03 Μάι 2024
READING

Ποιο είναι το επόμενο κεφάλαιο στη φόρτιση των EVs

3 MIN READ

Ποιο είναι το επόμενο κεφάλαιο στη φόρτιση των EVs

Ποιο είναι το επόμενο κεφάλαιο στη φόρτιση των EVs

Πώς οι σταθμοί φόρτισης EV επαναπροσδιορίζουν τον ανεφοδιασμό με καύσιμα

Η παραδοσιακή εικόνα ενός πρατηρίου υγρών καυσίμων – με το δάπεδο από άσφαλτο, τα στέγαστρα και μερικές φορές το κατάστημα ψιλικών – αποτελεί βασικό πυλώνα των αστικών τοπίων από τότε που το πρώτο άνοιξε τις πόρτες του στο Σεντ Λούις των Η.Π.Α., το 1905. Ωστόσο, με την έλευση των ηλεκτρικών οχημάτων (EVs), βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας εποχής που επαναπροσδιορίζει την έννοια του ανεφοδιασμού.

Η άνοδος των ηλεκτρικών οχημάτων φέρνει μοναδικές προκλήσεις, με κύρια το χρόνο που απαιτείται για τη φόρτιση ενός οχήματος. Αυτή η καθυστέρηση έχει προκαλέσει καινοτόμες σκέψεις: Πώς μπορεί αυτός ο χρόνος αναμονής να μετατραπεί σε μια πολύτιμη, ευχάριστη παύση; Το ερώτημα αυτό, σε συνδυασμό με την πιεστική ανάγκη των ΗΠΑ -προς το παρόν- για περισσότερους σταθμούς φόρτισης, έχει πυροδοτήσει μια έκρηξη δημιουργικότητας μεταξύ αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών.

Διαβάστε ακόμα: Η Volkswagen θα επενδύσει 180 δισεκατομμύρια ευρώ στην ηλεκτροκίνηση

Επικεφαλής της φόρτισης

Η Tesla, με το παγκόσμιο δίκτυο των 45.000 σταθμών φόρτισης, Superchargers, έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο. Ωστόσο, ο σχεδιασμός του αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό το παραδοσιακό βενζινάδικο, προσφέροντας ελάχιστα καθιστικά και ηλιακά στέγαστρα. Ωστόσο, το μοντέλο αυτό εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς.

Το δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο, Cobe, σε συνεργασία με τον Δανό φορέα εκμετάλλευσης ηλεκτρικής κινητικότητας, Clever, και το ευρωπαϊκό δίκτυο φόρτισης, E.ON Drive, παρουσίασαν έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό. Οι αρθρωτοί, ξύλινοι σταθμοί τους, οι οποίοι μοιάζουν περισσότερο με πάρκα αναψυχής παρά με σημεία ανεφοδιασμού, προσφέρουν στους οδηγούς μια στιγμιαία απόδραση από την αστική φασαρία. Αυτά τα στέγαστρα, που μερικές φορές είναι διάσπαρτα με στέγες καλυμμένες από φυτά, έχουν σχεδιαστεί όχι μόνο για τη φόρτιση των οχημάτων αλλά και για την «επαναφόρτιση» του ανθρώπινου πνεύματος.

Σε ένα άλλο καινοτόμο μέτωπο, το αρχιτεκτονικό γραφείο, Morphosis, με έδρα την Καλιφόρνια έχει σχεδιάσει φουτουριστικούς σταθμούς για τη Genesis Motor. Τα στέγαστρα από αλουμίνιο με διακοσμητικά στοιχεία LED είναι κάτι περισσότερο από απλώς οπτικά ελκυστικά – είναι προσαρμόσιμα, ανοίγοντας το δρόμο για πιθανά χαρακτηριστικά όπως φόρτιση σε εσωτερικούς χώρους ή διαδραστικές οθόνες.

Το μέλλον της φόρτισης

Με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις υποδομές EV, διαγωνισμοί όπως αυτός που διοργανώνεται από την Electric Autonomy Canada διαμορφώνουν το μέλλον. Η νικήτρια συμμετοχή του Σκοτσέζου αρχιτέκτονα, James Silveste,r πρότεινε έναν ευέλικτο, προσανατολισμένο στη φύση σταθμό. Ο σχεδιασμός αυτός περιελάμβανε εσωτερικούς χώρους όπως καφετέριες και αίθουσες παιχνιδιών, ενώ οι εξωτερικοί χώροι θα διέθεταν αυλές γεμάτες φυτά και παιδικές χαρές.

Η έμφαση στην ενσωμάτωση της φύσης, της χαλάρωσης και των ανθρωποκεντρικών ανέσεων υποδεικνύει μια τάση: Οι σταθμοί φόρτισης του μέλλοντος μπορεί να αφορούν λιγότερο το αυτοκίνητο και περισσότερο τον οδηγό.

Η Tesla, επίσης, πειραματίζεται με την επέκταση των ανέσεων. Η πρόσφατη πρότασή της εταιρείας για ένα “Supercharger Diner & Drive-In” είναι μια απόδειξη αυτής της αλλαγής, υποδηλώνοντας ότι η επόμενη γενιά σταθμών φόρτισης μπορεί να είναι κοινωνικοί κόμβοι.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορεί να αλλάξει η εμπειρία αγοράς αυτοκινήτων

Ωστόσο, το μέλλον παραμένει απρόβλεπτο. Με το ενδεχόμενο καινοτομιών όπως η ανταλλαγή μπαταριών, οι ηλιακοί δρόμοι ή η φόρτιση εν κινήσει, η παραδοσιακή έννοια του “σταθμού” μπορεί να υποστεί δραστικές μεταμορφώσεις ή ακόμη και να καταστεί παρωχημένη.

Καθώς ο κόσμος μεταβαίνει από τα βενζινοκίνητα στα ηλεκτρικά οχήματα, δεν είναι μόνο τα αυτοκίνητα που αλλάζουν, αλλά ολόκληρο το οικοσύστημα γύρω από αυτά. Τα εξελισσόμενα σχέδια των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων αντικατοπτρίζουν τις φιλοδοξίες της ανθρωπότητας για ένα μέλλον που δεν είναι απλώς βιώσιμο, αλλά δίνει επίσης έμφαση στην ευημερία, την αναψυχή και την κοινότητα.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash | electricautonomy.ca

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.