02 Μάι 2024
READING

Η δύναμη της DEI στις επιχειρήσεις

3 MIN READ

Η δύναμη της DEI στις επιχειρήσεις

Η δύναμη της DEI στις επιχειρήσεις

Πώς η έλλειψη ποικιλομορφίας, ισότητας και ενσωμάτωσης μπορεί να κοστίζει στις επιχειρήσεις

Τα τελευταία χρόνια, το τρίπτυχο της Διαφορετικότητας, της Ισότητας και της Συμπερίληψης-Diversity, Equity & Inclusion(DEI) έχει αναδειχθεί σε θεμελιώδη πυλώνα στον κόσμο των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στο marketing. Αλλά πώς επηρεάζει η DEI το τελικό αποτέλεσμα μιας εταιρείας; Και υπάρχει ακόμη περιθώριο για τις επιχειρήσεις να διαφοροποιηθούν μέσω εκστρατειών DEI;

Η Kantar, ένας παγκόσμιος ηγέτης στις πληροφορίες που βασίζονται σε δεδομένα, κυκλοφόρησε πρόσφατα μια έκθεση που εμβαθύνει σε αυτά τα ερωτήματα. Η πιο συγκλονιστική αποκάλυψη της μελέτης είναι πως η έλλειψη DEI μπορεί να κοστίζει στις αμερικανικές επιχειρήσεις το τεράστιο ποσό των 5,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ένας τέτοιος αριθμός υπογραμμίζει την αναμφισβήτητη οικονομική αξία της υιοθέτησης της DEI στην επιχειρηματική στρατηγική.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορεί η συμπερίληψη να γίνει πράξη;

Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για τους αριθμούς. Η έκθεση παρέχει αδιάσειστα στοιχεία ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τις εταιρείες να λάμψουν στο marketing DEI. Μια ανακάλυψη ήταν ότι μόνο έξι στους 10 καταναλωτές θα μπορούσαν, χωρίς βοήθεια, να αναγνωρίσουν τις μάρκες που υπερασπίζονται τη συμμετοχικότητα. Αυτό υποδηλώνει ένα κενό στην αγορά, έτοιμο για τις επιχειρήσεις να το εκμεταλλευτούν και να υπερασπιστούν πραγματικά την DEI.

Αντίληψη και εμπειρία των καταναλωτών

Η μελέτη, που εστιάζει στις πραγματικές εμπειρίες των καταναλωτών, αποκαλύπτει ένα κάπως ανησυχητικό ποσοστό: το 28% των καταναλωτών έχει βιώσει διακρίσεις σε κατάστημα λιανικής πώλησης. Οι διακρίσεις αυτές ποικίλλουν σε διάφορες κοινότητες, με τους μαύρους ή Αφροαμερικανούς, τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας και τα άτομα με αναπηρία να πλήττονται περισσότερο.

Δεν πρόκειται μόνο για το αίσθημα ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στις διαφημιστικές εκστρατείες – πρόκειται επίσης για το αίσθημα ότι γίνονται αντιληπτοί, γίνονται σεβαστοί και εκτιμώνται στους χώρους φυσικού retail. Οι διακρίσεις μπορούν να οδηγήσουν τις εταιρείες σε απώλειες, τόσο ηθικά όσο και οικονομικά.

Διαβάστε ακόμα: Χρειάζεται να προβάλλονται οι δεσμεύσεις για πολυμορφία και ισότητα;

Brands που δίνουν το παράδειγμα

Σε μια αγορά που βρίθει από αντιπαραθέσεις, με brands όπως η Bud Light να αντιμετωπίζουν αντιδράσεις για τις εκστρατείες DEI τους, ορισμένες μάρκες κατάφεραν να αγγίξουν τη σωστή χορδή. Η Nike, το Amazon και η Walmart αναδεικνύονται σε πρωτοπόρους στην αρένα της DEI. Η επιτυχημένη ενσωμάτωση της DEI στις βασικές επιχειρηματικές στρατηγικές τους, τους έχει φέρει στην κορυφή σε διαφορετικές δημογραφικές ομάδες, σε άνδρες και γυναίκες, λευκούς καταναλωτές και έγχρωμους, καθώς και μέλη της LGBTQ+ κοινότητας.

Ενώ, λοιπόν, η DEI παραμένει ένα πολωτικό θέμα σε ορισμένους κύκλους, οι αριθμοί και οι τάσεις μιλούν από μόνες τους. Η υιοθέτησή της δεν είναι απλώς μια ηθική επιταγή, αλλά και μια επιχειρηματική επιταγή. Και καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών εξελίσσονται και ο παγκόσμιος πληθυσμός γίνεται πιο ποικιλόμορφος, η DEI θα είναι κάτι περισσότερο από μια απλή στρατηγική marketing. Θα είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα οικοδομηθούν οι μελλοντικές επιχειρηματικές επιτυχίες.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.