20 Σεπ 2024
READING

Η πανδημία “έφτιαξε και χάλασε” δουλειές στην Ελλάδα

3 MIN READ

Η πανδημία “έφτιαξε και χάλασε” δουλειές στην Ελλάδα

Η πανδημία “έφτιαξε και χάλασε” δουλειές στην Ελλάδα

Κινήσεις με ισχυρές αποδόσεις στη διάρκεια της πανδημίας αλλά με βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, ήταν αυτές που αφορούσαν τις επενδύσεις στις μάσκες. Μία τέτοια περίπτωση αποτέλεσε η επένδυση των Σπύρου Θεοδωρόπουλου, Γιάννη Τσερέπα και Αχιλλέα Νταβέλη, με την δημιουργία της εταιρείας Larica Face Cover με έδρα την Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας.

Η βιομηχανία από τη Λάρισα ιδρύθηκε στις 26 Μαρτίου του 2020 δηλαδή εν μέσω της πανδημίας και επένδυσε αρχικά 11,5 εκατ. ευρώ, πενταπλασιάζοντας λίγους μήνες αργότερα την παραγωγή της, και έχοντας την δυνατότητα να βγάζει από το εργοστάσιο της μηνιαίως 60 εκατομμύρια μάσκες μιας χρήσης ή 2 εκατ. την ημέρα, από 500.000 μάσκες ημερησίως που ήταν η αρχική της δυναμικότητα. Ταυτόχρονα όμως εισήλθε και στην παραγωγή της πρώτης ύλης, όντας η πρώτη πανευρωπαϊκά καθετοποιημένη μονάδα στο είδος της. Ο λόγος για το μέλη μπλοκ, που χρησιμοποιείται ως βασικό υλικό σε βρεφικές πάνες και σερβιέτες και χρησιμεύει και για την παραγωγή στου ενδιάμεσου φίλτρου που διαθέτει μία μάσκα.

Τι έφερε η επόμενη μέρα της πανδημίας

Η επόμενη μέρα μετά την πανδημία, όπως ήταν λογικό έφερε μεγάλη μείωση στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας αλλά και του τομέα παραγωγής μασκών. Στην προκειμένη περίπτωση η υπέστη μείωση της τάξης του 45,5% το 2022 καθώς από 3,46 εκατ. ευρώ το 2021 υποχώρησε σε 1,88 εκατ. ευρώ. Το μεικτό αποτέλεσμα της εταιρείας ήταν ζημιογόνο στις – 412.152 ευρώ από 137.659 ευρώ το 2021, ενώ αρνητικό στις – 852.109 ήταν το αποτέλεσμα προ τόκων και φόρων από – 694.823 ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση. Οι ζημιές μετά φόρων το 2022 διαμορφώθηκαν σε -1,27 εκατ. ευρώ από -1,05 εκατ. ευρώ το 2021.

Όμως και ο όμιλος Πλαστικά Θράκης μπήκε στην παραγωγή μασκών με δυναμικότητα 1,5 εκατομμύρια μάσκες ημερησίως εν μέσω πανδημίας στα εργοστάσια της Θράκης, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας, επενδύοντας 3 εκατομμύρια ευρώ για εγκατάσταση γραμμών παραγωγής και στις τρεις προαναφερόμενες βιομηχανικές μονάδες. Η επιχείρηση τον Απρίλιο του 2020 ήταν μεταξύ των εταιρειών που ανέλαβαν να τροφοδοτήσουν τη χώρα με υγειονομικές μάσκες. Η Πλαστικά Θράκης είχε σχετική τεχνογνωσία, ιδίως με τη θυγατρική της Don & Low στη Σκωτία. Έγιναν και στις εδώ γραμμές παραγωγής ορισμένες τροποποιήσεις και ακολούθησε η «χρυσή» τριετία 2020-2022, όπου ο όμιλος εκτός από τις παραδοσιακές του δραστηριότητες σε τεχνικά υφάσματα και συσκευασία κατασκεύαζε και υγειονομικό υλικό για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η δραστηριότητα αυτή απέφερε ισχυρή κερδοφορία, εικόνα που πλέον δεν υφίσταται καθότι η ζήτηση για προϊόντα πρόληψης κατά της πανδημίας κατακρημνίστηκε. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, το πρώτο τρίμηνο του 2023 και στη συνέχεια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 παρουσιάστηκε σημαντική μείωση κερδών σε σχέση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα των περασμένων ετών. Το 2019 -τελευταίο έτος πριν την εμφάνιση της πανδημίας- ο όμιλος είχε εμφανίσει καθαρά κέρδη 4 εκατ. ευρώ. Το 2020 τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 38 εκατ ευρώ, το 2021 εκτινάχθηκαν στα 72,5 εκατ. ευρώ και το 2022 -χρονιά που σταδιακά η ζήτηση για υγειονομικά προϊόντα υποχωρούσε- διαμορφώθηκαν στα 26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 22 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις παραδοσιακές της δραστηριότητες.

Η επένδυση του Παπουτσάνη στα αντισηπτικά

Μία ακόμα περίπτωση όμως ήταν και η επένδυση πολλών εταιρειών στον τομέα των αντισηπτικών. Στο πρώτο δίμηνο του 2023 η κατηγορία αυτή παρουσίασε πτώση πωλήσεων κατά 56% στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, καθώς οι Έλληνες καταναλωτές φάνηκε σταδιακά να εγκαταλείπουν τη συγκεκριμένη συνήθεια που έφερε μαζί της η πανδημία για την απολύμανση χεριών και επιφανειών.

Ο Παπουτσάνης ήταν μία από τις εταιρείες που είχε επενδύσει σε αυτόν τον τομέα και που παρόλ’ αυτά δεν φάνηκε να επηρεάζεται σημαντικά καθότι η ευρύτερη δραστηριότητά του που επικεντρώνεται σε προϊόντα ατομικής καθαριότητας και υγιεινής αλλά και η εξαγορά και ανάπτυξη της σαπωνοποιίας Αρκάδι, ενισχύουν τις προοπτικές της επιχείρησης για τα επόμενα χρόνια. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.