02 Μάι 2024
READING

Μπορεί η φιλοξενία να φέρει επανάσταση στο retail;

3 MIN READ

Μπορεί η φιλοξενία να φέρει επανάσταση στο retail;

Μπορεί η φιλοξενία να φέρει επανάσταση στο retail;

Εξερευνώντας τον αντίκτυπο των “καθηλωτικών” εμπειριών

Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο του retail, μια μετασχηματιστική τάση φέρνει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι μάρκες συνδέονται με τους πελάτες τους. Τα παραδοσιακά φυσικά καταστήματα δεν αφορούν πλέον μόνο τις προθήκες προϊόντων, αλλά εξελίσσονται σε καθηλωτικές εμπειρίες που δημιουργούν συναισθηματικές συνδέσεις με τους καταναλωτές. Η ενσωμάτωση των πολιτικών της φιλοξενίας στους χώρους λιανικής έχει δώσει το έναυσμα για μια νέα εποχή όπου οι ελκυστικές εμπειρίες των πελατών βρίσκονται στο επίκεντρο.

Βελτίωση της εμπειρίας της μάρκας μέσω της φιλοξενίας

Η ενσωμάτωση της φιλοξενίας στους χώρους λιανικής πώλησης δεν είναι μια νέα ιδέα, αλλά κερδίζει γρήγορα έδαφος, καθώς οι μάρκες αναζητούν καινοτόμους τρόπους για να ξεχωρίσουν σε μια ανταγωνιστική αγορά. Πολυτελείς εταιρείες μόδας, όπως οι Dior και Jacquemus, έχουν αξιοποιήσει με επιτυχία τη δύναμη του lifestyle για να αναβαθμίσουν την αξία τους και να δημιουργήσουν απαράμιλλη ελκυστικότητα. Σχεδιάζοντας αποκλειστικούς χώρους που προσφέρουν υπηρεσίες φιλοξενίας, οι μάρκες αυτές σπάνε τα παραδοσιακά εμπόδια του retail και δημιουργούν συναισθηματικές συνδέσεις με το κοινό τους.

Διαβάστε ακόμα: Ποιος είναι ο αντίκτυπος της “Messi Mania” στο retail;

Τα πολυκαταστήματα ως lifestyle προορισμοί

Η μετατροπή των πολυκαταστημάτων σε προορισμούς lifestyle αποτελεί παράδειγμα της αυξανόμενης επιρροής της φιλοξενίας στο χώρο της λιανικής πώλησης. Στο παρελθόν, αυτά τα καταστήματα προσέφεραν κυρίως επιλογές τροφίμων και ποτών για να δελεάσουν τους καταναλωτές να περάσουν περισσότερο χρόνο στο χώρο τους. Ωστόσο, η νέα προσέγγιση είναι η δημιουργία βιωματικών χώρων και η φιλοξενία εκδηλώσεων που απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτών, εξασφαλίζοντας αξέχαστες εμπειρίες που εκτείνονται πέρα από τις απλές αγορές.

Το εμβληματικό Selfridges στο Λονδίνο πρωτοπορεί από αυτή την άποψη. Το πολυκατάστημα φιλοξενεί πληθώρα εκδηλώσεων που επικεντρώνονται στη δέσμευση όλο το χρόνο – από δραστηριότητες για παιδιά μέχρι προβολές στο υπόγειο μπαρ και τον κινηματογράφο του. Με την επιμέλεια εποχιακών ενεργοποιήσεων, όπως το πρόσφατο Barbie Dreamhouse, το Selfridges δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να συμμετάσχουν σε συνεδρίες ομορφιάς για μακιγιάζ εμπνευσμένο από τη Barbie πριν απολαύσουν την ταινία με θέμα την κούκλα σε μία από τις αίθουσες προβολής του.

Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση όχι μόνο ενισχύει την επιθυμητότητα και τη δέσμευση των πελατών, αλλά και τοποθετεί το κατάστημα ως τόπο διασκέδασης και ενθουσιασμού, προσελκύοντας ένα ευρύτερο κοινό και ενισχύοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η τολμηρή στρατηγική της Heineken “ταρακούνησε” τον κλάδο της μη αλκοολούχου μπύρας

Πρωτοβουλίες με γνώμονα την εξυπηρέτηση

Οι retailers συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο ότι για να παραμένουν στην επικαιρότητα και να δημιουργούν διαρκή αντίκτυπο, πρέπει να προωθήσουν την προβολή και τη δέσμευση με δημιουργικά μέσα, αντλώντας συχνά έμπνευση από τον κλάδο της φιλοξενίας. Τα επώνυμα καφέ, τα σπα και οι εκδηλώσεις είναι μερικές μόνο από τις πρωτοβουλίες με γνώμονα τις υπηρεσίες που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη δέσμευση και την προβολή της μάρκας. Ενώ η απόδοση της επένδυσης (ROI) μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανής, τα μακροπρόθεσμα οφέλη όσον αφορά την αξία της μάρκας και την αντιληπτή αξία είναι αδιαμφισβήτητα.

Το «πάντρεμα» της φιλοξενίας και του retail έχει εγκαινιάσει μια νέα εποχή πελατοκεντρικών εμπειριών στο τοπίο του λιανικού εμπορίου. Με την ενσωμάτωση στοιχείων lifestyle και τρίτων χώρων που βασίζονται σε υπηρεσίες, οι μάρκες δημιουργούν συναισθηματικές συνδέσεις με τους αγοραστές, αυξάνουν την αξία τους και ενισχύουν την απαράμιλλη επιθυμητότητα. Τα brands που θα αγκαλιάζουν αυτή την τάση θα αποκομίσουν αναμφίβολα τους καρπούς των αυξημένων εμπειριών της μάρκας και της αυξημένης πιστότητας των πελατών.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.