01 Μάι 2024
READING

Aegean-Sky Express: Ο πόλεμος τιμών στις ελληνικές αεροπορικές

3 MIN READ

Aegean-Sky Express: Ο πόλεμος τιμών στις ελληνικές αεροπορικές

Aegean-Sky Express: Ο πόλεμος τιμών στις ελληνικές αεροπορικές

Ένα διαρκές μπραντεφέρ παίζεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο ελληνικών αεροπορικών εταιρειών, της Aegean και της Sky Express. Ένα μπραντεφέρ που καθοδηγείται ουσιαστικά από τον πόλεμο τιμών, στον οποίο έχουν επιδοθεί οι δύο εταιρείες με κατά καιρούς εκατέρωθεν προσφορές και συγκεκριμένες προωθητικές ενέργειες για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Αυτό όμως που κυρίως παρατηρείται, είναι το γεγονός ότι η Sky Express δίνει αρκετά μεγαλύτερη σημασία στην τιμολογιακή της τιμή σε βάθος χρόνου, ενώ η Aegean φαίνεται να λειτουργεί κατά έναν τρόπο με την βεβαιότητα του κυρίαρχου της αγοράς, διατηρώντας ή και αυξάνοντας τις τιμές στα εισιτήρια που διαθέτει προς τους πελάτες της ιδίως σε περιόδους αιχμής και μεγαλύτερης ζήτησης. Μία δοκιμή να κλείσει κάποιος εισιτήριο για το Σαββατοκύριακο των εκλογών όπου αρκετοί είναι εκείνοι που ταξιδεύουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να ψηφίσουν, θα σας δώσει μία διάσταση της πολιτικής που ακολουθεί η Aegean. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στρέφονται στην Sky Express αναζητώντας μία ικανή εναλλακτική, η οποία θα τους διασφαλίσει εισιτήρια σε καλύτερη τιμή με ελάχιστα λιγότερες υπηρεσίες εντός του αεροσκάφους.

Αυξημένο το κόστος των αερομεταφορών

Συνολικά όμως στην ευρύτερη αεροπορική αγορά, το αυξημένο κόστος στα καύσιμα και οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση για ταξίδια έχει οδηγήσει τις τιμές των εισιτηρίων σε υψηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων για Ελλάδα έχουν καταγράψει άνοδο, η οποία στη διάρκεια της φετινής χρονιά και σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους κυμαίνεται από 20% μέχρι 30% σε σύγκριση με το 2022. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η αύξηση είναι μικρότερη και κινείται κοντά στην περιοχή του 10%. Και από εκεί που κάποτε η Ελλάδα συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους προσιτούς ή οικονομικούς προορισμούς, πλέον αυτό δεν συμβαίνει. Μάλιστα η χώρα μας είναι ακριβότερη σε σύγκριση με άλλους προορισμούς της ευρύτερης μεσογειακής λεκάνης όπως η Ισπανία ή και η Ιταλία. 

Iσχυρός ο ανταγωνισμός των δύο

Στο παιχνίδι του ανταγωνισμού μπαίνουν νέοι προορισμοί, οι οποίοι αυξάνουν το μεταφορικό έργο των δύο ελληνικών συμφερόντων αεροπορικών εταιρειών. Η Aegean για παράδειγμα ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες 18 νέα δρομολόγια σε 14 χώρες για το χειμώνα του 2023. Στο δίκτυό της, όπως έγινε γνωστό χθες, εντάσσονται νέοι προορισμοί της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης, με την αεροπορική να συνδέει την Αθήνα με το Ντουμπάι, το Λούξορ, το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, το Ινσμπρουκ (Αυστρία), την Μπρατισλάβα (Σλοβακία), το Μπακού (Αζερμπαϊτζάν), το Κισινάου (Μολδαβία) και για πρώτη φορά το Κάιρο με τη Θεσσαλονίκη.

Στο πρώτο μισό του 2023 η Aegean έβαλε στα αεροπλάνα της 2 εκατομμύρια περισσότερους επιβάτες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό μισό του έτους. Κι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η μεγαλύτερη ελληνική αεροπορική εταιρεία μεγαλώνει το εκτόπισμά της στο εξωτερικό. Νέοι προορισμοί και χώρες, είναι αυτές που φέρνουν περισσότερα εισιτήρια και έσοδα για την εταιρεία. 

Από την πλευρά της η Sky Express την περασμένη άνοιξη πρόσθεσε και αυτή νέα δρομολόγια αυξάνοντας κατά 20% τις προσφερόμενες θέσεις με δρομολόγια σε 12 χώρες και 34 προορισμούς στο εσωτερικό της χώρας. 

Εκτός των άλλων στο στόλο της SKY express προστέθηκαν φέτος τα δύο πρώτα AIRBUS A321neo, ενισχύοντας τα δρομολόγια από και προς το Λονδίνο και το Παρίσι. Η εταιρεία εξυπηρετεί ήδη δρομολόγια προς τις Βρυξέλλες, τη Λάρνακα, το Λονδίνο (Gatwick), το Μιλάνο, το Μόναχο, το Παρίσι, τη Ρώμη και τη Σόφια. Για το φετινό καλοκαίρι προστίθενται το Άμστερνταμ, η Λιλ, η Λυών, η Μασσαλία και η Νάντη, η Κοπεγχάγη και το Μπιλούντ της Δανίας, το Weeze της Γερμανίας, το Κόσιτσε της Σλοβακίας, η Βαρσοβία και οι πόλεις Gdansk, Poznan, Katowice, Rzeszów και Wroclaw της Πολωνίας, το Βουκουρέστι, η Τιμισοάρα, το Ιάσιο, η Targu Mureș, η Cluj-Napoca, και η πόλη Sibiu (Τρανσυλβανία) της Ρουμανίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.