02 Μάι 2024
READING

Που μπορεί να φτάσει το metaverse

3 MIN READ

Που μπορεί να φτάσει το metaverse

Που μπορεί να φτάσει το metaverse

Metaverse: Ένα μέλλον 830 δισεκατομμυρίων ευρώ;

Ο κόσμος της τεχνολογίας είναι συνηθισμένος στα buzzwords, και τα τελευταία χρόνια, ο όρος “metaverse” έχει γίνει ένας όρος που αντηχεί σε κάθε τεχνολογικό διάδρομο. Παρά την κυκλική φύση των τεχνολογικών τάσεων, το metaverse, ή αλλιώς το εικονικό σύμπαν, φαίνεται να έχει έναν πολλά υποσχόμενο ορίζοντα. Μια πρόσφατη μελέτη της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων διαχείρισης, Bain & Company, έριξε φως στην προοπτική της πορείας του – μιας πορείας γεμάτης δισεκατομμύρια.

Κατανόηση των δυνατοτήτων του Metaverse

Σύμφωνα με την Bain & Company, το metaverse θα μπορούσε να είναι μια επιχείρηση μαμούθ 830 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Ωστόσο, παρά τις μεγάλες προοπτικές, η υπομονή είναι απαραίτητη. Το metaverse μπορεί να παραμείνει στα εκκολαπτόμενα στάδια του για μισή δεκαετία ή και περισσότερο.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι τα avamalls που θέλουν να αλλάξουν το retail;

Ενώ οι προηγούμενες προβλέψεις ήθελαν το metaverse να εκτοξεύεται στα ύψη σε δημοτικότητα σχεδόν αμέσως, η εν λόγω έκθεση υποδηλώνει μια πιο σταδιακή και οργανική ανάπτυξη. Η έκθεση της Bain με τον εύστοχο τίτλο “Taking the Hyperbole Out of the Metaverse”, υπογραμμίζει μια συγκρατημένη αλλά αισιόδοξη προοπτική.

Πού θα κινηθεί το χρήμα στο metaverse;

– Εικονικές εμπειρίες (65%): Αυτή θα είναι η κορωνίδα του metaverse. Τα πάντα, από τα παιχνίδια μέχρι τον εικονικό τουρισμό, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος αυτού του προσοδοφόρου τμήματος.

– App Stores και λειτουργικά συστήματα (10%): Τα θεμέλια πάνω στα οποία κινείται το metaverse θα συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην οικονομία του.

– Συσκευές, υπολογιστές και υποδομές (20%): Το υλικό και οι υποδομές θα είναι το κλειδί για την υποστήριξη και τη διατήρηση των καθηλωτικών εικονικών εμπειριών.

– Εργαλεία δημιουργίας περιεχομένου (5%): Καθώς το metaverse αναπτύσσεται, θα αυξάνεται και η ανάγκη για εργαλεία δημιουργίας περιεχομένου σε αυτό.

Μια νέα ανταγωνιστική αρένα

Εταιρείες όπως το Roblox και το Fortnite πρωτοπορούν ήδη στο καταναλωτικό κομμάτι του φάσματος του metaverse, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Υπάρχει πρόβλεψη για ανάπτυξη σε τομείς όπως τα εικονικά μαθήματα γυμναστικής, οι καθηλωτικές κινηματογραφικές εμπειρίες, ακόμη και οι διαδικτυακές συναυλίες.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος του metaverse δεν θα περιοριστεί μόνο στους καταναλωτές. Οι επιχειρήσεις μπορεί να βρουν αξία στη χρήση του για τη συνεργασία ομάδων, την εκπαίδευση των εργαζομένων, ακόμη και για καινοτόμες εκστρατείες ψηφιακού marketing. Για παράδειγμα, θα μπορεί κανείς να παρακολουθεί ένα επιχειρηματικό συνέδριο ή μια παρουσίαση προϊόντος σε έναν εικονικό χώρο, αλληλεπιδρώντας με προϊόντα ή παρουσιάσεις σε πραγματικό χρόνο – αυτό είναι το μέλλον που υπόσχεται το metaverse.

Οι προκλήσεις και οι καινοτομίες που έρχονται

Η πορεία προς μια αγορά δισεκατομμυρίων ευρώ δεν θα είναι χωρίς προκλήσεις. Οι οικονομικές διακυμάνσεις και οι μετατοπίσεις στην τεχνολογική εστίαση, όπως η πρόσφατη έξαρση της Generative ΑΙ, μπορούν να δημιουργήσουν εμπόδια στο δρόμο. Ωστόσο, με μάρκες όπως η Nike και η Gucci να πειραματίζονται ήδη σε πλατφόρμες metaverse, υπάρχει σαφές εταιρικό ενδιαφέρον.

Διαβάστε ακόμα: Είναι το metaverse η λύση στα προβλήματα της υβριδικής εργασίας;

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς θα είναι το metaverse, καθώς δεν υπάρχει ακόμη στην τελική του μορφή. Ίσως ο καλύτερος τρόπος να το κατανοήσουμε, είναι να σκεφτούμε ότι περικλείει μια συλλογή από κάπως ασαφείς ιδέες για το πώς θα εξελιχθεί το internet. Στην ουσία του, είναι ένας συλλογικός εικονικός κοινόχρηστος χώρος, που δημιουργείται από τη σύγκλιση της εικονικά επαυξημένης φυσικής πραγματικότητας.

Το metaverse είναι το μέλλον, αλλά όπως όλα τα σπουδαία πράγματα, μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του. Και με προβλέψεις που αγγίζουν τα 830 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι σίγουρα ένας χώρος που οι επενδυτές, οι τεχνολογικοί κολοσσοί και οι καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις θα παρακολουθούν στενά.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.