγείας στην Ευρώπη, συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του ελληνικού ομίλου, ενώ δύο χρόνια μετά γίνονται τα εγκαίνια της Γαία Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής, η οποία το 2012 μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις του Ιατρικού Κέντρου στο Μαρούσι. Το Ιατρικό Αθηνών προχώρησε το 2021 στην πώληση της γενικής κλινικής Γαία στο Ιασώ. Η μεταβίβαση αυτή στο σύνολο της έγινε στο πλαίσιο εξ ορθολογισμού των λειτουργιών  του Ιατρικού Αθηνών στο Μαρούσι καθώς τόσο η γενική κλινική όσο και το Γαία, λειτουργούσαν στο 100%  της  δυναμικότητας τους  χωρίς  δυνατότητα  περαιτέρω  ανάπτυξης  της λειτουργίας τους λόγω χωροταξικών  περιορισμών.

Ο όμιλος αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο εμβληματικούς και σημαντικούς παρόχους υπηρεσιών υγείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Διαθέτει 8 νοσοκομεία που εφαρμόζουν σύγχρονες τεχνολογίες και το απαύγασμα της επιστημονικής έρευνας κατά τις διαδικασίες πρόληψη και θεραπεία. Η δυναμικότητά τους ανέρχεται στα 1.200 κρεβάτια νοσηλείας με προσωπικό που υπερβαίνει τα 3.000 άτομα και συνεργαζόμενος με 2.800 γιατρούς. 

Τζίρος στα 233 εκατομμύρια ευρώ

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών, στο σύνολο της χρήσης του 2022 ανήλθε σε 233,4 εκατ. ευρώ, προερχόμενος από συνεχιζόμενες και διακοπείσες δραστηριότητες. Ο τζίρος από συνεχιζόμενες διαμορφώθηκε σε 226 εκατ. ευρώ. Ωστόσο πέρυσι η αύξηση του κόστους μισθοδοσίας, εργοδοτικών εισφορών και λοιπών αμοιβών σε 84,3 εκατ. ευρώ από 76,8 εκατ. ευρώ για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες και οι αυξήσεις τιμών αγοράς για υγειονομικό υλικό, φάρμακα και λοιπά αναλώσιμα στα 62,3 εκατ. ευρώ από 59,7 εκατ. ευρώ, μείωσαν τα περιθώρια κέρδους. Έτσι, το EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 32,1 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 10% σε σχέση με το 2021. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.