02 Μάι 2024
READING

Πώς η IKEA εκμεταλλεύεται τη δύσκολη αγορά ακινήτων

4 MIN READ

Πώς η IKEA εκμεταλλεύεται τη δύσκολη αγορά ακινήτων

Πώς η IKEA εκμεταλλεύεται τη δύσκολη αγορά ακινήτων

IKEA: Η ικανοποίηση των καταναλωτικών αναγκών σε μια μεταβαλλόμενη αγορά

Σε μια εποχή που οι επίδοξοι ιδιοκτήτες κατοικίας αντιμετωπίζουν μια δύσκολη αγορά, με υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων και περιορισμένες προσιτές επιλογές, η IKEA εκμεταλλεύεται την κατάσταση. Με σύμμαχο τη φήμη της για τις οικονομικές επιλογές επίπλων, τους καταναλωτές που έχουν επίγνωση του κόστους και την προσφορά προσωρινών λύσεων, η σουηδική εταιρεία είναι σε καλή θέση για να ευδοκιμήσει εν μέσω του τρέχοντος οικονομικού κλίματος.

Και καθώς οι ανταγωνιστές της βιώνουν κάμψη στις πωλήσεις, οι στρατηγικές κινήσεις της IKEA για την επέκταση της παρουσίας της και τη βελτίωση της προσβασιμότητας των πελατών θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η IKEA υπερηφανεύεται που έρχεται δεύτερη

Επέκταση της παρουσίας στην αγορά

Η IKEA ανακοίνωσε πρόσφατα μια πρωτοποριακή επένδυση ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αγορά των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ στη χώρα. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, η εταιρεία σχεδιάζει να ανοίξει οκτώ μεγάλα καταστήματα και εννέα μικρότερα “σημεία σχεδιασμού και παραγγελίας” (plan and order points), όπου οι πελάτες μπορούν να συμβουλεύονται ειδικούς σχεδιαστές και να κάνουν παραγγελίες.

Η επέκταση αυτή αποσκοπεί στην κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών που δεν είναι σε θέση να αγοράσουν κατοικία ή να κάνουν ανακαίνιση, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται προσιτές και λειτουργικές λύσεις επίπλων.

Ανταπόκριση στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς

Με τους οικονομικούς περιορισμούς να οδηγούν τους καταναλωτές να περιορίζουν τις μεγαλύτερες δαπάνες, οι προσιτές και αναλώσιμες προσφορές προϊόντων της IKEA έχουν γίνει όλο και πιο ελκυστικές. Ενώ ορισμένοι καταναλωτές μπορεί να είχαν συνδέσει προηγουμένως τα χαμηλού κόστους καταστήματα λιανικής πώλησης με προσωρινά και αναλώσιμα προϊόντα, η IKEA μετατρέπει αυτές τις αντιλήψεις σε θετικές. Καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν μικρότερες, σταδιακές κινήσεις για την κάλυψη των αναγκών τους σε έπιπλα, η προσιτή τιμολόγηση και τα ευέλικτα σχέδια της IKEA τοποθετούν την εταιρεία ευνοϊκά στην αγορά.

Η άνοδος των προσωρινών λύσεων

Η επιτυχία της IKEA στο σημερινό οικονομικό κλίμα μπορεί να συγκριθεί με εκείνη του Aldi, του οικονομικού σούπερ μάρκετ. Ακριβώς όπως το Aldi παρουσίασε αυξημένες πωλήσεις σε περιόδους πληθωρισμού τροφίμων, η IKEA παρουσιάζει μια παρόμοια τάση. Οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να ανταλλάξουν το χρόνο και την ενέργειά τους με επιλογές σε χαμηλότερες τιμές και η εστίαση της IKEA στην προσιτή τιμή και τη λειτουργικότητα ευθυγραμμίζεται με αυτές τις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Τα plan and order points της εταιρείας, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών σχεδιασμού, παρέχουν μεγαλύτερη προσβασιμότητα σε ένα ευρύτερο φάσμα πελατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παραδοσιακά δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τέτοια προνόμια.

Χωρίς ανταγωνισμό

Ενώ η ΙΚΕΑ συνεχίζει να ευημερεί, άλλοι retailers στους τομείς των οικιακών βελτιώσεων και των επίπλων αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Η Lowe’s, η Home Depot και η Ethan Allen αντιμετώπισαν μειωμένες πωλήσεις και μειωμένες προοπτικές κερδών, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τα έργα βελτίωσης του σπιτιού. Αντίθετα, η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 6,5% κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2022, γεγονός που αποδεικνύει την ικανότητά της να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών και στις οικονομικές συνθήκες.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Ikea επενδύει στην προσέλκυση μικρών επιχειρήσεων

Κοιτάζοντας μπροστά

Με τη στρατηγική επέκταση της παρουσίας της κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης, η ΙΚΕΑ έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει ισχυρότερες σχέσεις με τους καταναλωτές και να στοχεύει σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Η εστίαση της εταιρείας στην οικονομική προσιτότητα, τις προσωρινές λύσεις και την ενισχυμένη προσβασιμότητα μέσω υπηρεσιών σχεδιασμού και πρόσθετων σημείων παραλαβής παραγγελιών της επιτρέπει να απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό που αναζητά οικονομικά αποδοτικές και λειτουργικές επιλογές επίπλωσης του σπιτιού.

Καθώς η αγορά κατοικίας παραμένει δύσκολη και οι καταναλωτές συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στην οικονομική προσιτότητα και την ευελιξία, η ικανότητα της ΙΚΕΑ να προσαρμόζεται σε αυτές τις μεταβαλλόμενες δυναμικές τοποθετεί την εταιρεία σε προνομιακή θέση για επιτυχία. Με τα φιλόδοξα σχέδια επέκτασης και την πελατοκεντρική της προσέγγιση, η ΙΚΕΑ πρόκειται να εδραιώσει περαιτέρω τη θέση της ως κορυφαίος πάροχος οικονομικών επίπλων στις ΗΠΑ και όχι μόνο.

Με πληροφορίες από CNN

Photo: IKEA

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.