10 Μάι 2024
READING

Απολλώνιον: Πώς ο Σαντορινιός Μανώλης Καραμολέγκος έχτισε έναν φούρνο 24 εκατομμυρίων

3 MIN READ

Απολλώνιον: Πώς ο Σαντορινιός Μανώλης Καραμολέγκος έχτισε έναν φούρνο 24 εκατομμυρίων

Απολλώνιον: Πώς ο Σαντορινιός Μανώλης Καραμολέγκος έχτισε έναν φούρνο 24 εκατομμυρίων

Λίγο πριν το 2022 ο Μανώλης Καραμολέγκος έπαιρνε δύο καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον ενός ομίλου που ξεκίνησε από έναν φούρνο στη Σαντορίνη τη δεκαετία του ’50: η μία αφορούσε στην εισαγωγή της Καραμολέγκος ΑΕΒΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η άλλη στην είσοδο στην αλυσίδα φούρνων Απολλώνιον.

Η δεύτερη μάλιστα έγινε παράλληλα με την εξαγορά μετοχικού κεφαλαίου των αρτοζαχαροπλαστείων Εστία στη Θεσσαλονίκη, από τα οποία αποχώρησε δύο χρόνια μετά, για να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του Απολλώνιον. Και φέρεται να δικαιώθηκε, όπως μαρτυρούν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 της κατά 60% θυγατρικής του ομίλου, η οποία το 2023 βαδίζει προς τζίρο 24 εκατομμυρίων από τα 29 καταστήματα που λειτουργεί σε ολόκληρη την Αττική. 

Το 2022, η αλυσίδα είχε σπάσει ήδη το φράγμα των 23 εκατομμυρίων, με τα έσοδά της να έχουν αυξηθεί κατά 24%, ενώ παράλληλη ήταν και η αύξηση, σε απόλυτους αριθμούς, του μικτού κέρδους της εταιρείας, μεταξύ των χρήσεων 2022 και 2021. Εντός του 2022, οι φούρνοι Απολλώνιον ανέκτησαν σε σημαντικό βαθμό τις πωλήσεις τις οποίες είχαν απωλέσει στα προηγούμενα έτη λόγω της πανδημίας, με τη διοίκηση υπό το Μανώλη Καραμολέγκο να εκτιμά πως το 2023 η αύξηση των πωλήσεων θα συνεχιστεί τόσο ποσοτικά, όσο και αξιακά.

Οι προβλέψεις θέλουν όλα τα μεγέθη της εταιρείας να διαμορφώνοναι σημαντικά βελτιωμένα, σε σχέση με την κλειόμενη χρήση. Παράλληλα με τις προσπάθειες για την επαναφορά του κύκλου εργασιών στα προ πανδημίας επίπεδα, η διοίκηση εξακολουθεί να επιδιώκει αύξηση των εσόδων και επιστροφή στην κερδοφορία, μέσα από την επέκταση του δικτύου καταστημάτων τα οποία μπορούν να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους προωθώντας τα προϊόντα της, όπως επίσης και μέσα από την βελτίωση των όρων λειτουργίας των μονάδων παραγωγής και των καταστημάτων της εταιρείας. Στις κάτω γραμμές του ισολογισμού, μάλιστα, φαίνεται, να περιορίζονται και οι ζημιές, από 820 χιλ. σε 463 χιλιάδες ευρώ.

Όχημα για την αλλαγή σελίδας της Απολλώνιον ήταν η στροφή σε καταστήματα νέας εποχής που έκανε η Απολλώνιον το καλοκαίρι του 2021. Ξεκινώντας από τη Γλυφάδα, έφερε μια νέα φιλοσοφία, παράγοντας και πουλώντας νέα σνακ, γεύματα και ροφήματα, αλλά η μεγάλη αλλαγή που τόλμησε η διοίκηση ήταν το σερβιριζόμενο brunch, με τον καφέ να λαμβάνει πρωταγωνιστική θέση.

Η διοίκηση αναμένει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 14% την περίοδο 2022-2025, ενώ και η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά προσεγγίζοντας επίπεδα παρόμοια με εκείνα πριν από την πανδημία, σύμφωνα με τους στόχους που τέθηκαν όταν ο όμιλος εξήλθε από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Νέες επενδύσεις της Καραμολέγκος με στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Απολλώνιον, εξάλλου, στηρίζει το τζίρο του ομίλου, που το 2023 προσέγγισε τα 132 εκατομμύρια, ανάπτυξη της τάξης του 22,4%, η οποία προέρχεται από αύξηση τιμών κατά 15% και από αύξηση όγκου πωλήσεων κατά 7,4%. Ενάμιση χρόνο μετά την έξοδο από το Χ.Α. όπου διαπραγματεύονταν οι μετοχές επί 23 χρόνια, η εταιρεία συνεχίζει να υλοποιεί επενδυτικό πλάνο 60 εκατομμυρίων, το οποίο ολοκληρώνεται φέτος, αλλά δίνει τη σκυτάλη σε νέα έργα. 

Πρόκειται για projects που θα προχωρήσουν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εντός του 2022 εγκρίθηκε ο φάκελος για δανειακή σύμβαση με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης και την Εθνική Τράπεζα που θα χρηματοδοτήσει το έργο και με εμπορικό δάνειο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου έργου ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια (μέρος αυτού θα καλυφθεί με ίδια συμμετοχή), ενώ αναμένεται να περατωθεί εντός του πρώτου τρίμηνου του 2024. Ήδη εντός του 2022 υπήρξε σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση των έργων.

Σε αυτά περιλαμβάνεται η εγκατάσταση νέα γραμμής παραγωγής ψωμιού και η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, η εγκατάσταση φωτοβολταικών πάνελ στις οροφές των νέων εγκαταστάσεων, η επέκταση του κέντρου διανομής κατά 4.500 τετραγωνικά μέτρα και η ενσωμάτωση ρομποτικών μηχανημάτων και η κατασκευή υπερσύγχρονου κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στο Κορωπί, που φέρεται να ολοκληρώνεται πριν την εκπνοή του 2023.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.