01 Μάι 2024
READING

Ανθεκτικοί καταναλωτές σε ασταθές τοπίο

3 MIN READ

Ανθεκτικοί καταναλωτές σε ασταθές τοπίο

Ανθεκτικοί καταναλωτές σε ασταθές τοπίο

Πώς προσαρμόζονται στην αστάθεια;

Στο σημερινό καταναλωτικό τοπίο παρατηρείται η εμφάνιση ενός νέου τύπου καταναλωτή που διαθέτει την αξιοσημείωτη ικανότητα να αλλάζει γρήγορα συμπεριφορά και να προσαρμόζεται σε απρόβλεπτες συνθήκες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη μελέτη της Accenture.

Η έρευνα “Consumer Pulse Survey 2023”, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 καταναλωτές από 16 χώρες, αποκάλυψε ότι το 85% των καταναλωτών αισθάνονται ότι ζουν σε κατάσταση αβεβαιότητας, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (52%) εκτιμούν ότι η αβεβαιότητα αυτή θα συνεχιστεί για περισσότερο από ένα χρόνο.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στα mobile apps;

Πού στρέφονται οι δαπάνες τους

Εξαιρετικό ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει η μετατόπιση των καταναλωτών αναφορικά με τον τρόπο που προτεραιοποιούν πλέον τις ανάγκες τους. Η μελέτη αποκάλυψε ότι 7 στους 10 σχεδιάζουν να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τις δαπάνες τους για ταξίδια αναψυχής το επόμενο έτος, παρά τον περιορισμό των δαπανών τους στις περισσότερες κατηγορίες .

Το παραπάνω, δεν τους κάνει φυσικά να αγνοούν την πραγματικότητα του κόσμου. Περισσότεροι από τους μισούς (56%) πιστεύουν ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα, ενώ μια σημαντική πλειοψηφία της τάξης του 68% ισχυρίζεται ότι είναι πιο προσεκτικοί όταν λαμβάνουν αποφάσεις.

Ενθαρρυντικό γεγονός αποτελεί το 44% των συμμετεχόντων που θεωρεί ότι οι προκλήσεις που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια έφεραν ευκαιρίες, με το 61% να στρέφεται σε νέες εμπειρίες και να υιοθετεί καινούριες συνήθειες στην καθημερινή του ζωή.

Κατανόηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς

Η κατανόηση της συμπεριφοράς των καταναλωτών είναι κρίσιμη για τους retailers και τα εμπορικά σήματα για να ευδοκιμήσουν στη σημερινή δυναμική αγορά. Οποιαδήποτε γενίκευση εξάλλου θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια, αφού κάθε τύπος καταναλωτή -από τον πιο ανθεκτικούς μέχρι τους ευάλωτους και τους διαρκώς ανήσυχους- θέλει να κάνει τις αγορές του με τρόπο που θα είναι προς το βέλτιστο συμφέρον του. Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι όσοι επιδεικνύουν ανθεκτικότητα τείνουν να εμφανίζουν μαξιμαλιστικά χαρακτηριστικά, ακόμη και εν μέσω αβεβαιότητας.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το gaming φέρνει μία νέα εποχή για το marketing

Και υπέρ της βιωσιμότητας

Ο ρόλος της βιωσιμότητας είναι υψίστης σημασίας για την κατανόηση των προτιμήσεων των ανθεκτικών καταναλωτών, οι οποίοι έχουν όλο και μεγαλύτερη συνείδηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και της κοινωνικής ευθύνης. Οι μάρκες που ενσωματώνουν βιώσιμες πρακτικές και επιδεικνύουν τη δέσμευσή τους για τη μείωση του οικολογικού τους αποτυπώματος είναι πιο πιθανό να έχουν απήχηση στους εν λόγω καταναλωτές. Αυτό περιλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης, η μείωση των αποβλήτων και η υποστήριξη πρακτικών δίκαιου εμπορίου.

Τα brands, όπως είναι λογικό, θέλουν να προσεγγίσουν όλες τις ομάδες καταναλωτών. Η ομάδα όμως  που θα συνεισφέρει πιο σημαντικά στα έσοδά τους, είναι αναμφίβολα εκείνη των ανθεκτικών καταναλωτών. Οι retailers επιλέγουν για το λόγο αυτό να αξιοποιήσουν και να προσαρμόσουν τις στρατηγικές marketing ώστε να προσεγγίσουν εκείνους που, εν μέσω αστάθειας, συνεχίζουν να επενδύουν σε αυτά που τους κάνουν πλουσιότερους: συναισθήματα και αξίες.

Με πληροφορίες από ESM Magazine

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.