30 Απρ 2024
READING

Πως το Skroutz το 2022 εδραίωσε την κυριαρχία του στην αγορά

4 MIN READ

Πως το Skroutz το 2022 εδραίωσε την κυριαρχία του στην αγορά

Πως το Skroutz το 2022 εδραίωσε την κυριαρχία του στην αγορά

Απέδωσαν οι επενδύσεις των προηγούμενων χρόνων

Με τις μεταφορές και τις ηλεκτρονικές πληρωμές να αποτελούν τη νέα “χρυσοφόρα” δραστηριότητά του, το Skroutz σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο στον κύκλο εργασιών του κατά την περσινή χρονιά. Και όχι άδικα – κατά την περσινή χρονιά και τους πρώτους μήνες του 2023, το κορυφαίο marketplace είδε να κεφαλοποιούνται οι κινήσεις επενδύσεων και εδραίωσης της κυριαρχίας του στην αγορά κατά τα προηγούμενα χρόνια.

H δυναμική επιστροφή των καταναλωτών στο φυσικό retail, δεν κατάφερε να εκτοπίσει το online shopping παρά το γεγονός ότι πλέον δεν αποτελεί τη μία και μοναδική επιλογή για αγορές, όπως ήταν κατά την πανδημική διετία. Οι Έλληνες καταναλωτές συνεχίζουν να δίνουν έμφαση στην τιμή και την ευκολία πληρωμών, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που παρέχουν τα σύγχρονα marketplaces.

Οι επενδύσεις στις ηλεκτρονικές πληρωμές

Στο πλαίσιο αυτό το Skroutz αποφάσισε να προχωρήσει στην απόκτηση εταιρείς fintech, καθώς φέτος εξαγόρασε και το υπόλοιπο 75% της Every Pay (το 2020 είχε κάνει την αρχή με ένα 25%), ενώ λάνσαρε συνδρομητική υπηρεσία με ειδικά προνόμια για τους συνδρομητές του, τη Skroutz Plus, στα πρότυπα του Amazon Prime. Την ίδια στιγμή παρέχει μικροπιστώσεις (δάνεια 300 έως 2.000 ευρώ για αγορές που γίνονται μέσω του Skroutz Marketplace), ενώ λάνσαρε και υπηρεσία Buy Now, Pay Later (BNPL) για αγορές από 20 έως 300 ευρώ σε συνεργασία με την TBI Bank.

Στο πλαίσιο αυτό, επιλογές όπως η αντικαταβολή, η χρεωστική και το BNPL διευκολύνουν τους καταναλωτές ώστε να προβαίνουν σε αγορές ακόμη και μεγάλου τιμήματος. Αυτό κατέδειξαν εξάλλου και τα στοιχεία του Skroutz, που μιλούν για 400.000 χρήστες οι οποίοι αξιοποίησαν τη μέθοδο της αντικαταβολής κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2023, με τη μέση αξία καλαθιού να διαμορφώνεται στα 52 ευρώ.

Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές φροντίζουν να εκμεταλλευτούν τις προσφερόμενες μεθόδους πληρωμής Buy Now, Pay Later, με το πρόγραμμα “Δόσεις για όλους” να κερδίζει συνεχώς έδαφος, με τη μέση αξία του καλαθιού να φτάνει τα 450 ευρώ.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος πληρωμής είναι η χρεωστική κάρτα με σχεδόν 3 εκατομμύρια παραγγελίες να έχουν πραγματοποιηθεί με αυτή τη μέθοδο πληρωμής και με μέσο όρο αξίας καλαθιού 58 ευρώ.

Ενώ τον Μάρτιο δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στο κριτήριο “ταχύτητα” στους τρόπους πληρωμής για αγορές μέσω Skroutz, προστέθηκαν η τραπεζική κατάθεση μέσω ΙRIS, και η πληρωμή μέσω Google Pay και Apple Pay.

Η έμφαση στο last mile

Δείχνοντας από νωρίς τις προθέσεις της, η εταιρεία προχώρησε τον Ιανουάριο του 2021 σε επενδύσεις, εξαγοράζοντας το σύνολο των μετοχών τόσο της Μy Job Now Yπηρεσίες Διανομής που ίδρυσε ο Στέφανος Κατσίμπας καθώς και της MJN Staffing Services που δραστηριοποιούνταν υπό τον εμπορικό τίτλο Send X, με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών courier και επίκεντρο τον τομέα του last mile. Άμεση συνέχεια των συγκεκριμένων κινήσεων αποτέλεσε η δημιουργία του Skroutz Last Mile λίγους μήνες μετά, με τη Skroutz να ξεκινάει διανομές στις δύο μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Λίγους μήνες αργότερα, εγκαινίασε ένα νέο μοντέλο εξυπηρέτησης των παραγγελιών μέσω των σημεία αυτόματης παραλαβής Skroutz Points που εξαπλώνονταν παντού, αρχής γενομένης από την Αττική. Έτσι παρείχε την δυνατότητα στους πελάτες της να παραλάβουν τις παραγγελίες τους από τα smart lockers σε διάστημα τριών ημερών από τη στιγμή που το πακέτο τους θα φτάνει στα συγκεκριμένα σημεία.

Μετά από ενάμιση χρόνο λειτουργίας, ο αριθμός τους ανέρχεται σε πάνω από 1.000 σημεία, με σημαντική διείσδυση σε πολλές πόλεις, ενώ έχουν εξυπηρετήσει περισσότερες από 1 εκατομμύριο παραγγελίες, ανοίγοντας το δρόμο σε μια νέα αγορά για τους ανταγωνιστές της, Box Now, ACS αλλά και ΕΛΤΑ Courier.

Σε τροχιά ανόδου

Η πορεία που κατέγραψε ο όμιλος Skroutz εμφανίζεται ανοδική, καθώς διπλασίασε τις πωλήσεις του από τα 19,85 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2019 σε 38,8 εκατομμύρια ευρώ το 2020. Ταυτόχρονα τα καθαρά κέρδη εκτοξεύτηκαν το 2020 στα 12,48 εκατ. ευρώ από 5,06 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. Το 2022 σε εταιρικό επίπεδο ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 74,2 εκατ. ευρώ έναντι 47,6 εκατ. ευρώ το 2021 εμφανίζοντας άνοδο 56,07%. Ενώ σε ομιλικό επίπεδο, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 31,02% και διαμορφώθηκε σε 75,4 εκατ. ευρώ από 57,5 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά.

Τι μέλει γενέσθαι το 2023; Η διοίκηση εκτιμά ότι τόσο ο όμιλος όσο και η εταιρεία θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και αναμένει αξιόλογα ποσοστά αύξησης των πωλήσεων τους. Η χρονιά εξάλλου ξεκίνησε με θετικές προοπτικές και με ιδιαίτερα ικανοποιητικές επιδόσεις, έχοντας ως βάση την ωρίμανση των υπαρχόντων προϊόντων, τα νέα είδη στην αγορά και την περαιτέρω εδραίωση του brand της Skroutz.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.