29 Απρ 2024
READING

Η Gen Z αλλάζει τις μάρκες πολυτελείας

4 MIN READ

Η Gen Z αλλάζει τις μάρκες πολυτελείας

Η Gen Z αλλάζει τις μάρκες πολυτελείας

Το μέλλον των luxury brands

Στον κόσμο της πολυτέλειας βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη αλλαγή, η οποία απαιτεί άμεση προσοχή από τις μάρκες που επιθυμούν να διασφαλίσουν το μέλλον τους. Οι μεγαλύτερες ηλικιακά δημογραφικές ομάδες δεν είναι πλέον η κυρίαρχη δύναμη και μια νέα γενιά, η Gen Z, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Όλα δείχνουν πως τα luxury brands καλούνται να προσαρμοστούν σε αυτή τη μετατόπιση, διαφορετικά θα κινδυνεύσουν να ξεπεραστούν.

Οι πελάτες των πολυτελών εμπορικών σημάτων γίνονται όλο και νεότεροι, με τις αγορές ορισμένων από τους νεότερους καταναλωτές να αναμένεται να αυξηθούν τρεις φορές ταχύτερα από τις παλαιότερες γενιές κατά την επόμενη δεκαετία. Η Gen Z, η οποία -σύμφωνα με την Statista- είναι ήδη υπεύθυνη για ένα σημαντικό 20% των πωλήσεων πολυτελείας παγκοσμίως, είναι έτοιμη να γίνει η κύρια πελατεία για τις μάρκες πολυτελείας μέχρι το 2030. Η μετατόπιση αυτή σηματοδοτεί μια τεκτονική αλλαγή στο τοπίο της πολυτέλειας.

Διαβάστε ακόμα: Το storytelling δίνει αξία στις μάρκες πολυτελείας

Οι καθιερωμένες μάρκες πολυτελείας αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο έργο: πώς να διατηρήσουν την κληρονομιά και το κύρος τους και ταυτόχρονα να προσελκύσουν μια νέα γενιά καταναλωτών. Η επίτευξη αυτής της ισορροπίας δεν είναι εύκολη, ενώ η αποτυχία της μπορεί να οδηγήσει στην πτώση τους.

Η δύναμη της αφήγησης της μάρκας

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, οι παραδοσιακές πτυχές της πολυτέλειας, όπως η δεξιοτεχνία και η αποκλειστικότητα, δεν αρκούν πλέον. Η Gen Z απαιτεί περισσότερα- θέλει την αφήγηση της μάρκας που συντονίζεται με την προσωπική της ταυτότητα και τις αξίες της. Αυτή η αφήγηση πρέπει να υπερβαίνει το τυπικό marketing και να είναι εμφανής σε κάθε αλληλεπίδραση με τη μάρκα, αποτελώντας το θεμέλιο της αντιλαμβανόμενης αξίας της μάρκας.

Σήμερα, όμως, οι περισσότερες ιστορίες εμπορικών σημάτων στερούνται αρκετά από αυτά τα κριτήρια. Με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην κατανοούν την ιστορία της μάρκας. Τότε, ουσιαστικά δεν υπάρχει αξία και όλες οι μάρκες φαίνονται ίδιες. Και όταν αυτό συμβαίνει με τους κορυφαίους πελάτες, το brand διατρέχει θεμελιώδη κίνδυνο.

Εκπαίδευση για αυθεντικότητα

Η αφήγηση ιστοριών από μόνη της δεν είναι αρκετή αν μια μάρκα δεν μπορεί να την ζωντανέψει μέσω των αλληλεπιδράσεων, ιδίως στις ψηφιακές πλατφόρμες. Για να προσφέρει πραγματική αξία στους καταναλωτές, η ιστορία της μάρκας πρέπει να μεταδίδεται με συνέπεια και αυθεντικότητα. Αυτή η αυθεντικότητα είναι που δημιουργεί την αίσθηση της πολυτέλειας.

Με άλλα λόγια, για να ξεφύγουν τα brands από τη “θάλασσα της ομοιομορφίας”, δεν αρκεί το storytelling να είναι σαφές και σχετικό με τους πελάτες τους, αλλά πρέπει να είναι και εφαρμόσιμο. Το brand story έχει μηδενική αξία όταν υπάρχει σε ένα powerpoint και το προσωπικό δεν ξέρει πώς να το ζωντανέψει.

H εκπαίδευσή τους συχνά υστερεί σε σχέση με την εξέλιξη της μάρκας και στερείται ακρίβειας στην εκτέλεση της ιστορίας της μάρκας. Κάθε μέλος της ομάδας, από τις πωλήσεις έως την εξυπηρέτηση πελατών, θα πρέπει να ενσαρκώνει το ήθος της μάρκας για να γίνει αυθεντικός πρεσβευτής. Στην πολυτέλεια, η εμπειρία έχει να κάνει με το καθαρό συναίσθημα.

Πώς ψωνίζει η Gen Z

Οι καταναλωτές της Gen Z δεν ακολουθούν ένα σταθερό μονοπάτι αγορών. Εμπλέκονται με τις μάρκες μέσω διαφόρων καναλιών, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι επισκέψεις στα καταστήματα. Κάθε αλληλεπίδραση πρέπει να ευθυγραμμίζεται με την ιστορία της μάρκας και να ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες της Gen Z. Οι σαφώς καθορισμένοι ρόλοι και προσδοκίες είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή τη διαδικασία.

Διαβάστε ακόμα: Πώς προσελκύεται τελικά η Gen Z;

Ως ψηφιακοί ιθαγενείς, οι Gen Z-ers αναμένουν άμεση ανατροφοδότηση και ικανοποίηση. Οι μάρκες πολυτελείας πρέπει να μετρούν συνεχώς την παροχή εμπειριών πελατών σε πραγματικό χρόνο και να κάνουν γρήγορες προσαρμογές με βάση τα δεδομένα και την ανατροφοδότηση. Αυτή η δυναμική προσέγγιση εξασφαλίζει μια ευέλικτη και διαρκώς βελτιούμενη εμπειρία πελάτη.

Καθώς η Gen Z γίνεται η κινητήρια δύναμη στην αγορά πολυτελείας, το μήνυμα προς τα luxury brands είναι ξεκάθαρο: πρέπει να προσαρμοστούν. Η δημιουργία εξαιρετικών προϊόντων δεν είναι πλέον αρκετή – η παροχή εξαιρετικών εμπειριών που συντονίζονται με το ήθος της Gen Z είναι υψίστης σημασίας. Ο κλάδος της πολυτέλειας βρίσκεται στα πρόθυρα αλλαγής και όσοι επενδύουν στην αναδιαμόρφωση των εμπειριών εξυπηρέτησης για την Gen Z έχουν τις περισσότερες πιθανότητες, όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να ευδοκιμήσουν σε αυτή τη νέα εποχή της πολυτέλειας.

Με πληροφορίες από Jing Daily

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.