01 Μάι 2024
READING

Η δουλειά μας “πνίγει” την ζωή μας;

3 MIN READ

Η δουλειά μας “πνίγει” την ζωή μας;

Η δουλειά μας “πνίγει” την ζωή μας;

Η κρίση των εργασιακών σχέσεων

Στο σημερινό κόσμο της συνεχούς επικοινωνίας και των επιχειρήσεων που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, η χάραξη της γραμμής μεταξύ επαγγελματικών υποχρεώσεων και προσωπικής ευημερίας δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη. Μια πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με την ποιότητα της σχέσης που έχουν οι εργαζόμενοι με την εργασία τους, ρίχνοντας φως σε ένα ζήτημα που επηρεάζει κάτι περισσότερο από την ικανοποίηση από την εργασία.

Μια ολοκληρωμένη έρευνα της Hewlett-Packard (HP,) η οποία συγκέντρωσε πληροφορίες από περισσότερους από 15.000 επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο, έδειξε ότι μόλις το ένα τρίτο θεωρεί τη σχέση του με την εργασία υγιή. Αυτή η ανισορροπία δεν διαχέεται μόνο στην προσωπική ζωή, αλλά προκαλεί επίσης κρίση ταυτότητας και ψυχικής υγείας.

Διαβάστε ακόμα: Η ηγεσία έχει τους δικούς της, άγραφους κανόνες

Το κόστος των ανισόρροπων εργασιακών σχέσεων

Ενώ ορισμένοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν αμείλικτα ωράρια, καταγράφοντας πάνω από 60 ώρες εβδομαδιαίως, άλλοι βρίσκονται καθηλωμένοι στις συσκευές τους, απαντώντας σε μηνύματα εργασίας ακόμη και μετά τις επίσημες ώρες. Αυτή η θόλωση των ορίων δεν αφορά μόνο την εργασιακή ηθική – είναι μία αντανάκλαση βαθύτερων ζητημάτων αυτοεκτίμησης και δυσκολίας στον καθορισμό ορίων.

Αυτή η ανισορροπία έχει σημαντικές επιπτώσεις. Περίπου το 45% των εργαζομένων παρατηρούν ότι οι προσωπικές τους σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια πλήττονται από τις ανθυγιεινές σχέσεις τους με την εργασία τους και το 55% είναι πολύ εξαντλημένο για να ακολουθήσει τα χόμπι του.

Αλλαγή προτεραιοτήτων

Είναι ενδιαφέρον ότι οι προοπτικές των εργαζομένων σχετικά με το τι εκτιμούν στην επαγγελματική τους ζωή φαίνεται να εξελίσσονται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το εντυπωσιακό 83% θα δεχόταν πρόθυμα μια μείωση στο μισθό του, αν αυτό σήμαινε μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία. Αυτή η αλλαγή στη στάση μπορεί να αποδοθεί στην παγκόσμια πανδημία, η οποία έκανε τους ανθρώπους να επανεκτιμήσουν τι περιμένουν από τους εργοδότες τους, ενώ ταυτόχρονα επαναπροσδιόρισε τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Οι πυλώνες μιας υγιούς εργασιακής σχέσης

Η έκθεση της HP υπογραμμίζει τι χρειάζεται για να έχει κάποιος καλή σχέση με τη δουλειά του. Αρχικά, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αισθάνονται ότι η δουλειά τους έχει νόημα – βρίσκουν σκοπό και ικανοποίηση. Είναι επίσης σημαντικό να έχουν ηγέτες με κατανόηση και η εταιρεία να λαμβάνει αποφάσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο. Επιπλέον, η παροχή υποστήριξης για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, η εξασφάλιση πρόσβασης στα κατάλληλα εργαλεία και την τεχνολογία και η προσφορά κατάλληλων χώρων εργασίας είναι καθοριστικής σημασίας για να εργάζονται αποτελεσματικά.

Διαβάστε ακόμα: Οι “κόκκινες σημαίες” του burnout

Αναλαμβάνοντας τον έλεγχο των εργασιακών σχέσεων

Οι άνθρωποι θα πρέπει να αναγνωρίζουν τα σημάδια μιας τοξικής εργασιακής σχέσης και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα. Οι ανοιχτές συζητήσεις με τους προϊσταμένους, ο καθορισμός σαφών ορίων και, εάν είναι απαραίτητο, το ενδεχόμενο αλλαγής εργασίας είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ενώ το σύγχρονο εργασιακό τοπίο προσφέρει πολλές ευκαιρίες, φέρνει επίσης προκλήσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ευημερία μας. Η αναγνώριση αυτών των προκλήσεων και η λήψη συνειδητών μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Με πληροφορίες από Work Life

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.