02 Μάι 2024
READING

Τα μεσαία στελέχη είναι οι αφανείς ήρωες της εποχής της υβριδικής εργασίας

4 MIN READ

Τα μεσαία στελέχη είναι οι αφανείς ήρωες της εποχής της υβριδικής εργασίας

Τα μεσαία στελέχη είναι οι αφανείς ήρωες της εποχής της υβριδικής εργασίας

Μπορούν να απεγκλωβιστούν από τη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα;

Στο σημερινό εξελισσόμενο επαγγελματικό τοπίο, τα μεσαία στελέχη βρίσκονται “εγκλωβισμένα” μεταξύ των εκτελεστικών οδηγιών και της πραγματικότητας της πρώτης γραμμής. Η επικράτηση του υβριδικού μοντέλου εργασίας και των στρατηγικών επιστροφής στο γραφείο (RTO) προκάλεσε μοναδικά προβλήματα για την ομάδα αυτή, με πολλούς να αισθάνονται την πίεση περισσότερο από ποτέ.

Πρόσφατα στοιχεία από την Gallup δίνουν μια ανησυχητική εικόνα, με τα μεσαία στελέχη να φέρουν αυξημένο κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης και αποδέσμευσης. Η κατάσταση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο σκηνικό των κυμαινόμενων εργασιακών προτύπων και των οικονομικών αβεβαιοτήτων μετά την πανδημία.

Ενισχυμένοι ρόλοι και ανησυχίες

Οι προηγουμένως σαφείς ρόλοι των μεσαίων στελεχών έχουν πλέον γίνει πολύπλευροι. Αυτοί οι επαγγελματίες πρέπει να ακολουθούν τα σχέδια της εταιρείας και ταυτόχρονα να συντονίζονται με τις ποικίλες ανάγκες των υφισταμένων τους. Με τη στροφή στην εξ αποστάσεως και την υβριδική εργασία, τα στελέχη αυτά βρίσκονται συχνά στη μέση, λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις χωρίς ιδιαίτερη καθοδήγηση. Σε αυτούς έχει πέσει και το βάρος της απόφασης για το ποιος εργάζεται εξ αποστάσεως και ποιος επιστρέφει στο γραφείο.

Διαβάστε ακόμα: Οι middle managers είναι το “κλειδί” στις επιχειρήσεις

Οι απολύσεις είναι μια άλλη συνεχής ανησυχία που αντιμετωπίζουν σήμερα οι middle managers, από την οποία σίγουρα δεν είναι απρόσβλητοι και οι ίδιοι. Τα μεσαία στελέχη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια απολύσεων, σύμφωνα με άλλη πρόσφατη έρευνα της Gallup, και όσοι παραμείνουν, πιθανότατα θα ηγηθούν μεγαλύτερων ομάδων.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι managers έχουν χάσει ολοένα και περισσότερο την πίστη τους στο πόσο νοιάζονται οι εργοδότες τους γι’ αυτούς. Μόνο το 22% των στελεχών το 2023 θεωρούν ότι η ευημερία τους αποτελεί προτεραιότητα για τους εργοδότες τους, μια απότομη πτώση από το 48% το 2020.

Αλλαγές από ψηλά

Για να αξιοποιήσουν το τεράστιο δυναμικό των μεσαίων στελεχών και να μεγιστοποιήσουν τη συμβολή τους, οι οργανισμοί πρέπει να αναπροσαρμόσουν την προσέγγισή τους στη μεσαία διοίκηση. Ορισμένες πιθανές λύσεις περιλαμβάνουν:

– Ενισχυμένη επικοινωνία: Η σαφής, έγκαιρη επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας. Όμως, παρά τη σημασία της, τα στοιχεία της Gallup δείχνουν ότι μόλις το 30% των στελεχών πιστεύουν ότι είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις οργανωτικές αλλαγές.

– Τακτικός έλεγχος: Παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο οι managers ενθαρρύνονται να ελέγχουν τις ομάδες τους, χρειάζονται και αυτοί τακτικές συζητήσεις με τους προϊσταμένους τους για να διασφαλίσουν την ευθυγράμμιση και να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες τους.

– Προσαρμοσμένη εκπαίδευση: Το υβριδικό μοντέλο εργασίας ήρθε για να μείνει, και τα μεσαία στελέχη χρειάζονται τα εργαλεία για να ηγηθούν αποτελεσματικά. Οι εκπαιδευτικές συνεδρίες, που εστιάζουν στη διαχείριση απομακρυσμένων ομάδων, στην προώθηση της συνδεσιμότητας και στη διασφάλιση της τήρησης των δεικτών απόδοσης, μπορούν να αποδειχθούν ανεκτίμητες.

– Παραχώρηση αυτονομία: Εμπλέκοντας τα μεσαία στελέχη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και αναθέτοντάς τους μεγαλύτερη αυτονομία, οι οργανισμοί καλλιεργούν το αίσθημα της ιδιοκτησίας και της δέσμευσης. Η προσέγγιση αυτή όχι μόνο ενδυναμώνει τα μεσαία στελέχη, αλλά παρέχει επίσης την ευκαιρία να εντοπιστούν οι αναδυόμενοι ηγέτες και να αξιολογηθεί το δυναμικό τους για μελλοντική προαγωγή.

– Ενίσχυση της αίσθησης της κοινότητας: Οι middle managers καταλαμβάνουν έναν μοναδικό χώρο, τοποθετημένο μεταξύ του εργατικού δυναμικού και του εκτελεστικού επιπέδου. Οι ρόλοι τους είναι συχνά διφορούμενοι και ρευστοί. Για την υποστήριξή τους, οι οργανισμοί χρειάζεται να προωθήσουν την αίσθηση σύνδεσης και κοινότητας μεταξύ των μεσαίων στελεχών, παρέχοντας πλατφόρμες για την ανταλλαγή εμπειριών, την ανταλλαγή γνώσεων και την αίσθηση ότι υποστηρίζονται. Έρευνα της εταιρείας λογισμικού αναγνώρισης εργαζομένων, OC Tanner, αποκαλύπτει ότι η καλλιέργεια μιας τέτοιας κοινότητας αυξάνει την πιθανότητα μιας ακμάζουσας οργανωτικής κουλτούρας κατά 18 φορές.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα “μεσαία στελέχη” έχουν άσχημη φήμη και κάνουν την “δύσκολη δουλειά”;

– Ενδυνάμωση των μεσαίων στελεχών: Τα εν λόγω στελέχη διαθέτουν μια ανυπολόγιστη δύναμη εντός των οργανισμών, ωστόσο η συμβολή τους συχνά επισκιάζεται. Η παραμέληση της ανάπτυξης και της υποστήριξής τους μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων αποτυχημένων προσπαθειών μετασχηματισμού, μειωμένης κερδοφορίας και μειωμένης δέσμευσης των εργαζομένων. Η αναγνώριση της σημασίας τους και η εφαρμογή στρατηγικών για την ενδυνάμωσή τους είναι ζωτικής σημασίας για την απελευθέρωση του ανεκμετάλλευτου δυναμικού τους.

Καθώς λοιπόν ο κόσμος υιοθετεί ένα νέο εργατικό δυναμικό, είναι ζωτικής σημασίας να εξοπλιστούν, να υποστηριχθούν και να εκτιμηθούν τα μεσαία στελέχη για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν. Επενδύοντας, υποστηρίζοντας και εκτιμώντας αυτή την κρίσιμη βαθμίδα, οι εταιρείες μπορούν να εξασφαλίσουν μια ομαλότερη μετάβαση στο μέλλον της εργασίας.

Με πληροφορίες από Work Life

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.