02 Μάι 2024
READING

Γιατί η Adidas μηνύει τον Ye;

4 MIN READ

Γιατί η Adidas μηνύει τον Ye;

Γιατί η Adidas μηνύει τον Ye;

Η Adidas κινείται νομικά εναντίον του Kanye West για την κατάχρηση κεφαλαίων Yeezy

Η σύγκρουση μεταξύ του παγκόσμιου κολοσσού αθλητικών ειδών Adidas και του ράπερ-σχεδιαστή Kanye West συνεχίζει να γίνεται πρωτοσέλιδο. Η διάσημη σειρά Yeezy υπήρξε τεράστια εμπορική επιτυχία και για τα δύο μέρη, συγκεντρώνοντας δισεκατομμύρια σε έσοδα ετησίως. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί για υπεξαίρεση κεφαλαίων της Yeezy οδήγησαν την Adidas να μηνύσει τον Kanye West.

Πριν από αυτό

Η Adidas διέλυσε την εξαιρετικά προσοδοφόρα συνεργασία της με τον Ye τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από μια σειρά αντισημιτικών σχολίων που έκανε. Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι, όπου ο ράπερ φορούσε ένα πουκάμισο που είχε πάνω του την φράση “White Lives Matter”, η οποία είναι γνωστή ως μια φράση λευκής υπεροχής.

Διαβάστε ακόμα: Η Adidas κόβει οριστικά τους δεσμούς με τον Kanye West

Ο Ye έκανε επίσης αντισημιτικά σχόλια και κατηγόρησε τη χρήση ουσιών ως αιτία του θανάτου του George Floyd, που πυροδότησε το κίνημα “Black Lives Matter” το 2021. Λίγο αργότερα ο ράπερ ανήρτησε στο Twitter μία εικόνα στην οποία ήταν μπλεγμένη μία σβάστικα -σύμβολο συνώνυμο των Ναζί- μαζί με το εβραϊκό Άστρο του Δαβίδ. Το tweet, που λίγη ώρα μετά κατέβηκε, οδήγησε μάλιστα στον αποκλεισμό του λογαριασμού του από την πλατφόρμα.

Μάλιστα συνέχισε να χλευάζει απευθείας την Adidas. Χαρακτηριστική είναι η φράση του σε ένα επεισόδιο του podcast Drink Champs, που πλέον έχει διαγραφεί: “μπορώ να πω αντισημιτικά πράγματα κι όμως η Adidas δεν μπορεί να με αφήσει. Τι να κάνουμε δηλαδή;”. Κι όμως, ακόμη και με τέτοιες προσβλητικές δηλώσεις, η Adidas χρειάστηκε τρεις ολόκληρες εβδομάδες για να διακόψει τις σχέσεις μαζί του – αλλά τελικά το έκανε.

Αγωγή 100 εκατομμυρίων δολαρίων της Adidas κατά του Kanye West

Τώρα η μάρκα αθλητικών ειδών ισχυρίζεται ότι ο West χειρίστηκε λανθασμένα 100 εκατομμύρια δολάρια από κονδύλια marketing που προορίζονταν ειδικά για την προώθηση της σειράς Yeezy. Σύμφωνα με επίσημα δικαστικά έγγραφα, τα χρήματα κατατέθηκαν αρχικά σε δύο λογαριασμούς Yeezy που προορίζονταν για διαφημιστικά έξοδα. Ωστόσο, η Adidas ισχυρίζεται ότι ο West εκτρέπει αυτά τα κεφάλαια για άλλους αδήλωτους σκοπούς.

Μάλιστα, σε ένα podcast του 2020, ο Kanye West αναφέρθηκε στην απόφασή του να χρησιμοποιήσει τον διαφημιστικό προϋπολογισμό του Yeezy για άλλα εγχειρήματα, δηλώνοντας ότι τα Yeezys πουλούσαν μόνα τους και, ως εκ τούτου, επένδυσε τα χρήματα στην περιοδεία του Sunday Service. Αυτές οι παρατηρήσεις χρησιμεύουν πλέον ως κρίσιμο στοιχείο στη μήνυση της Adidas, υπονομεύοντας ενδεχομένως την υπεράσπιση του West.

Δυσλειτουργική σχέση και ισχυρισμοί για ανάρμοστη συμπεριφορά

Η δικαστική διαμάχη είναι το τελευταίο από μια σειρά περιστατικών που έχουν αποκαλύψει την ταραχώδη δυναμική μεταξύ του Kanye West και της Adidas. Ένα δημοσίευμα του Rolling Stone τον περσινό Νοέμβριο ανέδειξε διάφορα ζητήματα εντός της μάρκας Yeezy υπό την ηγεσία του West, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών για ανταλλαγή πορνογραφικού υλικού με τους υπαλλήλους. Ενώ η σειρά Yeezy αποδείχθηκε εξαιρετικά κερδοφόρα, αποφέροντας δισεκατομμύρια ετησίως, ο διασπαστικός χαρακτήρας των ενεργειών του West δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της συνεργασίας τους.

Διαβάστε ακόμα: Πώς σκοπεύει η Adidas να σταματήσει τις γυναίκες να εγκαταλείπουν τον αθλητισμό;

Το ρίσκο των συνεργασιών με celebrities

Η συνεχιζόμενη δικαστική διαμάχη μεταξύ της Adidas και του Kanye West για τα καταχρηστικά κεφάλαια Yeezy έριξε φως στην πολυπλοκότητα των συνεργασιών μεταξύ διασημοτήτων και εμπορικών σημάτων στη βιομηχανία της μόδας. Η απόφαση της Adidas να λύσει τη συνεργασία πέρυσι μετά από αντισημιτικά σχόλια αναδεικνύει τη σημασία των αξιών και της φήμης μιας μάρκας στη διατήρηση συνεργασιών με άτομα υψηλού προφίλ.

Καθώς εκτυλίσσεται η νομική μάχη, ο κόσμος της μόδας παρακολουθεί στενά για να δει πώς αυτή η υπόθεση υψηλού προφίλ θα επηρεάσει τις μελλοντικές συνεργασίες και τις επιχειρηματικές πρακτικές στον κλάδο. Αποτελεί υπενθύμιση ότι η επιτυχία στον κόσμο της μόδας υπερβαίνει τα χρηματικά κέρδη και τη δημοτικότητα και απαιτεί την τήρηση ηθικών προτύπων και αξιών που βρίσκουν απήχηση τόσο στους καταναλωτές όσο και στους ενδιαφερόμενους.

Με πληροφορίες από Glossy

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.