02 Μάι 2024
READING

Οι ανησυχίες των καταναλωτών για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης

3 MIN READ

Οι ανησυχίες των καταναλωτών για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης

Οι ανησυχίες των καταναλωτών για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης

Είναι τα δεδομένα μας ασφαλή;

Στις μέρες μας, που οι εικονικές αλληλεπιδράσεις συχνά ξεπερνούν τις πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις, η πρωταρχική ανησυχία των καταναλωτών για την ψηφιακή ιδιωτικότητα αυξάνεται συνεχώς. Μια πρόσφατη έρευνα ρίχνει φως στην ανησυχία που νιώθουν πολλοί απέναντι στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και τις πολιτικές συλλογής δεδομένων που εφαρμόζουν.

Πρώτες στις πλατφόρμες που προκαλούν ανησυχία είναι το TikTok και το Facebook, με το 65% και το 64% των καταναλωτών να εκφράζουν ανησυχίες για τις πρακτικές συλλογής δεδομένων τους, αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορούν τα brands να ξεχωρίσουν στα social media

Η αντίληψη της παρακολούθησης

Η έρευνα αποκαλύπτει μια σκληρή πραγματικότητα: ένα σημαντικό 45% των καταναλωτών πιστεύουν ότι παρακολουθούνται καθημερινά είτε από κυβερνητικούς φορείς είτε από εταιρείες. Η ανησυχία αυτή επεκτείνεται σε εβδομαδιαία ανησυχία για σχεδόν το 30% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα. Η έντονη διαφορά μεταξύ του φόβου της παρακολούθησης από την κυβέρνηση (57%) και της παρακολούθησης από τις εταιρείες (46%) αναδεικνύει τη διαφοροποιημένη ανησυχία γύρω από τις διαφορετικές οντότητες παρακολούθησης.

Η ψευδαίσθηση του ελέγχου

Ένα αξιοσημείωτο μέρος των καταναλωτών τρέφει την πεποίθηση ότι έχει τον έλεγχο των διαδικτυακών δραστηριοτήτων του. Ωστόσο, αυτός ο αντιλαμβανόμενος έλεγχος διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τη φύση της διαδικτυακής ενασχόλησης. Ενώ το 46-47% αισθάνεται ότι έχει μεγαλύτερο έλεγχο των ιστότοπων που επισκέπτεται και των διαδικτυακών αγορών του, μόνο το 39% αισθάνεται τον ίδιο βαθμό ελέγχου του απορρήτου των διαδικτυακών αναζητήσεών του, και μόλις το 31% αισθάνεται ότι ελέγχει τα δεδομένα θέσης του.

Εύθραυστη εμπιστοσύνη

Το 60% των καταναλωτών πιστεύουν ότι οι εταιρείες θα παραδεχτούν δημοσίως την κατάχρηση δεδομένων. Ωστόσο, υπάρχει έντονη αντίθεση με το 22% που δεν έχει τέτοια εμπιστοσύνη. Την ίδια στιγμή, μόνο μια μειοψηφία διαβάζει επιμελώς τους όρους χρήσης και τις πολιτικές απορρήτου προτού εμπλακεί με διαδικτυακές πλατφόρμες, υποδεικνύοντας ένα πιθανό κενό στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών.

Φόβοι για την ασφάλεια

Η οικονομική ασφάλεια βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των φόβων, με το 31% των καταναλωτών να ανησυχούν για κλεμμένες πληροφορίες πιστωτικών καρτών και τραπεζών. Από κοντά ακολουθούν οι φόβοι για κλοπή ταυτότητας (25%) και η ασφάλεια των πληροφοριών υγείας (17%). Τα ποσοστά αυτά αντικατοπτρίζουν τους απτούς φόβους που συνοδεύουν την πιθανή κατάχρηση των προσωπικών πληροφοριών που συλλέγονται στο διαδίκτυο.

Πλοήγηση στον κόσμο των διαφημίσεων

Αλλά και ο κόσμος των στοχευμένων διαφημίσεων προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Ορισμένοι καταναλωτές τις θεωρούν χρήσιμες (24%), ενώ ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό (25%) τις βρίσκει ενοχλητικές. Το έντονο χάσμα στην αντίληψη φανερώνει μία λεπτή ισορροπία μεταξύ εξατομίκευσης και παραβίασης της ιδιωτικής ζωής.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορούν τα brands να ξεχωρίσουν στα social media

Προληπτική δράση

Ένα ελπιδοφόρο 90% των καταναλωτών λαμβάνει μέτρα για την ασφάλεια των προσωπικών του δεδομένων στο διαδίκτυο, γεγονός που αντικατοπτρίζει μια προληπτική προσέγγιση της ψηφιακής ιδιωτικότητας. Καθώς η αφήγηση γύρω από την ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο συνεχίζει να εξελίσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με την ανάγκη για ισχυρές πολιτικές που καθησυχάζουν τους καταναλωτές σχετικά με την ασφάλεια των ψηφιακών τους αποτυπωμάτων.

Η έρευνα του Forbes Advisor αντανακλά την τρέχουσα κατάσταση των αισθημάτων των καταναλωτών απέναντι στην ψηφιακή ιδιωτικότητα. Η συζήτηση γύρω από τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων είναι όχι μόνο επίκαιρη αλλά και ουσιαστική, καθώς εμβαθύνουμε στην ψηφιακή εποχή. Τόσο οι καταναλωτές όσο και οι εταιρείες πρέπει να εργαστούν συνεργατικά για την προώθηση ενός ασφαλέστερου και πιο διαφανούς ψηφιακού τοπίου.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.