02 Μάι 2024
READING

Τι μας κάνει να εγκαταλείπουμε το καλάθι;

3 MIN READ

Τι μας κάνει να εγκαταλείπουμε το καλάθι;

Τι μας κάνει να εγκαταλείπουμε το καλάθι;

Αποκωδικοποίηση της εγκατάλειψης καλαθιού

Σε μια εποχή όπου οι ηλεκτρονικές αγορές έχουν γίνει βασικό στοιχείο της καθημερινότητας, οι retailers προσπαθούν συνεχώς να κατανοήσουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών για να μειώσουν τα ποσοστά εγκατάλειψης του καλαθιού και να βελτιώσουν την αγοραστική εμπειρία.

Τι σημαίνει όμως “εγκατάλειψη του καλαθιού αγορών” (shopping cart abandonment); Σημαίνει ότι ένας δυνητικός πελάτης ξεκινά τη διαδικασία πληρωμής μιας ηλεκτρονικής παραγγελίας, αλλά εγκαταλείπει τη διαδικασία πριν ολοκληρώσει την αγορά. Οποιοδήποτε προιόν εισέρχεται στο καλάθι αγορών αλλά δεν ολοκληρώνεται ποτέ η συναλλαγή, θεωρείται ότι έχει “εγκαταλειφθεί”.

Διαβάστε ακόμα: Click, Shop, Track: Ο νέος κανόνας των παραδόσεων στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Μία πρόσφατη παγκόσμια έρευνα από την εταιρεία logistics, DHL, έδειξε ότι ένα εντυπωσιακό 95% των καταναλωτών παγκοσμίως, έχουν εγκαταλείψει μια ηλεκτρονική αγορά λόγω της μη διαθεσιμότητας των προτιμώμενων επιλογών παράδοσης – όπως η παράδοση στο σπίτι ή η αποστολή σε θυρίδες δεμάτων ή καταστήματα. Αυτή η διαπίστωση είναι πολύ σημαντική για τους retailers που επιθυμούν να ελαχιστοποιήσουν τα ποσοστά εγκατάλειψης καλαθιού. Τι ωθεί, όμως, τους καταναλωτές να ολοκληρώσουν ή να εγκαταλείψουν μια ηλεκτρονική αγορά;

Έλλειψη εμπιστοσύνης στις εταιρείες παράδοσης

Η εμπιστοσύνη στις εταιρείες παράδοσης αναδείχθηκε ως σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τις αγοραστικές αποφάσεις. Μόνο στη Βόρεια Αμερική, το 62% των καταναλωτών θέλουν να γνωρίζουν την εταιρεία παράδοσης που χειρίζεται τα δέματά τους πριν από την πραγματοποίηση μιας παραγγελίας. Επιπλέον, το 35% θα εγκατέλειπε το καλάθι του αν δεν εμπιστευόταν την εταιρεία παροχής υπηρεσιών παράδοσης.

Το φάσμα των κοινωνικών αγορών

Στην ψηφιακή εποχή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μετατραπεί σε κόμβο αγορών, με επτά στους δέκα καταναλωτές παγκοσμίως να χρησιμοποιούν τις κοινωνικές πλατφόρμες για να εμπνευστούν για τις αγορές τους. Υπάρχει ωστόσο  ένα γεωγραφικό παράδοξο – μόνο το 20% των καταναλωτών στη Βόρεια Αμερική χρησιμοποιούν τα social media για αγορές, σε σύγκριση με το 48% των Ευρωπαίων.

Συνδρομητικές υπηρεσίες: Μια αυξανόμενη τάση

Οι συνδρομητικές υπηρεσίες μέσω e-retailers αυξάνουν τη δημοτικότητά τους. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 43% των καταναλωτών στις ΗΠΑ έχουν τουλάχιστον μία συνδρομή σε έναν online retailer, με τα τρόφιμα να αποτελούν την πιο προτιμώμενη επιλογή. Αντίθετα, το 32% των Καναδών καταναλωτών έχουν μια συνδρομή, με τα προϊόντα ομορφιάς να ηγούνται της λίστας προτίμησής τους.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το TikTok μπαίνει στο e-commerce

Ανησυχίες βιωσιμότητας στις ηλεκτρονικές αγορές

Το δίλημμα της “πράσινης” παράδοσης εμφανίστηκε επίσης σε περίοπτη θέση στην έρευνα. Ενώ ένας σημαντικός αριθμός καταναλωτών εκτιμούν τη βιωσιμότητα στις ηλεκτρονικές αγορές, μόνο ένα μικρό μέρος είναι διατεθειμένο να πληρώσει επιπλέον για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον παράδοση. Είναι ενδιαφέρον, επίσης, ότι πολλοί καταναλωτές είναι πρόθυμοι να δεχτούν μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης αν αυτό σήμαινε μια πιο βιώσιμη διαδικασία παράδοσης.

Σύγκριση τιμών μεταξύ δύο εταιρειών

Πολλές φορές η εγκατάλειψη έχει να κάνει με το γεγονός ότι η δημιουργία ενός καλαθιού αγορών γίνεται μόνο για λόγους σύγκρισης μεταξύ δύο εταιρειών, άρα κάποιος επιλέγει τα ίδια προϊόντα σε δύο εταιρείες για να δει σε ποια θα καταλήξει να αγοράσει αφού έχει δει το τελικό συνολικό κόστος. Συνεπώς το καλάθι λειτουργεί ως μέτρο σύγκρισης και αφού ο πελάτης καταλήξει στην επιλογή του το καλάθι με τις υψηλότερες τιμές εγκαταλείπεται.

Καθώς οι ηλεκτρονικές αγορές αυξάνονται, η κατανόηση των προτιμήσεων των καταναλωτών, ιδίως όσον αφορά τις επιλογές παράδοσης, είναι απολύτως απαραίτητη για τους retailers που στοχεύουν στη μείωση της εγκατάλειψης του καλαθιού και την ενίσχυση της ικανοποίησης των πελατών. Η έρευνα της DHL προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες μέσω των οποίων η παγκόσμια βιομηχανία διαδικτυακού λιανικού εμπορίου μπορεί να αξιολογήσει και να προσαρμόσει τις στρατηγικές της, ώστε να ανταποκριθεί στις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.