25 Ιούν 2024
READING

Διευρύνει το δίκτυό της η Jysk στην Ελλάδα

4 MIN READ

Διευρύνει το δίκτυό της η Jysk στην Ελλάδα

Διευρύνει το δίκτυό της η Jysk στην Ελλάδα

Εφαρμόζει το διεθνές πρότυπο Store Concept 3.0

Το πρώτο κατάστημα Jysk άνοιξε στην Ελλάδα το 2015. Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά, στο δίκτυό της προστίθενται κι άλλα καταστήματα, φτάνοντας πλέον τα 55 σημεία στην ελληνική επικράτεια και 1 outlet στη Θεσσαλονίκη. Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που εμφάνισε η δανέζικη εταιρεία και το 2022 και τους πρώτους μήνες της τρέχουσας χρονιάς, της δίνουν ώθηση για περαιτέρω αναπτυξιακά σχέδια.

Ο ιδρυτής της Lars Larsen, άνοιξε το πρώτο κατάστημα Jysk στο Aarhus της Δανίας το 1979. Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει ένα δίκτυο από 3.200 καταστήματα σε 48 χώρες και απασχολεί περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και τζίρο 4,87 δισ. ευρώ πέρυσι. Παρόλα αυτά η δανέζικη εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με την απόσυρση των δραστηριοτήτων της από την Ρωσία λόγω του πολέμου, λίγο μετά το άνοιγμα των πρώτων καταστημάτων της. Το σημαντικότερο όμως είναι η μετάβαση σε ένα μόνο brand μετά την συγχώνευση σε μια επιχειρηματική οντότητα της Jysk Nordic, με έδρα τη Δανία, όπου ανήκε και η Ελλάδα, και της Dänisches Bettenlager, με έδρα τη Γερμανία, που είχε στον έλεγχό της τις δυτικές χώρες της Ευρώπης.

Διεύρυνση φυσικού δικτύου

Τα σχέδιά της όμως καλά κρατούν. Μετά την πρόσφατη προσθήκη του καταστήματος της αλυσίδας στην Άρτα, η Jysk σχεδιάζει να ανοίξει ακόμα τρία σε περιοχές της Ελλάδας όπου δεν έχει ακόμη περιουσία. Κάθε της κίνηση, δε, εντάσσεται στο αναπτυξιακό της πλάνο το οποίο προβλέπει ένα πανελλαδικό δίκτυο με περισσότερα από 70 σημεία.

Για το λόγο αυτό βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση εμπορικών ακινήτων με τις κατάλληλες προδιαγραφές, χώρων περίπου 1.000 τ.μ. με δυνατότητα αποθήκης και parking, προκειμένου να στεγάσει τα “καταστήματα πόλης” όπως τα ονομάζει η ίδια στην πρωτεύουσα και τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Ταυτόχρονα με το άνοιγμα νέων καταστημάτων, μάλιστα, η Jysk προγραμματίει να προχωρήσει και στην ανακαίνιση όλων των καταστημάτων που άνοιξαν πριν το 2018 με βάση το νέο concept που εφαρμόζει παγκοσμίως.

Το Store Concept 3.0

Το νέο concept καταστημάτων δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της Jysk να απολαύσουν ένα πιο μοντέρνο κατάστημα που προσφέρει ακόμα περισσότερη έμπνευση για την διακόσμηση των εσωτερικών χώρων. Η περιήγηση στους διαδρόμους γίνεται πιο άνετη και αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η μεγάλη ποικιλία σε κρεβάτια, έπιπλα, είδη διακόσμησης εσωτερικών χώρων και άλλων ειδών που προάγουν το «hygge», την δανέζικη στάση ζωής για ευεξία και εσωτερική γαλήνη.

Το έργο μετατροπής όλων των καταστημάτων Jysk σε Store Concept 3.0 είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην ιστορία της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, περισσότερα από ένα καταστήματα Jysk πρέπει να αναδιατάσσονται καθημερινά για να επιτευχθεί ο στόχος της αναβάθμισης και των 3.200 καταστημάτων της μέχρι το τέλος του 2024.

Ο ρόλος των ηλεκτρονικών αγορών

Εκτός των φυσικών καταστημάτων, η δανέζικη εταιρεία φτάνει στους πελάτες της σε όλη την επικράτεια μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όσους δεν έχουν πρόσβαση σε φυσικά σημεία πώλησης, να γνωρίσουν τα προϊόντα της διαδικτυακά.

Η έμφαση που δίνει η αλυσίδα στον τομέα αυτό είναι μεγάλη. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ηλεκτρονικές πωλήσεις συνεισφέρουν περίπου το 10% στο συνολικό τζίρο της εταιρείας.

Η επένδυση στα logistics

Πριν από τρία χρόνια, η Jysk είχε ολοκληρώσει την επένδυσή της σε εγκαταστάσεις αποθήκης στη Βουλγαρία, γεγονός που τη βοήθησε να μειώσει τους χρόνους μεταφοράς των προϊόντων σε σχέση με το αρχικό διάστημα διατηρούσε την αντίστοιχη μονάδα στην πιο μακρινή Πολωνία. Δεν έχει περιορίσει ωστόσο τα κόστη που έχουν να κάνουν με τη διαταραχή στις αγορές και εν τέλει έχουν αποτύπωμα στις τελικές τιμές των προϊόντων. Αυτές οι εξελίξεις σε συνδυασμό και με την έλλειψη κατάλληλων ακινήτων έχουν επιβραδύνει τον τελευταίο χρόνο και τον ρυθμό ανάπτυξης του δικτύου, που αναμένεται να επανέλθει εάν τηρηθεί ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός της.

Οι υπηρεσίες για επαγγελματίες

Εδώ και ένα χρόνο, η εταιρεία έχει λανσάρει και στην ελληνικά αγορά τον τομέα B2B. Με ανάλογο επικοινωνιακό υλικό και εταιρικό κατάλογο, η Jysk διαθέτει εξειδικευμένο τμήμα εταιρικών πελατών στο οποίο μπορούν να απευθυνθούν οι επιχειρήσεις για να προμηθευτούν ποιοτικά προϊόντα σε προσιτές τιμές, αλλά και προσφορές ενώ υπάρχει ευελιξία στις αποστολές τους.

Η δανέζικη αλυσίδα έκλεισε την περσινή οικονομική χρήση (μέχρι και τον Αύγουστο του 2022) με αυξημένες πωλήσεις κατά 33% συγκριτικά με το το προηγούμενο έτος, συνολικού ύψους 82,2 εκατ. ευρώ, ενώ παρουσίασε κέρδη προ φόρων ύψους 9,11 εκατ. ευρώ. Δυναμική φαίνεται πως είναι και η φετινή εκκίνηση με αύξηση τζίρου που αγγίζει διψήφια ποσοστά, τα οποία εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο με την αύξηση του αριθμού καταστημάτων της αλυσίδας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.