29 Απρ 2024
READING

Οι online shoppers μοιράζονται προσωπικά στοιχεία με τους e-retailers

4 MIN READ

Οι online shoppers μοιράζονται προσωπικά στοιχεία με τους e-retailers

Οι online shoppers μοιράζονται προσωπικά στοιχεία με τους e-retailers

Η εκπληκτική διαφάνεια των καταναλωτών

Σε μια εποχή όπου οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής κυριαρχούν στις συζητήσεις γύρω από τις διαδικτυακές δραστηριότητες, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των online αγοραστών είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τα προσωπικά τους στοιχεία με τους διαδικτυακούς retailers.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση με τίτλο “Privacy in 2023: Evolving Consumer Privacy and Education to Drive Measurable Shifts in Accountability and Action”, η οποία διεξήχθη από τη νεοφυή εταιρεία Cloaked, το εντυπωσιακό 80% των διαδικτυακών καταναλωτών δεν διστάζει να αποκαλύψει τα προσωπικά του στοιχεία όταν πραγματοποιεί διαδικτυακές αγορές.

Διαβάστε ακόμα: Η βιωσιμότητα κυρίαρχος παράγοντας απόφασης στους online αγοραστές ηλεκτρονικών ειδών

Κίνητρα πίσω από την κοινοποίηση

Η μελέτη διερεύνησε τους συγκεκριμένους τύπους προσωπικών πληροφοριών που οι online shoppers είναι πρόθυμοι να μοιραστούν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 70% αυτών των καταναλωτών μοιράζεται με άνεση το όνομά του, το 56% τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του και το 42% τον αριθμό τηλεφώνου του, όταν έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με έναν νέο οργανισμό. Επιπλέον, το 33% των καταναλωτών είναι διατεθειμένοι να μοιραστούν ακόμη και τις προσωπικές τους πληροφορίες εάν μπορούν να επωφεληθούν οικονομικά από αυτό.

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το γεγονός ότι το 28% των καταναλωτών πιστεύουν ότι δεν μπορούν να απολαύσουν πλήρως την εμπειρία των ηλεκτρονικών αγορών χωρίς να θυσιάσουν την ιδιωτική τους ζωή. Επιπλέον, το 39% των συμμετεχόντων στην έρευνα εξέφρασαν την πεποίθηση ότι τα δεδομένα τους συλλέγονται συνεχώς από τις διαδικτυακές εταιρείες.

Στιγμές δισταγμού

Ενώ οι διαδικτυακοί καταναλωτές εμφανίζονται πρόθυμοι να μοιραστούν προσωπικές πληροφορίες σε ορισμένα πλαίσια, η μελέτη εντόπισε επίσης σενάρια όπου οι καταναλωτές επιδεικνύουν δισταγμό. Για παράδειγμα, η αποδοχή των cookies αποτέλεσε σημαντική ανησυχία για το 88% των συμμετεχόντων, ενώ η κοινή χρήση δεδομένων γεωγραφικού εντοπισμού κατέχει υψηλή θέση μεταξύ των ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, με το 83% να εκφράζει απροθυμία. Ομοίως, όταν συμμετείχαν σε συζητήσεις εξυπηρέτησης πελατών, το 74% των online αγοραστών δίσταζαν να μοιραστούν τα προσωπικά τους στοιχεία.

Ανησυχίες τους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής

Ωστόσο, η μελέτη έδειξε ότι οι καταναλωτές επεκτείνουν τις ανησυχίες τους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής πέρα από τους e-retailers. Όταν πρόκειται για δραστηριότητες όπως η χρήση εφαρμογών γνωριμιών, η σύνδεση σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi ή η ανταλλαγή πληροφοριών για την υγειονομική περίθαλψη, οι online shoppers επιδεικνύουν σημαντική επιφυλακτικότητα, με το 43%, το 36% και το 30% αντίστοιχα να διστάζουν να αποκαλύψουν προσωπικά στοιχεία σε αυτά τα πλαίσια.

Ενδυνάμωση των καταναλωτών

Σε μια αναπάντεχη ανατροπή, η μελέτη αποκάλυψε ότι οι καταναλωτές θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους πρωταρχικούς φύλακες της διαδικτυακής τους ιδιωτικής ζωής. Το συντριπτικό 88% των καταναλωτών πιστεύουν ότι οι ίδιοι φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την προστασία των προσωπικών τους πληροφοριών. Είναι αξιοσημείωτο ότι, ακόμη και μετά την κοινοποίηση των πληροφοριών τους σε άλλα άτομα ή οργανισμούς, το 81% των διαδικτυακών αγοραστών εξακολουθεί να αισθάνεται υπεύθυνο για τη διαφύλαξη της ιδιωτικής του ζωής.

Διαβάστε ακόμα: Το online shopping έχει γίνει καθημερινή ρουτίνα για το ένα τέταρτο των καταναλωτών

Η μελέτη ανέδειξε τη σημασία του να κατανοήσουν οι online -και όχι μόνο- καταναλωτές πώς γίνεται ο χειρισμός των κοινών δεδομένων τους και τα μέτρα που μπορούν να λάβουν για να αποκτήσουν τον έλεγχο των προσωπικών τους πληροφοριών. Είναι μεγάλη ανάγκη οι καταναλωτές να γνωρίζουν τι συμβαίνει με τα δεδομένα τους όταν αυτά κοινοποιούνται και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να προωθήσουν την υπευθυνότητα και τον έλεγχο στο χειρισμό των δεδομένων.

Ενώ οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής εξακολουθούν να υφίστανται, η έρευνα δείχνει ότι οι καταναλωτές λαμβάνουν υπολογισμένες αποφάσεις όταν πρόκειται να μοιραστούν προσωπικά στοιχεία, σταθμίζοντας συχνά τα πιθανά οφέλη έναντι των ανησυχιών τους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να αναπτύσσεται και το ψηφιακό τοπίο εξελίσσεται, παραμένει ζωτικής σημασίας για τους καταναλωτές να είναι ενημερωμένοι και να έχουν την εξουσία να προστατεύουν αποτελεσματικά την ιδιωτική τους ζωή στο διαδίκτυο.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.