02 Μάι 2024
READING

Πού οφείλεται η παγκόσμια άνοδος των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας

3 MIN READ

Πού οφείλεται η παγκόσμια άνοδος των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας

Πού οφείλεται η παγκόσμια άνοδος των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας

Πώς οι ιδιωτικές ετικέτες διαμορφώνουν το μέλλον του retail

Ο παγκόσμιος τομέας των ειδών παντοπωλείου υφίσταται μετασχηματισμό, με τις ιδιωτικές ετικέτες να αναδεικνύονται σε σημαντικό παράγοντα. Καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται, οι καταναλωτές στρέφονται προς οικονομικά αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις, ωθώντας τους λιανοπωλητές, μικρούς και μεγάλους, να επεκταθούν και να επωφεληθούν από αυτή την ανερχόμενη τάση. Η κίνηση αυτή όχι μόνο καλύπτει τη ζήτηση για προσιτή τιμή, αλλά και τοποθετεί στρατηγικά τους λιανοπωλητές για να ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους εν μέσω οικονομικών αβεβαιοτήτων.

Πρόσφατη έρευνα της Kantar έφερε στο φως ορισμένα εκπληκτικά στατιστικά στοιχεία, που δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της μεταβαλλόμενης δυναμικής των αγορών παντοπωλείου. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα, οι ιδιωτικές ετικέτες έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο, αντιπροσωπεύοντας πλέον το αξιοσημείωτο 22% των παγκόσμιων δαπανών για είδη παντοπωλείου, από 21,1% το 2021.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορούν τα brands να ανταγωνιστούν την δυναμική της ιδιωτικής ετικέτας

Η άνοδος δεν περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή, αλλά πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο με την Ευρώπη να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της τάσης. Αυτή η εντυπωσιακή πορεία υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο αξία για τα χρήματά τους, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα.

Τα κανάλια δυναμικής

Τα μεγαλύτερα κέρδη για τις ιδιωτικές ετικέτες σημειώθηκαν στα κανάλια των super/hypermarkets και στα καταστήματα ευκολίας (convenience), όπου αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους. Τα convenience stores πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις retail που συνήθως βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές ή σε τοποθεσίες με μεγάλη επισκεψιμότητα. Από την άλλη πλευρά, οι καθιερωμένες μάρκες συνεχίζουν να σημειώνουν υγιή ανάπτυξη στις εκπτωτικές επιχειρήσεις (discounters), στις οποία παραδοσιακά κυριαρχούν οι ιδιωτικές ετικέτες.

Η ευρωπαϊκή άνοδος

Η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επανάστασης της ιδιωτικής ετικέτας. Οι οικονομικές αλλαγές και η αύξηση του κόστους ζωής έχουν ωθήσει τους καταναλωτές προς τα discounters και τις ιδιωτικές ετικέτες. Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι ίδια σε όλη την Ευρώπη. Ενώ σε 14 ευρωπαϊκές χώρες παρατηρήθηκε διψήφια αύξηση των πωλήσεων ιδιωτικής ετικέτας, η Γαλλία αντιστάθηκε στην τάση, χωρίς να παρουσιάσει αύξηση του μεριδίου αγοράς.

Παγκόσμια ματιά

Ενώ η Ευρώπη παραμένει ο κόμβος για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ετικέτας, η τάση έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ιδιωτικές ετικέτες εξακολουθούν να εδραιώνουν το αποτύπωμά τους στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, όπου οι καθιερωμένες μάρκες κυριαρχούν στο τοπίο του παντοπωλείου. Είναι ενδιαφέρον, επίσης, ότι οι ΗΠΑ και η Κολομβία είναι οι μόνες μη ευρωπαϊκές χώρες που κατατάσσονται στις 20 μεγαλύτερες αγορές ιδιωτικής ετικέτας.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ επενδύουν στην ιδιωτική ετικέτα

Ο ρόλος των discounters

Οι ευρωπαϊκές εκπτωτικές αλυσίδες, Aldi και Lidl, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της ιδιωτικής ετικέτας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εν λόγω εταιρείες όχι μόνο αύξησαν τις πωλήσεις τους ιδιωτικής ετικέτας, αλλά και διεύρυναν το μερίδιό τους στην αγορά δαπανών ιδιωτικής ετικέτας. Τέτοιες στρατηγικές έχουν εδραιώσει τις θέσεις τους ως ηγέτες της αγοράς, καθοδηγώντας τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Η άνοδος των ιδιωτικών ετικετών υπογραμμίζει μια δυναμική αλλαγή στις επιλογές των καταναλωτών και τη συνεχιζόμενη μεταμόρφωση του τομέα του retail. Ενώ η Ευρώπη παραμένει το επίκεντρο αυτής της μεταμόρφωσης, οι επιπτώσεις γίνονται αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι καθιερωμένες μάρκες χρειάζεται να επανασχεδιάσουν τη στρατηγική τους για να συνυπάρξουν και να ανταγωνιστούν σε αυτό το νέο παράδειγμα της αγοράς. Ο τομέας του παντοπωλείου, όπως τον ξέρουμε, επαναπροσδιορίζεται.

Με πληροφορίες από ESM Magazine

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.