01 Μάι 2024
READING

Η ευγένεια φέρνει πωλήσεις

3 MIN READ

Η ευγένεια φέρνει πωλήσεις

Η ευγένεια φέρνει πωλήσεις

Γιατί η ευγένεια έχει σημασία στην αγορά

Στη σημερινή άκρως ανταγωνιστική αγορά, μια συγκεκριμένη πτυχή της συμπεριφοράς μιας εταιρείας αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τις αγοραστικές αποφάσεις των πελατών. Και αυτή δεν είναι άλλη από την ευγένεια.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη παγκόσμια έρευνα καταναλωτών που διεξήχθη από την παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία Baringa περίπου το 57% των καταναλωτών απέφυγαν να αγοράσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία τα τελευταία δύο χρόνια επειδή θεώρησαν ότι μια εταιρεία ήταν αγενής. Επιπλέον, το συντριπτικό 81% εξέφρασε μεγαλύτερη τάση να αγοράζει από εταιρείες που έχουν ευγενική συμπεριφορά.

Διαβάστε ακόμα: Η αναμονή στην ουρά δεν κάνει καλό στο σύγχρονο retail

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 6.028 εργαζόμενοι καταναλωτές με επενδύσεις ή συντάξεις σε επτά χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, τις Η.Π.Α., την Αυστραλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ελβετία και τη Σιγκαπούρη).

Η εξισορρόπηση των καταναλωτικών προτεραιοτήτων

Παρόλο που οι καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα στην ευγένεια, η μελέτη τόνισε επίσης ότι η τιμή (65%) και η εξυπηρέτηση (61%) παραμένουν οι σημαντικότεροι παράγοντες όταν πραγματοποιούν νέες αγορές. Η εικόνα της μάρκας (51%) και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος (50%) αναφέρθηκαν επίσης ως σημαντικά κριτήρια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το γεγονός ότι η έρευνα αποκάλυψε ότι οι νεότεροι καταναλωτές επηρεάζονται ιδιαίτερα από την ευγένεια στις αγοραστικές τους αποφάσεις. Το εντυπωσιακό 88% των καταναλωτών – ηλικίας 25 έως 34 ετών – εξέφρασε μεγαλύτερη πιθανότητα να αγοράσει από εταιρείες που θεωρούνται ευγενικές. Επιπλέον, σχεδόν το 70% των ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας τόνισαν τη σημασία του να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες των ενεργειών των εταιρειών, ενώ σχεδόν οι μισοί (48%) εξέφρασαν την επιθυμία να υποστηρίξουν εταιρείες με ευγένεια έναντι των μη ευγενικών. Η τάση αυτή αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι νεότεροι καταναλωτές στην ώθηση των ηθικών επιχειρήσεων να ευδοκιμήσουν στην αγορά.

Αμερική: η εποχή του ηθικού καταναλωτισμού

Η έρευνα αποκάλυψε περαιτέρω ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ένα premium για να αποφύγουν να αγοράσουν από εταιρείες που είναι γνωστές για την κακομεταχείριση των εργαζομένων τους (52%) ή των προμηθευτών τους (51%). Βασικά χαρακτηριστικά που θα αποθάρρυναν τους καταναλωτές από το να αγοράσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία ήταν η ανεντιμότητα απέναντι στους πελάτες (54%), η κακοποίηση των ζώων (54%) και η ανήθικη μεταχείριση των κοινοτήτων (52%).

Σε σύγκριση με τους καταναλωτές σε άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι Αμερικανοί δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σε ορισμένα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την ευγένεια. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 48% των Αμερικανών καταναλωτών εξετάζει πάντα τη συμπεριφορά ή την ηγεσία μιας εταιρείας όταν πραγματοποιεί μια αγορά, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των επτά χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα. Επιπλέον, το 43% των Αμερικανών εξετάζουν πάντα την ηθική της εφοδιαστικής αλυσίδας μιας εταιρείας, με τη Σιγκαπούρη να έρχεται δεύτερη με 30%.

Διαβάστε ακόμα: Το online shopping έχει γίνει καθημερινή ρουτίνα για το ένα τέταρτο των καταναλωτών

Προσαρμογή στις προσδοκίες των καταναλωτών

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη έχουν σημαντική βαρύτητα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς. Οι εταιρείες καλούνται να προσαρμοστούν και να ανταποκριθούν άμεσα στις εξελισσόμενες συμπεριφορές και προσδοκίες των καταναλωτών. Σε έναν ταχέως εξελισσόμενο κόσμο με νέους ανταγωνιστές και μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών, οι αυστηρές και άκαμπτες επιχειρήσεις βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Ωστόσο, το κλειδί για την ευημερία βρίσκεται στην υιοθέτηση της ευγένειας.

Καθώς οι καταναλωτές δίνουν όλο και μεγαλύτερη προτεραιότητα στις αντιλήψεις της εταιρικής ευγένειας και ηθικής, είναι σημαντικό για τις εταιρείες να ευθυγραμμίζουν τις ενέργειές τους με τις αξίες που βρίσκουν απήχηση στους πελάτες τους. Αυτή η ευθυγράμμιση όχι μόνο παρέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά και ενισχύει τη μακροπρόθεσμη αφοσίωση των πελατών. Δίνοντας προτεραιότητα και ενσωματώνοντας την ευγένεια στις βασικές πρακτικές τους, οι επιχειρήσεις μπορούν να ξεκλειδώσουν να ευδοκιμήσουν στην αγορά και να έχουν σταθερή επιτυχία.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.