03 Μάι 2024
READING

Χρυσοτόκος όρνιθα για τους οίκους πολυτελείας η Βουκουρεστίου

4 MIN READ

Χρυσοτόκος όρνιθα για τους οίκους πολυτελείας η Βουκουρεστίου

Χρυσοτόκος όρνιθα για τους οίκους πολυτελείας η Βουκουρεστίου

Η ακρίβεια δε φαίνεται να θαμπώνει τη λάμψη των ειδών πολυτελείας, όπως μαρτυρούν οι επιδόσεις των οίκων της Hermes, της Prada, της Rolex και της Louis Vuitton στην Ελλάδα, δίνοντας τη σκυτάλη και σε άλλα brands που επιχειρούν την είσοδό τους στην εγχώρια αγορά.

Παρά τον υψηλό πληθωρισμό, η Ελλάδα φαίνεται έτοιμη να ακολουθήσει την παγκόσμια τάση, που θέλει την αγορά ειδών πολυτελείας να τρέχει με ανάπτυξη 5% έως 12% σε ετήσια βάση το 2023, καθώς η ζήτηση αποκτά δυναμική στη μετα-πανδημική εποχή, σύμφωνα με νέα έκθεση της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης Bain. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Prada, η οποία με ένα μόνο κατάστημα στη Βουκουρεστίου 17 κατάφερε σχεδόν να τριπλασιάσει το τζίρο της σε σύγκριση με το διάστημα πριν από την πανδημία. Τα έσοδα της ελληνικής θυγατρικής του ιταλικού οίκου εκτοξεύτηκαν το 2022 σε 9,18 εκατομμύρια, από 3,62 εκατ. το 2019 και από 4,7 εκατομμύρια το 2022, ενώ η εταιρεία μπήκε σε τροχιά κερδοφορίας. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων έφτασαν τα 374 χιλ. ευρώ από 38,3 χιλ. ευρώ ένα χρόνο πριν και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 362 χιλιάδες, όταν το 2022 η καθαρή κερδοφορία ήταν οριακή. 

Η εμπιστοσύνη της ιταλικής μάρκας στην ελληνική οικονομία είχε φανεί ήδη από το 2021, όταν αποφάσισε να αγοράσει το κατάστημα που στεγάζει την Prada στο Κολωνάκι από το 2008, με μία επένδυση ύψους 19 εκατομμυρίων.

Οι ελληνικές ρίζες της Hermes

Η επιτυχία του ελληνικού υποκαταστήματος του παριζιάνικου οίκου της Hermès στη συμβολή της Σταδίου με τη Βουκουρεστίου θα μπορούσε να πιστωθεί και στη Ρενέ Ντουμά, την Ελληνίδα σύζυγο του πέμπτης γενιάς διαδόχου της οικογένειας,  Ζαν Λουί Ντιμά. Ο σχεδιασμός του καταστήματος στο Κολωνάκι είναι εμπνευσμένος από την ίδια, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων και λάτρη της Αίγινας. Η οικογένεια διατηρούσε, μάλιστα, στενούς δεσμούς με τον Φαίδωνα Στράτο, ο οποίος μέχρι το 2019 είχε καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου της Hermès Grece.

Η Hermès άνοιξε για πρώτη φορά το κατάστηµά της στην Αθήνα – το μοναδικό μέχρι σήμερα στη χώρα –  την 1η Νοεµβρίου του 2005 και 17 χρόνια μετά, το 2022 πέτυχε έσοδα 13,6 εκατομμυρίων το 2022, αυξημένα κατά 23%, με αιχμή του δόρατος τις τσάντες Birkin και Kelly. Οι επιδόσεις του οίκου στην Ελλάδα ανήλθαν σε 2,5 εκατ. ευρώ (το 18,07% επί των πωλήσεων) έναντι 1,9 εκατομμυρίων το 2021, αυξημένα κατά 28,4%. Χάρη σε αυτήν την κερδοφορία θα εισπράξουν αξιόλογο μέρισμα οι μέτοχοι του οίκου, αφού εγκρίθηκε η διανομή 2,4 εκατομμυρίων ή 4,24 ευρώ ανά μετοχή.

Ρεκόρ για τη Rolex

Τα πιο διάσημα ελβετικά ρολόγια του κόσμου έχουν γίνει ανάρπαστα στην Ελλάδα, αφού το 2022 η ελληνική θυγατρική της Rolex που ιδρύθηκε το 1993 και διοικείται από την Ηρώ Βαχάρη πέτυχε ρεκόρ πωλήσεων 82,5 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 10,3%, σε σχέση με το 2021, χάρη στην επάνοδο του τουρισμού και στο λανσάρισμα των νέων μοντέλων Watches and Wonders. Τα καθαρά κέρδη ήταν μειωμένα 6,67 εκατ. ευρώ από 9,6 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, δείκτης που δεν πτοεί την εταιρεία, η οποία αναμένει ότι θα ενισχυθούν οι πωλήσεις και θα μεγιστοποιηθεί η ηγετική θέση της στην αγορά. Στόχος η βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης πελατών, η εικόνα των φημισμένων Rolex και Tudor και οι δυνατότητες εξυπηρέτησης μετά την πώληση. Η διαθεσιμότητα όλων των μοντέλων για το 2023 ανησυχεί, μάλιστα, τη διοίκηση του παραρτήματος της ελβετικής πολυεθνικής, ώστε να μπορέσει να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση ειδικά κατά την θερινή περίοδο. 

Επέκταση για τη Louis Vuitton

Την επέκτασή της στην Ελλάδα, με νέο σήμα, το καφέ Cova, σχεδιάζει η Louis Vuitton. Έχοντας πετύχει να φέρει γαλλικό αέρα στο Κολωνάκι και τη Μύκονο, με καταστήματα σε Βουκουρεστίου,  Τρία Πηγάδια, Nammos Village και στο εστιατόριο Zuma, αναμένεται να ανοίξει το πρώτο καφέ στην ανακαινισμένη μαρίνα Βουλιαγμένης κι εκτιμά ότι το 2023 θα κλείσει με βελτιωμένες επιδόσεις, χάρη και στην αξιοποίηση της δυναμικής που παρουσιάζει η εσωτερική αγορά.

Ο τζίρος της γαλλικής πολυεθνικής στην Ελλάδα έφτασε μια ανάσα από τα 52 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 16,4 εκατ. από το «χρυσό» 2019, και τα καθαρά κέρδη ήταν 15,16 εκατ. ευρώ από 6,84 εκατ. ευρώ. 

Η άνοδος των ειδών πολυτελείας, ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση της παρουσίας επιπλέον παικτών, όπως η Chanel. O γαλλικός οίκος απέκτησε το πρώτο της κατάστημα στην πρωτεύουσα σε συνεργασία με την οικογένεια Κασνακίδη, ενώ λειτουργούσε ήδη εποχική μπουτίκ  στο Nammos Village.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.