02 Μάι 2024
READING

Τι είναι το “Love-Bombing” στην εργασία;

3 MIN READ

Τι είναι το “Love-Bombing” στην εργασία;

Τι είναι το “Love-Bombing” στην εργασία;

Οι υπερβολικές υποσχέσεις κατά τη διαδικασία πρόσληψης δεν έχουν καλά αποτελέσματα

Οι υποψήφιοι για μία θέση εργασίας βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο υπερβολικών επαίνων, προσοχής και υποσχέσεων από εταιρείες που διεκδικούν το ταλέντο τους. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως “love-bombing”, παραλληλίζεται με τα ραντεβού, όπου πολλοί άνθρωποι “βομβαρδίζουν” με στοργή τους συντρόφους τους για να τους χειραγωγήσουν. Ωστόσο, το love-bombing στον εργασιακό χώρο μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα, αφήνοντας τους εργαζόμενους να αισθάνονται εξαπατημένοι και παγιδευμένοι.

Το love-bombing κατά τη διαδικασία της πρόσληψης αφορά στις εταιρείες που εμφανίζονται δυναμικά και επιδιώκουν επιθετικά τις πιθανές προσλήψεις. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων χρησιμοποιούν διάφορες τακτικές, όπως η υπερβολική κολακεία, η επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης και οι υποσχέσεις για ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον. Στη σημερινή ανταγωνιστική αγορά εργασίας, οι εταιρείες προσπαθούν να προσελκύσουν κορυφαία ταλέντα και να προβληθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παρόλο που οι υπεύθυνοι προσλήψεων μπορεί να μην χειραγωγούν σκόπιμα τους υποψηφίους, αυτή η υπερβολικά αισιόδοξη προσέγγιση μπορεί ακούσια να οδηγήσει σε ανεκπλήρωτες προσδοκίες.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Gen Z αναδιαμορφώνει την αγορά εργασίας;

Οι συνέπειες για τους υποψήφιους

Αυτός ο “βομβαρδισμός αγάπης” μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για τους υποψηφίους εργασίας. Ένα συνηθισμένο αποτέλεσμα είναι η αποδοχή μιας θέσης που τελικά αποδεικνύεται ακατάλληλη, καθώς οι υποψήφιοι αισθάνονται πιεσμένοι να συμμορφωθούν με τις δελεαστικές υποσχέσεις που τους δόθηκαν κατά τη διαδικασία πρόσληψης. Η έντονη αντίθεση μεταξύ της ρόδινης εικόνας που παρουσιάζεται και της σκληρής πραγματικότητας της καθημερινής κουλτούρας του γραφείου μπορεί να απογοητεύσει και να αποθαρρύνει τους εργαζόμενους.

Επιπλέον, οι υποψήφιοι μπορεί να αντιμετωπίσουν καταστάσεις όπου πιστεύουν ότι είναι επικρατέστεροι για έναν ρόλο, μόνο και μόνο για να ανακαλύψουν ότι δεν υπάρχει καμία προσφορά. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων, στην προσπάθειά τους να κρατήσουν τους υποψηφίους σε αναμονή ως τη δυνητική πρόσληψη, μπορεί να δώσουν άθελά τους ψεύτικες ελπίδες, αφήνοντας τα άτομα αυτά σε επισφαλή οικονομική κατάσταση – εάν έχουν απορρίψει άλλες προσφορές εργασίας με βάση τις υποσχέσεις της εταιρείας που τους βομβαρδίζει με αγάπη.

Αναγνωρίζοντας τις “κόκκινες σημαίες”

Για να προστατευτούν από τις παγίδες του love-bombing, οι υποψήφιοι για εργασία θα πρέπει να επαγρυπνούν για τα προειδοποιητικά σημάδια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης. Ενώ είναι φυσιολογικό οι υπεύθυνοι προσλήψεων να επαινούν τους υποψηφίους και να τονίζουν τα προσόντα τους, οι υπερβολικές υποσχέσεις ή η έλλειψη διαφάνειας θα πρέπει να εγείρουν ανησυχίες. Οι υποψήφιοι χρειάζεται να εξισορροπούν τον ενθουσιασμό τους για έναν πιθανό ρόλο με μια υγιή δόση σκεπτικισμού, διασφαλίζοντας ότι οι υποσχέσεις που δίνονται ευθυγραμμίζονται με την πραγματικότητα.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορεί το ChatGPT να βοηθήσει τους υπεύθυνους προσλήψεων

Στην αντιμετώπιση της παγίδας του love-bombing, το ένστικτο ενός υποψηφίου μπορεί να αποδειχθεί ανεκτίμητο. Τα ενστικτώδη συναισθήματα χρησιμεύουν συχνά ως αξιόπιστοι δείκτες όταν κάτι δεν πάει καλά. Εάν η διαίσθηση ενός υποψηφίου εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την ειλικρίνεια των υποσχέσεων που δόθηκαν ή τις προθέσεις της εταιρείας, είναι σημαντικό να ακούσει αυτά τα ένστικτα και να προχωρήσει με προσοχή. Με τον τρόπο αυτό, οι υποψήφιοι μπορούν ενδεχομένως να αποφύγουν να πέσουν θύματα μιας κατάστασης που μπορεί να αποβεί μακροπρόθεσμα μπούμερανγκ.

Η γοητεία του love-bombing θέλει προσοχή

Το love-bombing κατά την πρόσληψη εργασίας παρουσιάζει μια απατηλή γοητεία που μπορεί να οδηγήσει τους υποψηφίους σε επικίνδυνο μονοπάτι. Αναγνωρίζοντας τις “κόκκινες σημαίες”, διατηρώντας έναν υγιή σκεπτικισμό και εμπιστευόμενοι το ένστικτό τους, οι υποψήφιοι μπορούν να προστατευτούν από τις δυνητικά επιβλαβείς συνέπειες αυτού του φαινομένου. Στο τέλος, μια καλά ενημερωμένη και προσεκτική προσέγγιση θα δώσει τη δυνατότητα στους αναζητούντες εργασία να λάβουν σωστές αποφάσεις που ευθυγραμμίζονται με τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες και την προσωπική τους ευημερία.

Με πληροφορίες από BBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.