03 Μάι 2024
READING

Πού εστιάζει το ενδιαφέρον της η Nestlé Ελλάς για το 2023

3 MIN READ

Πού εστιάζει το ενδιαφέρον της η Nestlé Ελλάς για το 2023

Πού εστιάζει το ενδιαφέρον της η Nestlé Ελλάς για το 2023

Συμπληρώματα διατροφής και βιωσιμότητα οδηγούν τη χρονιά

Το ολοένα αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα και οι ηλεκτρονικές πωλήσεις τροφίμων και ποτών οδήγησαν την Nestlé Ελλάς να μετρά μονοψήφια αύξηση στον τζίρο της κατά την περσινή χρονιά αλλά και μειωμένη κερδοφορία λόγω αυξημένου λειτουργικού κόστους. Η τρέχουσα χρονιά βρίσκει την ελληνική θυγατρική της πολυεθνικής να εστιάζει στον αναδυόμενο τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Η Nestlé Ελλάς σημείωσε αύξηση τζίρου κατά 7%, σε σχέση με το 2021, στα 379 εκατ. ευρώ, απόδοση που οφείλεται στην άνοδο της κατανάλωσης των ειδών διατροφής κυρίως μέσω των πωλήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου για τρόφιμα και ποτά, καθώς και στη σημαντική ανάπτυξη στον ελληνικό τουρισμό.

Ωστόσο οι επιβαρύνσεις στα λειτουργικά κόστη επηρέασαν την εικόνα της κερδοφορίας της, η οποία πιέστηκε σε διψήφια ποσοστά με τα EBITDA να διαμορφώνονται σε 33,83 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας μείωσης της τάξεως του 17,27%, όπως και τα προ φόρων κέρδη σε 29,21 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 16,58%.

Η περίπτωση της Solgar

Ορόσημο για την εταιρεία φέτος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του ελληνικού τμήματος της Isoplus και την διανομή της σειράς προϊόντων με το σήμα “Solgar” στη Nestlé Hellas. Με τον τρόπο αυτό ενισχύθηκε το τμήμα Nestlé Health Science, ένας στρατηγικός τομέας της εταιρείας που προσφέρει ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο επιστημονικά τεκμηριωμένων μαρκών για την υγεία των καταναλωτών, την ιατρική διατροφή, τις βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τα συμπληρώματα. βοηθούν τους ανθρώπους να ζήσουν την πιο υγιή ζωή τους.

Η προσθήκη βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και συμπληρωμάτων διατροφής στο χαρτοφυλάκιο της Nestlé Ελλάς φέρνει ευκαιρίες ανάπτυξης σε αυτήν την ελκυστική αγορά, με την κατηγορία να ενσωματώνεται στη Nestlé Ελλάς και να αποτελεί μια νέα επιχειρηματική μονάδα, με την Ηρώ Κουμάκη ως Business Executive Officer (BEO), μέχρι σήμερα επικεφαλής της Solgar για την Ελλάδα.

Η απόκτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας Solgar συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Nestlé Ελλάς στην ιδιαίτερα ελκυστική και αναπτυσσόμενη κατηγορία των βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και συμπληρωμάτων διατροφής και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη Nestlé Health Science να έχει άμεση παρουσία στην ελληνική αγορά, με μια καταρτισμένη ομάδα που διαθέτει την τεχνογνωσία να δραστηριοποιείται με επιτυχία σε έναν εξειδικευμένο κλάδο προϊόντων και στο κανάλι του φαρμακείου.

Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα

Η “πράσινη” μετάβαση για την Nestlé Ελλάς δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Προϋποθέτει ωστόσο τη χάραξη μιας στρατηγικής και ένα μοντέλο λειτουργίας και ανάπτυξης που σέβεται τον πλανήτη και προστατεύει τους φυσικούς πόρους για τις επόμενες γενιές.

Είναι απαραίτητη μια ολιστική προσέγγιση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, εξειδίκευση του προσωπικού, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, εφαρμογή καλών πρακτικών και συνεργασίας, ώστε να επιτευχθεί αυτή η πράσινη μετάβαση. Σε αυτό το περιβάλλον, η εταιρεία ανέπτυξε και εφάρμοσε άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της νέας πραγματικότητας λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη της τις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες.

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία επιδιώκει να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα κόστη της προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική στην αγορά, προσφέροντας στους καταναλωτές μια ευρεία γκάμα καινοτόμων προϊόντων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου κινήθηκε η εταιρεία τον περσινό Οκτώβριο υλοποιώντας επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο του Λουμίδη στα Οινόφυτα, που προστέθηκαν σε πρότερες επενδύσεις ύψους 28 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία δεκαετία. Πρόκειται για κινήσεις της εταιρείας για τη δημιουργία αποθήκης στις εγκαταστάσεις των Οινοφύτων δυναμικότητας αποθήκευσης 2.000 τόνων καφέ καθώς και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στον χώρο του εργοστασίου. Η επένδυση στην αποθήκη εκτιμάται στα επίπεδα των 2 εκατ. ευρώ και αυτής στην ενέργεια στα 1 εκατ. ευρώ. Στόχος του επενδυτικού πλάνου είναι αφενός η εξισορρόπηση του ενεργειακού κόστους, το οποίο ήταν διπλάσιο πέρυσι για την ελληνική θυγατρική της Nestlé, και αφετέρου η διεύρυνση των υποδομών αποθήκευσης πρώτων υλών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.