01 Μάι 2024
READING

Η παγκόσμια επιδίωξη της ισότητας το 2023

3 MIN READ

Η παγκόσμια επιδίωξη της ισότητας το 2023

Η παγκόσμια επιδίωξη της ισότητας το 2023

Το εξελισσόμενο τοπίο της ποικιλομορφίας

Ο αγώνας για πραγματική εκπροσώπηση και ισότητα συνεχίζεται το 2023, αναδεικνύοντας τόσο τα επιτεύγματα που έχουν σημειωθεί όσο και τον μακρύ δρόμο που είναι ακόμη μπροστά μας. Καθώς οι εταιρείες, οι κοινότητες και οι ίδιοι οι άνθρωποι κάνουν αυτό το ταξίδι, ξεχωρίζουν διάφορα ορόσημα και προκλήσεις.

Πίσω στο 2016, η έλλειψη ποικιλομορφίας του Facebook έγινε δημόσιο θέμα συζήτησης. Με το 90% των υπαλλήλων του να είναι λευκοί και Ασιάτες και το 67% άνδρες, έδειξε με το δάχτυλο το αμερικανικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Με άλλα λόγια, το Facebook υποστήριξε τότε πως δεν είχε πολλούς μαύρους ή λατινοαμερικάνους υπαλλήλους, επειδή δεν έκαναν τα κατάλληλα μαθήματα στο λύκειο.

Διαβάστε ακόμα: Χρειάζονται οι εταιρείες έναν Chief Diversity Officer;

Ωστόσο, τέσσερα χρόνια αργότερα, το κίνημα Black Lives Matter του 2020 οδήγησε πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Meta, να πιέσουν για την ποικιλομορφία. Μέχρι το 2021, η Meta πρόσθεσε 650 μαύρους υπαλλήλους, που αποτελούν λιγότερο από το 5% της ομάδας τους, αλλά δείχνουν πρόοδο από το 2016.

Η ευρύτερη εικόνα: Ποικιλομορφία σε άνοδο

Σύμφωνα με μια ανάλυση του Bloomberg  σε δεδομένα απασχόλησης που αντιπροσωπεύουν 9 εκατομμύρια άτομα, από όλες τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν το 2021, το 94% πήγε σε έγχρωμους. Αυτή η εντυπωσιακή αλλαγή υποδηλώνει ότι τα εμπόδια δεν ήταν εξ ολοκλήρου θεσμικά, όπως ισχυρίζονταν προηγουμένως, αλλά μάλλον οργανωτική βούληση.

Ο μακρύς δρόμος

Ενώ σε ορισμένους τομείς παρατηρήθηκαν ραγδαίες αλλαγές, άλλοι αγώνες για την ισότητα διήρκεσαν δεκαετίες: Οι Αμερικανίδες που πιέζουν ενάντια σε ένα επιδεινούμενο σύστημα παιδικής φροντίδας, oι ιθαγενείς Αμερικανοί αγωνίζονται για την προστασία της αυθεντικότητας της τέχνης των ιθαγενών και η LGBTQ+ κοινότητα που υπερασπίζεται επίμονα το σεβασμό, την εκπροσώπηση και τα δικαιώματα, ακόμη και μπροστά στις συντηρητικές αντιδράσεις.

Τι γίνεται σήμερα;

Ερχόμαστε στο 2023 και οι προκλήσεις συνεχίζονται. Το ποσοστό των μητέρων που πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού αυξήθηκε, γεγονός που υποδηλώνει μεγαλύτερα προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης. Τα σχολεία είδαν περισσότερες απαγορεύσεις βιβλίων, ιδίως από συγγραφείς LGBTQ+ και μειονοτήτων. Οι τρανσέξουαλ αθλητές, ιδίως τα κορίτσια, αντιμετώπισαν περισσότερες προκαταλήψεις, και η συζήτηση γύρω από τη φυλή στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια παραμένει αμφιλεγόμενη.

Το κύμα των προσλήψεων ποικιλομορφίας μετά το κίνημα Black Lives Matter μοιάζει να έχει αρχίσει να υποχωρεί. Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι οι εταιρείες αρχίζουν να ανησυχούν για τη διατήρηση των δεσμεύσεών τους για την πολυμορφία, την ισότητα και τη συμπερίληψη (DEI), γεγονός που είναι εμφανές στην αναδίπλωση των ειδικών θέσεων και πρωτοβουλιών DEI.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης των ΗΠΑ μήνυσε την Tesla για τη δημιουργία εχθρικού εργασιακού περιβάλλοντος για τους μαύρους εργαζόμενους στο εμβληματικό εργοστάσιό της στην Καλιφόρνια.

Διαβάστε ακόμα: Η ανάγκη για περισσότερη ποικιλομορφία ώθησε τη Levi’s στην τεχνητή νοημοσύνη

Φωτεινά σημεία στον ορίζοντα

Ωστόσο, υπάρχει και μια χρυσή τομή. Οι Λατίνοι, οι οποίες σήκωσαν το κύριο βάρος των απωλειών θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, απολαμβάνουν τώρα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης. Πρωτοποριακές εγκρίσεις, όπως το χάπι αντισύλληψης χωρίς συνταγή, υπόσχονται να φέρουν επανάσταση στην υγεία των γυναικών. Ακόμη και στη λαϊκή κουλτούρα, μάρκες όπως η Barbie υιοθετούν προοδευτικές αξίες.

Η επίμονη επιδίωξη της ισότητας

Το συμπέρασμα από το 2023 είναι ότι η πραγματική αλλαγή απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και επιμονή. Παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ο αγώνας για μια χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία συνεχίζεται και, μάλιστα έχει εξελιχθεί σε μαραθώνιο. Όπως όλα δείχνουν, οι διαρκείς προκλήσεις αποτελούν μέρος της διαδικασίας πρέπει να ανταποκριθούμε για να έρθει η αλλαγή.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.